Judecătoarea Veronica Cîrstoiu, cercetată pentru luare de mită și trafic de influență, a făcut parte din completul care a anulat condamnarea la șapte ani de închisoare cu executare primită de Dinel Staicu în dosarul fraudării Băncii Internaționale a Religiilor (BIR).
Curtea de Apel București îl condamnase definitiv, în 4 aprilie 2011, pe Dinel Staicu, la șapte ani de închisoare cu executare în dosarul fraudării BIR, instanța reducând cu cinci ani pedeapsa primită de acesta la Tribunalul Capitalei.
Omul de afaceri, care își schimbase numele în Dinel Nuțu, a fost atunci de negăsit, astfel că instanța de executare a pedepsei l-a dat în urmărire națională pe vechiul nume.
Noul nume al lui Dinel Staicu a devenit legal la 1 aprilie 2011, când omul de afaceri și-a ridicat noua carte de identitate, însă autoritățile au fost informate de această schimbare în 6 aprilie 2011, după ce, la cererea jurnaliștilor, au fost solicitate informații de la Centrul Național de Administrare a Bazelor de Date.
Astfel, în 7 aprilie 2011, Dinel Nuțu a fost dat în urmărire internațională, pe numele lui fiind emis un mandat european de arestare.
Dinel Nuțu a fost prins în 19 aprilie 2011, în localitatea Mako din Ungaria, ulterior fiind adus în țară și încarcerat la Penitenciarul Rahova.
Acesta a atacat decizia din 4 aprilie 2011 cu o contestație în anulare. Astfel, în 22 februarie 2012, un complet din care făcea parte judecătoarele Veronica Cîrstoiu, Dumitrița Piciarcă și Liliana Bădescu, de la Curtea de Apel București, a decis încetarea procesului penal pornit împotriva lui Dinel Nuțu, anularea mandatului de executare a pedepsei emis pe numele acestuia și a dispus punerea de îndată în libertate a condamnatului, întrucât există autoritate de lucru judecat, în sensul că o altă instanță s-a pronunțat pe acuzațiile aduse acestuia.
Judecătoarele din completul Curții de Apel București care a anulat sentința lui Dinel Staicu și-au motivat decizia prin aceea că în cazul acestuia a existat o dublare a procedurilor judiciare, totul începând de la înregistrarea a două sesizări cu același obiect la Inspectoratul General al Poliției Române-București și Inspectoratul Poliției Județene (IPJ) Dolj.
Instanța preciza că dacă s-ar fi avut în vedere adresa Direcției Naționale Anticorupție-Serviciul Teritorial Craiova care a trimis la DNA-Structura Centrală un referat cu propunere de declinare și de neîncepere a urmăririi penale, în dosarul 56/P/2006, finalizat cu decizia penală 292/11 martie 2010 a Curții de Apel Craiova – Secția penală, s-ar fi evitat cercetări sau urmăriri penale paralele.
În opinia celor trei judecătoare de la Curtea de Apel București, după ce se pronunță o hotărâre definitivă, iar ulterior se face o nouă judecată pentru aceeași faptă, chiar sub o altă încadrare juridică, și se pronunță o nouă hotărâre definitivă, se impune desființarea celei de a doua hotărâri definitive dată cu încălcarea autorității de lucru judecat.
„În cauza de față este evident că nu s-a procedat așa. Astfel, s-a ajuns ca, în urma unor disjungeri și declinării, fapte care în substanța lor sunt aceleași, acestea să fie cercetate în mai multe proceduri, neavând importanță că în fiecare procedură s-au dat faptelor încadrări juridice diferite”, au notat judecătoarele, în motivarea deciziei.
Judecătoarele Veronica Cîrstoiu, Dumitrița Piciarcă și Liliana Bădescu au fost cercetate de procurorii anticorupție pentru abuz în serviciu în legătură cu modul în care au decis anularea deciziilor anterioare ale instanțelor prin care Dinel Staicu a fost condamnat la șapte ani de închisoare cu executare în dosarul fraudării BIR.
În final, DNA a dispus scoaterea de sub urmărire penală a celor trei judecătoare, care, în paralel, erau verificate disciplinar de către Consiliului Superior al Magistraturii (CSM),.
Secția pentru judecători în materie disciplinară a CSM, a respins în 4 decembrie 2012, ca neîntemeiată, acțiunea disciplinară împotriva judecătoarelor Liliana Bădescu, Veronica Cîrstoiu și Dumitrița Piciarcă.
Veronica Cîrstoiu, judecător la Secția I penală a Curții de Apel București, este cercetată pentru luare de mită și complicitate la trafic de influență, a anunțat, vineri, Direcția Națională Anticorupție (DNA).
În același dosar este cercetat și fiul judecătoarei, Florin Cergan, pentru complicitate la trafic de influență.
Potrivit procurorilor, persoane interesate în soluționarea favorabilă a unor dosare penale aflate pe rolul instanțelor de judecată au remis prin intermediar, în mai multe tranșe, sume de bani în cuantum de peste un milion de euro, „în scopul obținerii unor soluții favorabile în cauze penale”.
„În acest context, la seara zilei de 8 august 2013, una din tranșele de bani, în cuantum de 50.000 euro, a fost primită de Cergan Florin pentru a o remite mamei sale Cîrstoiu Veronica. Aceasta, la rândul său, potrivit înțelegerii cu persoanele implicate și interesate, urma să transmită această tranșă unuia dintre judecătorii învestiți cu judecarea uneia dintre cauzele respective”, potrivit rezoluției de începere a urmăririi penale.
Florin Cergan a fost prins în flagrant, joi seară, procurorii dispunând vineri reținerea lui pentru 24 de ore. Acesta va fi prezentat instanței cu propunere de arestare preventivă.
Procurorii DNA au solicitat, vineri, Consiliului Superior al Magistraturii – Secția pentru judecători, avizul pentru încuviințarea reținerii și arestării preventive a Veronicăi Cîrstoiu.
Surse judiciare au declarat, pentru MEDIAFAX, că judecătoarea Veronica Cîrstoiu a fost citată să se prezinte vineri după-amiază, la sediul DNA, pentru a-i fi aduse la cunoștință învinuirile.
La instrumentarea acestui dosar, procurorii au colaborat cu lucrători din cadrul Serviciului Român de Informații și al Direcției Generale Anticorupție.