Judecătoarele Dumitrița Piciarcă și Veronica Cîrstoiu, de la Curtea de Apel au fost suspendate de CMS, după trimiterea în judecată
Solicitarea de suspendare din funcție a fost prezentată CSM de către procurorii Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției.
Judecătoarele Veronica Cîrstoiu și Dumitrița Piciarcă au fost trimise în judecată pentru abuz în serviciu, favorizarea infractorului și fals intelectual.
Alături de cele două, a fost deferită justiției și judecătoarea Liliana Bădescu. Aceasta a depus o cerere de pensioare, la începutul acestui an, care a fost aprobată, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse oficiale din CSM.
Judecătoarea Veronica Cîrstoiu a mai fost o dată suspendată din magistratură, în august 2013, după ce a fost arestată preventiv în dosarul în care este acuzată că ar fi luat mită pentru a interveni în soluționarea unor dosare, printre care și cel al lui Dinel Staicu.
Conform reprezentanților Consiliului, cele două suspendări ale magistratului se suprapun și vor fi anulate sau menținute, în funcție de deciziile definitive pe care le vor pronunța instanțele în cazul său.
Cele trei judecătoare care au decis anularea pedepsei lui Dinel Staicu în dosarul BIR au fost trimise în judecată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție. Liliana Bădescu și Dumitrița Piciarcă se află în stare de libertate, iar Veronica Cîrstoiu este arestată în altă cauză. Dosarul în care cele trei judecătoare sunt acuzate de abuz în serviciu, favorizarea infractorului și fals intelectual va fi judecat de Curtea de Apel București.
Potrivit rechizitoriului procurorilor, la 22 februarie 2012, Liliana Bădescu, Veronica Cîrstoiu și Dumitrița Piciarcă, judecătoare la Curtea de Apel București – Secția I-a Penală, au falsificat, la redactare, decizia penală din 22 februarie 2012, pronunțată în dosarul în care Dinel Staicu a formulat o contestație în anulare în cazul condamnării din dosarul fraudării Băncii Internaționale a Religiilor (BIR).
„Decizia viza admiterea contestației în anulare depuse de Nuțu (fost Staicu) Dinel față de o hotărâre prin care, anterior, un alt complet al aceleiași instanțe îl condamnase definitiv la pedeapsa închisorii pe o durată de șapte ani. Falsificarea s-a realizat prin: atestarea unor fapte și împrejurări necorespunzătoare adevărului constând în aceea că au consemnat, în mod nereal, că obiectul tuturor dosarelor penale luate în considerare la invocarea autorității de lucru judecat a avut la bază aceeași sesizare, cu același conținut, aceeași situație de fapt (cesiune de creanțe și obținerea de credite), același prejudiciu (107.175.372.000 lei, respectiv 80.536.563.000 lei), aceleași părți, aceleași societăți comerciale, același probatoriu, aceeași parte civilă (Banca Internațională a Religiilor S.A.)”, au scris procurorii, în documentul citat.
Astfel, judecătoarele Veronica Cârstoiu, Dumitrița Piciarcă și Liliana Bădescu au desființat ilegal trei hotărâri judecătorești și au anulat mandatul de executare a pedepsei de șapte ani închisoare emis pe numele lui Dinel Staicu.
„Acest lucru a avut drept consecință obținerea unui folos necuvenit de către acesta din urmă, prin exonerarea de executare a unei pedepse privative de libertate și de plata despăgubirilor civile în cuantum de 18.839.684, 5 lei către Banca Internațională a Religiilor S.A., prin lichidator judiciar”, au mai arătat procurorii.
Procurorii au pus sechestru asigurător, până la concurența sumei de 18.839.684,5 lei, pe bunuri și conturi bancare aparținând celor trei judecătoare. Sechestru asigurător a fost pus pe: conturi bancare ale Veronicăi Cîrstoiu, pe două apartamente, două terenuri intravilane în suprafață de peste 3.000 mp și un teren extravilan de 1.800 mp ale acesteia; pe conturi bancare ale Dumitriței Piciarcă, pe un apartament și două imobile deținute de aceasta în coproprietate; pe un autoturism marca Volkswagen Touareg și un apartament ale Lilianei Bădescu.