Judecarea cererii lui Adrian Năstase de contopire a pedepselor, amânată pentru luna martie

Judecarea cererii lui Adrian Năstase de contopire a pedepselor, amânată pentru luna martie
Publicat: 03/02/2014, 10:56

Judecarea cererii lui Adrian Năstase de contopire a pedepselor din cele două condamnări definitive a fost amânată, luni, de judecătorii Tribunalului București, pentru că decizia din dosarul „Zambaccian” nu a fost motivată, astfel că dosarul nu a ajuns la instanță.

Instanța Tribunalului București care judecă cererea lui Adrian Năstase de contopire a pedepselor primite prin cele două condamnări definitive a constatat luni, la primul termen de judecată, că instanța supremă nu a redactat motivarea deciziei din dosarul „Zambaccian”, prin care l-a condamnat pe fostul premier la patru ani de închisoare cu executare.

De asemenea, instanța, după ce a stabilit că este competentă să soluționeze acest caz, a arătat că nu poate continua procesul până nu primește motivarea deciziei dispuse de instanța supremă în dosarul „Zambaccian”. Astfel, instanța a arătat că va trimite o adresă la Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ), pentru a verifica dacă a fost redactat documentul și a stabilit ca procesul să se reia în 3 martie.

Avocații lui Adrian Năstase au cerut instanței ca de la ICCJ să fie adus întregul dosar „Zambaccian”, solicitarea fiind admisă.

Adrian Năstase le-a cerut judecătorilor să solicite instanței supreme redactarea în decurs de 30 de zile a deciziei de condamnare din dosarul „Zambaccian”.

La ieșirea din sala de judecată, Andrei Năstase, fiul cel mare al lui Adrian Năstase, a spus că tatăl său se simte bine și că în continuare studiază împreună cu el viitoarele acțiuni pe care le va face.

Întrebat de ce și-a lăsat barbă, Andrei Năstase a arătat că a făcut acest lucru „din solidaritate” cu tatăl său, care are în prezent barbă.

Întrebat de ce Daniela Năstase nu a venit luni la Tribunalul București, Andrei Năstase a spus că mama sa îl va vizita la locul de detenție.

Întrebat dacă Adrian Năstase a cerut familiei să îi aducă ceva anume la penitenciar, Andrei Năstase a spus că Adrian Năstase le-a cerut „o poză cu familia”.

Avocatul Ion Cazacu a declarat luni, înaintea judecării cererii lui Adrian Năstase de contopire a pedepselor, că în cazul unui eventual spor de pedeapsă intervine problema legii mai favorabile, pentru că un cod prevede că este la latitudinea judecătorului, iar celălat cod, că este un lucru automat.

„Nu pot să spun, este o apreciere a judecătorului. Și aici, într-adevăr, intervine problema legii penale mai favorabile, pentru că un cod prevede că sporul este la latitudinea judecătorului și nu este obligatoriu, iar celălat cod prevede acest spor ca un lucru automat. Le vom discuta la instanță. Sporul automat va fi acela prevăzut de lege”, a spus avocatul Ion Cazacu, la Tribunalul București.

Noile coduri penal și de procedură penală au intrat în vigoare sâmbătă 1 februarie. Cererea lui Adrian Năstase va fi judecată atât prin prisma noilor acte normative, cât și luând în considerare vechile coduri, aplicându-se principiul legii penale mai favorabile.

Cazacu a mai spus că vor fi avute în vedere dispozițiile codurilor penale vechi și nou, pentru a vedea într-adevăr dacă se aplică legea penală mai favorabilă și unde anume.

Avocații lui Năstase au introdus, în 23 ianuarie, la Tribunalul București, o cerere de contopire a pedepselor primite de clientul lor în dosarele „Trofeul calității” și „Zambaccian”. În urma judecării acestei cereri, fostul premier ar putea primi un spor de pedeapsă, după contopirea efectivă a pedepselor.

Instanța supremă i-a condamnat în 6 ianuarie, în dosarul Zambaccian, pe Adrian Năstase la patru ani de închisoare cu executare, pe soția acestuia, Dana Năstase, la trei ani cu suspendare, iar pe Irina Jianu, la patru ani cu executare. Adrian Năstase a fost încarcerat, în seara acelei zile, la Penitenciarul Rahova.

Fostul premier ar putea să execute mai puțin de un an de închisoare, după condamnarea la patru ani în dosarul „Zambaccian”, el putând cere eliberarea condiționată după 16 luni, din care i-ar putea fi scăzute cele opt luni de detenție din dosarul „Trofeul calității”, arătau atunci avocații acestuia.

Ar rezulta, astfel, patru ani de închisoare, cu posibilitatea ca judecătorul care va analiza cererea de contopire a pedepselor să aplice, dacă va considera necesar, un spor de pedeapsă.

Dacă pedeapsa în urma contopirii va fi de patru ani (48 de luni), Năstase ar putea cere liberarea condiționată după 16 luni. El are dreptul să ceară liberarea condiționată după ispășirea unei treimi din pedeapsă dat fiind că are peste 60 de ani, preciza pentru MEDIAFAX unul din avocații săi, Viorel Roș.

Ținând cont că a executat deja opt luni de închisoare din pedeapsa de doi ani în dosarul „Trofeul calității”, Năstase ar putea cere liberarea condiționată după opt luni.

Avocatul Ion Cazacu arăta în schimb că nu este pregătit la acel moment să facă „calcule matematice” și că doar un judecător de la Tribunalul București poate stabili cu exactitate perioada pe care Năstase urmează să o petreacă în penitenciar ca urmare a condamnării în dosarul Zambaccian.

Fostul premier a fost acuzat în dosarul importurilor din China că, în perioada 2002 – 2004, în calitate de premier, ar fi primit, în mod direct și prin intermediul soției sale, Dana Năstase, foloase necuvenite în valoare de aproximativ 630.000 de euro la cursul de schimb 2002/2004. Aceste foloase constau în contravaloarea unor bunuri importate din China și cheltuielile aferente acestor importuri, precum și contravalorea unor lucrări efectuate la imobilele lui Năstase din localitatea Cornu și din București.

În 20 iunie 2012, Adrian Năstase a fost condamnat definitiv, tot de instanța supremă, la doi ani de închisoare cu executare în dosarul „Trofeul calității”. El a fost încarcerat în 26 iunie 2012 și pus în libertate la 18 martie 2013, după ce Tribunalul București a admis cererea lui de eliberare condiționată.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce tactică folosesc rușii ca să cucerească pozițiile fortificate ale armatei ucrainene. „Apar pe neașteptate...
Gabi Bădălău și Ramona Gabor, împreună după 15 ani! PRIMELE IMAGINI
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de...
„Dar de la Dumnezeu” Iulia Vântur a făcut anunțul pe internet, după ce s-a zvonit...
Anunț de ultimă oră făcut de meteorologi. Ce se întâmplă cu vremea în următoarele ore
Telefonul banal care i-a adus moartea lui Gheorghe Băicuș, militarul care și-a pierdut viața în...
Dieta cu 3 mese pe zi a Loredanei Groza. Alimentul POPULAR la care a renunțat...
Rezultate la Evaluarea Naţională 2024. Edu.ro a publicat notele
Vaticanul a dezvăluit abia acum adevărul. "Fecioara Maria care plânge" din Trevignano, un fals?
Imagini apocaliptice în Grecia, din cauza incediilor de vegetație! Zeci de mii de turisti au...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Volkswagen Passat de RECORD. Autonomia atinsă cu un singur plin – VIDEO
Tabloul complet şi programul sferturilor de finală de la UEFA Euro 2024
Poveste plină de COMPASIUNE despre cum își îngrijeau oamenii de NEANDERTHAL COPIII BOLNAVI
S-a impus prin lege începând cu 1 iulie. Este obligatoriu în România să declari la...
Norii Shelf-Cloud, deasupra României. Când apare acest fenomen meteo rar
Primele declarații ale soțului Ilenei Stana Ionescu după moartea actriței. Andrei Ionescu e sfâșiat de...
Un asteroid se apropie de Pământ! NASA a făcut anunțul cu puțin timp în urmă
Monica Tatoiu, despre greutățile prin care a trecut în adolescență! În ce condiții a stat...
Jennifer Lopez și Ben Affleck și-au scos la vânzare bunurile comune
BANCUL ZILEI. Profesorul: - Bulă, dacă într-un măr sunt 3 viermi și tu mănânci unul,...
Miles Davis, Picasso al jazz-ului. „Nu vă temeți de greșeli. Nu există așa ceva”
×