Jojo, Ioan Cărmăzan, Mihai Mălaimare și Petre Roman i-au adus un ultim omagiu lui Sergiu Nicolaescu

Publicat: 04 01. 2013, 13:10
Actualizat: 27 09. 2018, 21:57

Cătălina Grama (Jojo), Ioan Cărmăzan, Mihai Mălaimare, Sebastian Papaiani, Geo Saizescu și Petre Roman s-au numărat printre cei care i-au adus un ultim omagiu regizorului Sergiu Nicolaescu, vineri, la Cercul Militar Național din București.

Jojo a ajuns la Cercul Militar Național, unde este depus sicriul cu trupul neînsuflețit al regizorului Sergiu Nicolaescu, vineri, la ora 12.00. Actrița a adus cu ea o coroană cu trandafiri.

Foarte îndurerată, Jojo a spus că Sergiu Nicolaescu a reprezentat „totul” pentru ea. Joi, în ziua în care Sergiu Nicolaescu a decedat, Jojo a declarat că inimile noastre plâng pentru că Sergiu Nicolaescu, „un om unic, sufletul cinematografiei românești și unul dintre cei mai mari creatori și iubitori de artă”, nu ne mai poate fi alături fizic.

Pe de altă parte, și regizorul Ioan Cărmăzan i-a adus un ultim omagiu, vineri, înainte de ora 12.00, lui Sergiu Nicolaescu, la Cercul Militar Național.

„Am pierdut un om, un prieten. Nu-mi vine să cred. Mi se pare un vis. În același timp îmi dau seama că e realitate”, a spus Ioan Cărmăzan. El a precizat că, în memoria lui Sergiu Nicolaescu, vor rămâne filmele sale, care constituie un „bun material de studiu și pentru studenții la cinematografie”.

Totodată, Ioan Cărmăzan a mai dezvăluit că a avut o înțelegere cu Sergiu Nicolaescu. „Subliminal am avut întotdeauna cu el o înțelegere ca, dacă se întâmplă ceva și nu-și poate termina filmele, să le continui eu. Nu s-a întâmplat așa ceva”, a spus Ioan Cărmăzan, referindu-se la faptul că Sergiu Nicolaescu și-a finalizat toate filmele începute.

Potrivit lui Cărmăzan, Sergiu Nicolaescu avea în plan un nou film, la al cărui scenariu lucra. În ceea ce privește un alt proiect al lui Sergiu Nicolaescu – documentarul despre Maria Tănase -, Ioan Cărmăzan a spus că nu știe ce se va întâmpla cu filmul. „Există un producător și un scenariu, însă proiectul nu a fost demarat”, a explicat Cărmăzan.

Pe de altă parte, și actorul și regizorul Mihai Mălaimare și-a luat rămas bun de la Sergiu Nicolaescu, vineri, la Cercul Militar Național. „A fost un om extraordinar”, a spus Mihai Mălaimare. „Sunt teribil de năcăjit că există încă oameni care îl contestă într-un mod abject. În România dacă ești artist n-ai voie să mori”, a mai spus Mălaimare.

Și Constantin Pivniceru, președintele Uniunii Cineaștilor din România, și-a luat rămas bun de la prietenul lui Sergiu Nicolaescu. „Îl cunosc pe Sergiu Nicolaescu de mulți ani. Pentru mine Sergiu Nicolaescu a însemnat însăși existența mea, pentru că de 50 de ani suntem amândoi profesioniști în cinematografie. După mintea mea ar trebui să ni-l amintim pe Sergiu Nicolaescu ca pe un mare patriot, pentru că a folosit avantajele unei arte pentru a exprima sentimente profunde de dragoste de țară. Este un om dincolo de spectacol, dincolo de distracție. El s-a dăruit pentru asta. Este un semn al umanității nostre și s-a dăruit pentru asta. Am vorbit cu el în prima zi de Crăciun, la spital, și l-am întrebat dacă îl doare. Mi-a spus: «Mă doare îngrozitor», după care am alunecat către cinematografie și Legea cinematografiei”, a spus Constantin Pivniceru.

La rândul său, deputatul Petre Roman a spus că Sergiu Nicolaescu a fost „un om extraordinar”. „Am vorbit cu el în urmă cu câteva luni, când am pus la cale un proiect important. Acum câteva luni i-am propus să facă un film documentar artistic, un fel de cinéma vérité, cum numai el știa să facă, despre Revoluția Română, în așa fel încât să redăm și adevărul Revoluției Române. Își dorea foarte mult să facă acest proiect. Îmi plac toate filmele lui și mi-l voi aminti ca pe un om extraordinar de serios și în patru cuvinte a spus toată filosofia vieții lui: «Am vrut și am muncit»”, a spus Petre Roman.

Printre cei care i-au adus un ultim omagiu lui Sergiu Nicolaescu s-au numărat și actorul Sebastian Papaiani, regizorul Geo Saizescu, dar și un grup de revoluționari.

Pe de altă parte, numeroase coroane cu flori au fost trimise la Cercul Militar Național de instituții precum Administrația Prezidențială, Camera Deputaților, Primarul Capitalei și Ministerul Culturii, dar și de prieteni și apropiați ai regizorului.

Trupul neînsuflețit al lui Sergiu Nicolaescu a fost depus, la ora 9.45, la Cercul Militar Național din București, unde prietenii, colaboratorii și toți cei interesați pot să își ia rămas bun de la cunoscutul regizor începând cu ora 12.00. La Cercul Militar Național se află și soția regizorului, Dana Nicolaescu.

Înainte de ora 12.00, câteva zeci de persoane s-au adunat la Cercul Militar Național din București și au așteaptat să li se permită accesul în clădire pentru a-i aduce un ultim omagiu cunoscutului regizor.

Oamenii au adus cu ei flori și lumânări, însă au fost dezamăgiți de faptul că nu li s-a permis accesul cu lumânările aprinse în Cercul Militar Național. De asemenea, atunci când au ieșit din clădire, unele persoane au părut nemulțumite de faptul că nu au putut să îi vadă chipul regizorului, din cauză că este închis sicriul în care se află trupul neînsuflețit al acestuia.

Sicriul este flancat de patru militari din Regimentul de Gardă „Mihai Viteazul”, iar la căpătâiul acestuia se află o carte de omagii.

Prietenii și colaboratorii lui Sergiu Nicolaescu, precum și toți cei care doresc să își ia rămas bun de la unul dintre cei mai mari regizori și actori ai României sunt așteptați la Cercul Militar Național pentru un ultim omagiu, vineri, între orele 12.00 – 00.00, și sâmbătă, între orele 08.00 – 10.00.

Totodată, familia lui Sergiu Nicolaescu „solicită decență și discreție tuturor celor care doresc să se încline pentru ultima dată în fața maestrului”.

Trupul neînsuflețit al regizorului Sergiu Nicolaescu va fi incinerat sâmbătă, la ora 12.00, la crematoriul Vitan Bârzești din București, au declarat joi, pentru MEDIAFAX, reprezentanți ai municipalității. Potrivit surselor citate, incinerarea va avea loc în cadru restrâns, nefiind permis accesul presei. Reprezentanții municipalității au precizat că a fost stabilită ca oră de incinerare ora 12.00, însă familia regizorului poate solicita schimbarea acesteia.

Sergiu Nicolaescu va fi incinerat conform propriei dorințe exprese, respectată de soția acestuia.

Sergiu Nicolaescu a decedat joi, la ora 8.20, în urma complicațiilor cardiace și pulmonare severe, care nu au răspuns la tratamentul intensiv aplicat, a anunțat Spitalul Elias, unde regizorul era internat din 26 decembrie 2012 și recent fusese operat de peritonită.

Cineastul Sergiu Nicolaescu, decedat la vârsta de 82 de ani, a strâns, la capătul unei cariere de peste 40 de ani, o colecție impresionantă de peste 60 de filme în care a îmbrăcat, pe rând sau, uneori, chiar în același timp, haina de regizor, scenarist și actor, cu o abilitate neobișnuită.