Prima pagină » Știri » Judecătoarea Veronica Cîrstoiu, acuzată de luare de mită, a fost suspendată din funcție

Judecătoarea Veronica Cîrstoiu, acuzată de luare de mită, a fost suspendată din funcție

Judecătoarea Veronica Cîrstoiu, acuzată de luare de mită, a fost suspendată din funcție
Judecătoarea Veronica Cîrstoiu, de la Curtea de Apel București, arestată preventiv în dosarul în care este acuzată că ar fi luat mită pentru a interveni în soluționarea unor dosare, printre care și cel al lui Dinel Staicu, a fost suspendată din funcție de Secția pentru judecători a CSM.

Judecătoarea Veronica Cîrstoiu, de la Curtea de Apel București, arestată preventiv în dosarul în care este acuzată că ar fi luat mită pentru a interveni în soluționarea unor dosare, printre care și cel al lui Dinel Staicu, a fost suspendată din funcție de Secția pentru judecători a CSM.

Decizia de suspendare din funcție a magistratului Veronica Cîrstoiu a fost luată în ședința de marți a Secției pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), după ce procurorii Direcției Național Anticorupție au pus în mișcare acțiunea penală față de aceasta pentru luare de mită și complicitate la trafic de influență.

Secția pentru judecători a CSM a încuviințat, pe 9 august, la solicitarea procurorilor anticorupție, reținerea și arestarea preventivă a judecătoarei Veronica Cîrstoiu, judecător la Secția I penală a Curții de Apel București.

Judecătoarea și fiul acesteia, Florin Cergan, au fost arestați preventiv, în 9 august, de Curtea de Apel București, în dosarul în care sunt acuzați de complicitate la trafic de influență și luare de mită pentru soluții favorabile în dosare.

În motivarea deciziei de arestare preventivă instanța a arătat că judecătoarea Veronica Cîrstoiu a primit de la Dinel Staicu, prin intermediul avocatei acestuia Adriana Dascălu, 630.000 de euro pentru a anulat condamnarea la șapte ani de închisoare cu executare primită de Dinel Staicu în dosarul fraudării Băncii Internaționale a Religiilor (BIR).

Procurorii DNA au stabilit că, în perioada august 2011 – ianuarie 2012, Adriana Dascălu a pretins de la Dinel Staicu 2,5 milioane de euro, sumă redusă ulterior la două milioane de euro și apoi la 1,5 milioane de euro, spunând că are influență asupra celor trei magistrați din completul de la Curtea de Apel București care judeca atunci contestația în anulare formulată de Staicu în dosarul fraudării BIR. Din completul care a judecat contestația în anulare au făcut parte Veronica Cîrstoiu, Dumitrița Piciarcă și Liliana Bădescu.

Astfel, în urma înțelegerii cu Dinel Staicu, avocata Adriana Dascălu ar fi primit, în luna ianuarie 2012, o primă tranșă de 1,2 milioane de euro și a stabilit ca diferența de 300.000 de euro să îi fie dată după ce instanța pronunța admiterea contestației în anulare, au notat judecătorii în motivarea deciziei de arestare a judecătoarei Veronica Cîrstoiu și a fiului acesteia, Florin Cergan.

Veonica Cîrstoiu și Florin Cergan au contestat decizia Curții de Apel București la instanța supremă, care pe 14 august le-a respins recursurile și a dispus cercetarea acestora în arest preventiv.

În același dosar, Curtea de Apel București a admis, pe 14 august, propunerea procurorilor anticorupție de arestare preventivă a lui Dinel Staicu și a Ioanei Carmen Popescu.

Omul de afaceri Dinel Staicu și Ioana Carmen Popescu, fost director general la SC BDJ Craiova, au fost reținuți pe 13 august, fiind acuzați de dare de mită și, respectiv, complicitate la această infracțiune. Ioana Carmen Popescu a declarat recurs în sala de judecată, însă Dinel Staicu a spus că nu va contesta decizia de arestare preventivă. Recursul se va judeca, pe 21 august, la instanța supremă.

DNA a anunțat, pe 13 august, că în dosarul judecătoarei Veronica Cîrstoiu, de la Curtea de Apel București, s-a dispus începerea urmăririi penale, pentru complicitate la dare de mită, și față de fratele lui Dinel Staicu, Marian Staicu, Costinel Dinișoară și Ionuț-Cătălin Butaru-Nistor.

Catalina Cocolos, [email protected]

Citește și