Judecătoarele Gabriela Bîrsan și Corina Corbu sunt suspendate din funcție începând din 25 iulie, „ca urmare a trimiterii în judecată pentru săvârșirea unor infracțiuni”, arată vineri Consiliul Superior al Magistraturii, într-un comunicat de presă.
Judecătoarea Gabriela Bîrsan a fost trimisă în judecată joi, pentru mai multe fapte de corupție, alături de colega sa Corina Corbu, un șofer al instanței, doi avocați, un om de afaceri și doi foști magistrați, potrivit Direcției Naționale Anticorupție (DNA).
Gabriela Bîrsan, judecător la Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ), fost președinte al secției de contencios administrativ și fiscal, este acuzată de abuz în serviciu contra intereselor publice, luare de mită, trafic de influență și folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații care nu sunt destinate publicității și permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații.
În același dosar vor fi judecați Corina Corbu, magistrat la Înalta Curte de Casație și Justiție, secția de contencios administrativ și fiscal, acuzată de complicitate la infracțiunea de favorizare a făptuitorului, și Florian Ionescu, angajat ca șofer tot la instanța supremă, care ar fi făcut mărturii mincinoase.
De asemenea, vor fi prezentați în fața instanței și avocații Claudia și Radu Gherbovan Silinescu, foștii judecători Iuliana Pușoiu și Anton Pandrea, care au lucrat tot la ICCJ, și omul de afaceri Gabriel Chiriac.
Potrivit rechizitoriulu DNA, se poate contura un „tablou infracțional complex”, la care au participat, pe de o parte, persoane învestite cu demnități publice și, pe de altă parte, patroni de firme cu interese judiciare ori avocați ai acestora. Primele s-au folosit de prerogativele funcționale și de statut, în scopul rezolvării unor probleme personale, precum petreceri gratuite pentru aniversările proprii la restaurante exclusiviste din Paris, București, vacanțe și călătorii cu avionul gratuite, anulare de bilete de avion și obținerea altor bilete conform dorințelor, cazare în apartament dintr-un cartier exclusivist al Parisului, obiecte vestimentare de lux.
Pe de altă parte, cea de-a doua categorie de persoane, susțin anchetatorii, au oferit avantajele materiale menționate primei categorii și au obținut tergiversarea dosarelor aflate pe rolul instanței supreme, strămutarea ori promisiunea traficului de influență în perspectiva unor soluții favorabile.
Practic, procurorii vorbesc despre interesul omului de afaceri Gabriel Chiriac, care a pornit de la faptul că firmele sale au avut litigii în perioada 2010-2011 cu instituții ale statului, prin care au contestat la instanțe de contencios administrativ diferite amenzi aplicate, au pierdut procese la fond, iar respingerea recursului, ar fi dus implicit la pierderea unor sume de bani importante.
De aceea, omul de afaceri, prin intermediul avocatei Claudia Silinescu Gherbovan, a contestat amenda într-unul din dosare, așa încât recursul la secția de Contencios Administrativ si Fiscal a ICCJ, unde șefa secției era chiar prietena foarte bună a avocatei sale, iar judecător la această secție era tot o prietenă a avocatei sale, Iuliana Pușoiu, realizând și el la rândul său legătura de prietenie, la momentul potrivit, când avea multe cauze și cereri de strămutare pe rolul instanțe supreme de control judiciar, i-au creat convingerea că soluționarea în favoarea sa este posibilă, au mai arătat procurorii.
Potrivit DNA, descoperirea relației infracționale dintre Iuliana Pușoiu, Gabriela Bîrsan, Claudia Gherbovan Silinescu, Radu Gherbovan Silinescu și Gabriel Chiriac a fost îngreunată, favorizată și chiar zădărnicită, în raport cu unele fapte de către judecătorul Anton Pandrea, care pe fondul cercetărilor efectuate față de judecătoarele Pușoiu și Bîrsan și avocata Gherbovan Silinescu le-a ajutat prin intermediul judecătoarei Corbu „să afle” că sunt vizate de cercetările penale pentru infracțiuni de corupție.
„Judecătorul Pandrea Anton a autorizat la data de 5 aprilie 2011, în calitate de președinte al secției penale a Înaltei Curți de Casație și Justiție, interceptarea și înregistrarea audio-video pe o durată de 30 zile a convorbirilor telefonice ambientale dintre judecătoarele Pușoiu Iuliana, Bîrsan Gabriela Victoria și avocata Gherbovan Silinescu Claudia, precum și înregistrarea de imagini”, conform DNA.
Despre activitățile judiciare pe care le-a dispus, Pandrea i-a spus judecătoarei Corbu, iar aceasta, la rândul său, în calitate de „prietenă” a atenționat-o pe Claudia Gherbovan Silinescu, consecința fiind îngreunarea și zădărnicirea urmăririi penale, deoarece imediat au aflat și judecătoarele Pușoiu și Bîrsan, susțin anchetatorii.