Judecătoarea Gabriela Bîrsan de la instanța supremă, audiată la DNA

Publicat: 16 11. 2012, 14:02
Actualizat: 10 02. 2019, 02:05
Judecătoarea Gabriela Bîrsan - fosta președintă a Secției de contencios administrativ a Înaltei Curți - s-a prezentat, vineri, la Direcția Națională Anticorupție, unde procurorii îi vor prezenta probele din dosarul în care este învinuită de trafic de influență , informează surse judiciare.

Judecătoarea Gabriela Bîrsan – fosta președintă a Secției de contencios administrativ a Înaltei Curți – s-a prezentat, vineri, la Direcția Națională Anticorupție, unde procurorii îi vor prezenta probele din dosarul în care este învinuită de trafic de influență , informează surse judiciare.

În 10 noiembrie 2011, DNA informa că judecătoarele Gabriela Bîrsan (președintă atunci Secției de contencios administrativ a Înaltei Curți de Casație și Justiție, între timp revocată din funcție-n.r.) și Iuliana Pușoiu, de la ICCJ, ar fi primit bijuterii și alte foloase în schimbul facilitării soluționării favorabile a unor dosare aflate pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție – Secția de contencios administrativ și fiscal.

„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție efectuează acte de urmărire penală față de următoarele persoane: Gabriela Victoria Bîrsan, judecător la Înalta Curte de Casație și Justiție – președinte al Secției de contencios administrativ și fiscal, în sarcina căreia s-a reținut infracțiunea de trafic de influență; Iuliana Pușoiu, judecător la Înalta Curte de Casație și Justiție în cadrul Secției de contencios administrativ și fiscal (pensionată în aprilie 2012-n.r.), în sarcina căreia s-a reținut infracțiunea de trafic de influență; Claudia Gherbovan Silinescu, avocat în Baroul București, în sarcina căreia s-a reținut infracțiunea de cumpărare de influență și Gabriel Chriac, om de afaceri, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de cumpărare de influență”, preciza DNA.

Potrivit rezoluției de începere a urmăririi penale, în perioada mai 2010 – mai 2011, învinuitele Bîrsan Gabriela Victoria și Pușoiu Iuliana au primit, în mod repetat, de la învinuiții Claudia Gherbovan Silinescu și Gabriel Chiriac, diferite foloase reprezentând bijuterii, contravaloarea unor bilete de avion și plata cazării pentru diferite deplasări în străinătate, suportarea cheltuielilor ocazionate de organizarea unor petreceri la restaurant, asigurarea folosinței gratuite a unui apartament situat în Paris-Franța. Foloasele respective au fost primite în schimbul facilitării soluționării favorabile a unor dosare aflate pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție – Secția de contencios administrativ și fiscal.

Toate actele de urmărire penală în cazul judecătoarei Gabriela Bîrsan au fost refăcute de procurorii anticorupție, ca urmare a deciziei Curții Europene a Drepturilor Omului, care a admis ridicarea imunității de care beneficiază magistrata care este căsătorită cu judecătorul Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) Corneliu Bîrsan.

Surse judiciare au declarat, pentru MEDIAFAX, că decizia CEDO precizează că în cazul Gabrielei Bîrsan ridicarea imunității nu se aplică retroactiv, astfel că percheziția efectuată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție la domiciliul judecătoarei este nulă.

Astfel, în cazul Bîrsan toate actele de urmărire penală au fost refăcute, procurorii folosind alte mijloace de probă în acest caz.

În urma constituirii acestui dosar, judecătorul Corneliu Bîrsan nu a mai intrat să judece cauze privind România.

În dosarul de la DNA mai sunt vizați judecătoarea Corina Corbu, de la Secția de contencios a ICCJ (o apropiată a familiei Bîrsan), și judecătorul Anton Pandrea, fostul șef al Secției penale a Înaltei Curți de Casație și Justiție și fost președinte al Consiliului Superior al Magistraturii (între timp pensionat-n.r.).

Corbu și Pandrea sunt acuzați de favorizarea infractorului.

Judecătorul Anton Pandrea i-ar fi comunicat Corinei Corbu faptul că s-a emis mandat de interceptare în cazul judecătoarelor Gabriela Bîrsan și Iuliana Pușoiu, la solicitarea DNA.