Judecătoarea Lămâița Ciocea, suspendată șase luni după ce a rupt o yală de la Curtea de Apel București, în urma unei altercații cu o grefieră

Publicat: 12 03. 2014, 17:40
Actualizat: 03 02. 2019, 03:44

Secția pentru judecători în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a admis astfel acțiunea disciplinară formulată de Inspecția Judiciară împotriva Lămâiței Ciocea, constatând că ea avut „atitudini nedemne în timpul exercitării atribuțiilor de serviciu față de colegi, celălalt personal al instanței sau al parchetului în care funcționează, inspectori judiciari, avocați, experți, martori, justițiabili ori reprezentanții altor instituții”.

Decizia luată de CSM nu este defintivă și poate fi atacată cu recurs la Înalta Curte de Casație de Justiție (ICCJ).

Oficiali din cadrul Inspecției Judiciare au declarat, pentru MEDIAFAX, că o nouă sesizare a fost depusă, miercuri, împotriva judecătoarei Ciocea. Președintele CAB, judecătoarea Lia Savonea, a înaintat reclamația, după ce Lămâița Ciocea a intrat luni în greva foamei. Ciocea acuză conducerea instanței că intenționează să o mute în mod abuziv la o altă secție, după ce aceea în care lucra a fost desființată, și semnalează că nu și-a mai primit salariul.

Sesizarea de miercuri este cea de-a șasea fomulată împotriva judecătoarei Ciocea. Pe rolul Secției pentru judecători în materie disciplinară a CSM au mai fost înregistrate, începând din 2013, cinci acțiuni disciplinare împotriva ei.

Printre aspectele vizate de Inspecția Judiciară în cadrul acestor acțiuni disciplinare s-a numărat atitudinea nedemnă în timpul exercitării atribuțiilor de serviciu față de colegi, avocați, experți, martori sau justițiabili, dar și refuzul nejustificat de a îndeplini o îndatorire de serviciu.

În septembrie 2013, CSM a decis, în cazul Lămâiței Ciocea, reducerea indemnizației de încadrare lunare brute cu 20 la sută pe o perioadă de șase luni, după ce judecătoarea a întârziat, în repetate rânduri, să-și motiveze hotărârile și a refuzat nejustificat să primească la dosar cererile, concluziile, memoriile sau actele depuse de părțile din proces.

Lămâița Ciocea a mai fost sancționată de CSM, în aprilie 2013, ca urmare a declarațiilor făcute în Piața Universității, la 25 ianuarie 2012. Atunci, CSM a decis ca aceasta să fie mutată disciplinar, pentru trei luni, la Curtea de Apel Ploiești.

Ciocea a spus, la protestele din Piața Universității, că președinta secției unde activează a înlocuit-o abuziv din completul care judeca un dosar în care era implicată o companie, încălcându-se astfel principiul continuității completului de judecată. Judecătoarea s-a adresat CSM, care i-a comunicat soluția de respingere a plângerii, astfel că ea a decis să protesteze în Piața Univesității.