Judecătoarea ICCJ Georgeta Barbălată l-ar fi anunțat într-un restaurant pe fostul șef al SIPI Ilfov Mihai Vlad despre perchezițiile ce urmau să aibă loc la locuința acestuia, punându-l astfel în gardă, potrivit unor surse judiciare.
Georgeta Barbălată era în relații de prietenie „de foarte multă vreme” cu fostul șef al SIPI. În virtutea acestor relații de prietenie, judecătoarea i-a divulgat lui Mihai Vlad că pe numele lui ICCJ a emis un mandat de percheziție la domiciliul acestuia, punându-l astfel în gardă, au declarat pentru MEDIAFAX sursele citate.
Conform surselor judiciare, Georgeta Barbălată s-ar fi întâlnit cu Mihai Vlad într-un restaurant, unde, între altele, judecătoarea ICCJ i-ar fi comunicat lui Vlad aceste detalii confidențiale.
Procurorii anticorupție au continuat, luni, cercetările în dosarul în care sunt cercetați Marcel Sâmpetru, George Bălan și Mihai Vlad.
La sediul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au fost citați să se prezinte, luni, Marcel Sâmpetru și Mihai Vlad. La ieșirea din sediul DNA, cei doi nu au făcut nicio declarație.
Avocatul fostului șef al SIPI Ilfov a spus că acesta nu a dorit să discute cu procurorii despre relația cu judecătoarea Georgeta Barbălată.
Marcel Sâmpetru a fost citat să se prezinte la DNA pentru a participa la percheziționarea informatică a unor telefoane mobile și a altor dispozitive electronice ridicate de anchetatori în urma perchezițiilor din acest dosar.
Surse judiciare au precizat pentru MEDIAFAX că procurorii anticorupție au descărcat în serverele DNA mai multe date din telefoanele ridicate la percheziții, precum și din cartelele acestora, care urmează să fie analizate.
Potrivit surselor citate, procedura va continua în această săptămână, urmând să fie percheziționat laptopul lui Marcel Sâmpetru ridicat de la CSM în timpul perchezițiilor.
Judecătoarea Georgeta Barbălată a fost pusă sub învinuire în dosarul penal în care se efectuează acte de urmărire penală față de Vlad Mihai, fost șef al Serviciului de Informații și Protecție Internă (SIPI) Ilfov și față de procurorii George Bălan și Marcel Sâmpetru.
Vlad Mihai este acuzat de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, George Bălan este cercetat pentru complicitate, iar Marcel Sâmpetru de instigare la această infracțiune.
Direcția Națională Anticorupție a început urmărirea penală împotriva judecătoarei Georgeta Barbălată, de la Secția penală a ICCJ, pentru favorizarea infractorului în legătură directă cu fapte de corupție, în 27 iulie fiindu-i aduse la cunoștință acuzațiile.
În rezoluția de începere a urmăririi penale, procurorii au reținut că există indicii că în data de 10 iulie 2012, Georgeta Barbălată, după ce a aflat de existența unei solicitări de autorizare a efectuării perchezițiilor domiciliare, formulată de DNA, l-a avertizat pe Vlad Mihai, învinuit într-un dosar penal aflat pe rolul DNA, că este posibil ca domiciliul său să fie percheziționat și că ar putea să aibă probleme la DNA, legate de anumite „servicii” pe care le-ar fi făcut procurorilor George Bălan și Marcel Sâmpetru.
„Procedând în acest mod, judecătoarea Barbălată Georgeta i-a asigurat învinuitului Vlad Mihai timpul necesar pentru a distruge și ascunde documente și obiecte compromițătoare, ce ar fi putut constitui mijloace de probă, îngreunând astfel urmărirea penală”, arată DNA.
În rezoluția de începere a urmăririi penale întocmită de procurori se arată că există date și indicii temeinice că, în perioada martie – iunie 2012, învinuiții Vlad Mihai, George Bălan și Marcel Sâmpetru au exploatat în interes personal informațiile furnizate de cel dintâi, în calitate de șef al serviciului de informații al Ministerului de Interne pe județul Ilfov.
Procurorii George Bălan și Marcel Sâmpetru, de la Consiliul Superior al Magistraturii, beneficiind de sprijinul unor persoane din mediul politic, nu s-au sfiit să recurgă la mijloace mai degrabă înțelegerilor de tip mafiot, pentru a accede la funcțiile pe care și le doreau, susțin anchetatorii DNA.
„Încercările de a manipula numirile din interior instituțiilor care prezintă interes pentru politicieni sunt cu atât mai reprobabile cu cât beneficiază de sprijinul și de aportul unor persoane care au funcții de conducere în cel mai înalt for al magistraților, cu atribuțiuni directe în procedura de numire al procurorului șef al DNA și al procurorului general al României”, arată procurorii anticorupție în referatul de începere a urmăririi penale.
Conversațiile grupului constituit din comisarul șef Mihai Vlad – șeful Serviciului de Informații și Protecție Internă Ilfov, procurorii Marcel Sâmpetru și George Bălan, alături de președintele Consiliului Județean Ilfov și liderul PNL Ilfov, Marian Petrache, ar face dovada interesului politic „în aservirea instituțiilor cu atribuții în combaterea corupției și a marii infracționalități economico-financiare, cu acordul celor chemați, cel puțin la nivel teoretic, să asigure evitarea imixtiunilor politicului în activitatea justiției”, potrivit procurorilor.
În opinia anchetatorilor, relevant este faptul că discuțiile se poartă între persoane cu putere decizională în sistemul judiciar și persoane cu funcții de conducere în interiorul unui partid politic aflat la guvernare.
În urma monitărizării grupului a reieșit faptul că acesta obișnuia să se întrunească într-un restaurant din București. Patronul restaurantului era anunțat atunci când se dorea organizarea unei întâlniri și asigura conspirativitatea întrevederilor, punând la dispoziție un separeu, precum și prin preluarea telefoanelor mobile ale celor prezenți, la solicitarea lor, pentru evitarea înregistrării discuțiilor purtate de ei.
Consiliul Superior al Magistraturii a încuviințat, în 10 iulie, la solicitarea DNA, percheziționarea biroului folosit de procurorul George Bălan, membru al CSM, și a biroului și locuinței procurorului Marcel Sâmpetru, detașat la CSM.
Secția pentru procurori a CSM a dispus, în 11 iulie, suspendarea din funcție a lui George Bălan, procuror în cadrul Parchetului Curții de Apel București, și suspendarea din funcție și încetarea detașării la CSM a lui Marcel Sâmpetru, procuror în cadrul Parchetului Înaltei Curți de Casație și Justiție.
Marcel Sâmpetru, detașat în aparatul tehnic al Consiliul Superior al Magistraturii, Direcția Resurse Umane, și-a depus la CSM demisia din magistratură.
Comisarul șef Vlad Mihai, cercetat de DNA pentru divulgare de informații secrete către persoane neautorizate, a fost retras de la conducerea SIPI Ilfov și delegat la DGIPI, unde va desfășura activități specifice care nu presupun accesul la informații clasificate, a informat, în 12 iulie, instituția.