Tobogane, leagăne, balansoare și… tunuri. La doi pași de locurile de joacă pentru copii din Parcul Tei din Capitală, două aparate militare au devenit de mai mult timp punct de atracție pentru băiețeii care se visează eroi.
Sub privirea atentă a bunicii, un puști de vreo 6 ani se cațără rapid pe unul dintre cele două tunuri prăfuite. Se ascunde o vreme, apoi pornește într-un atac imaginar.
„Eu sunt încântată de ideea celui care a vrut să facă acest lucru pentru că nepotul meu este o fire mai «războinică», îi place să știe cât mai multe despre armată”, povestește femeia. „Mie mi se pare o idee bună! Am văzut copii jucându-se, chiar încercând să reconstituie anumite scene din războaie și părinți care au încercat să le explice despre ce este vorba. Mie mi se par niște mărturii ale istoriei și nu văd de ce ar fi un lucru rău”, a mai spus ea, adăugând că cele două tunuri „fac parte deja din arsenalul de jucării ale parcului”.
Alți părinți și bunici nu sunt însă la fel de îngăduitori și cred că amplasarea celor două tunuri în apropierea locurilor de joacă nu-i tocmai o idee bună: „Părerea mea este că nu prea își au locul în parc pentru că pot reprezenta un pericol pentru copii. Ar trebui să fie puse într-un muzeu al armatei pentru că avem așa ceva, deci nu le văd rostul în parc”, a explicat tatăl unei fetițe.
FOTO: Gândul
„E total anapoda!”, crede un bătrân, convins că aparatele militare nu fac decât să le trezească celor mic un instinct „nepotrivit”: „Mă mir că nu pun și mitraliere, niște Kalașnikov-uri, că asta ne mai trebuia! Un copil trebuie educat în spiritul păcii și al conviețuirii. Când îi arăți un tun, îi arăți război.”
„Tunurile nu au ce căuta lângă locurile de joacă pentru copii. În primul rând, copilul nu înțelege ce înseamnă tun. El se uită la el, se urcă pe el. Mai bine punem niște jucării, punem ceva constructiv, ceva ca să mărească plăcerea copilului de a se juca, de a sta mai mult în aer liber”, a propus el.
FOTO: Gândul
Alții însă, nici măcar nu le-au observat: „Sinceră să fiu, abia acum le-am văzut. Sper că nu sunt funcționale”, a glumit o mămică aflată în parc cu fiul ei.
FOTO: Gândul
Contactați de gândul, reprezentații Primăriei Sectorului 2 au precizat că cele două aparate au fost amplasate „cu titlu decorativ”.
„Tunurile din Parcul Tei au fost preluate prin transfer cu titlu gratuit de către Primăria Sectorului 2 de la Ministerul Apărării Naționale și fac parte din bunurile disponibilizate de către această instituție. Întregul sistem de funcționare al tunurilor a fost demontat de către specialiștii Ministerului Apărării Naționale, astfel încât în prezent, acestea au doar rol decorativ”, a transmis serviciul de presă.