Judecător, după înregistrările de la DNA Oradea: Rezultă clar intenția ca prin dosare SĂ MANIPULEZE actul de justiție/ Este POLIȚIE POLITICĂ

Publicat: 07 01. 2019, 17:13

Judecătorul Florica Roman susține că ea însăși, în calitate de magistrat al Curții de Apel Oradea, a fost vătămată de acțiunile abuzive ale procurorilor DNA, constatate ca atare de ÎCCJ.

„Orice persoană de bună credință nu poate fi decât îngrozită ascultând discuțiile de la întâlnirea de taină dintre procurorii DNA Oradea în care aceștia puneau la cale >, prin dosare penale măsluite, a unor judecători incomozi de la Tribunalul Bihor și Curtea de Apel Oradea. Din acea discuție apărută în spațiul public (…) rezultă clar intenția premeditată a acestora ca, prin dosarele penale pe care le făceau judecătorilor, să manipuleze actul de justiție. Eu însămi, în calitate de judecător la Curtea de Apel Oradea, am fost vătămată de acțiunile lor abuzive, constatate ca atare de ÎCCJ. (..) După toate standardele, ceea ce au făcut procurorii DNA Oradea este poliție politică în toată regula”, a arătat Roman într-o postare pe blogul personal.

Magistratul susține că înregistrarea este dovada deplină a modului în care, cel puțin la Oradea, procurorii DNA și-au desfășurat activitatea – „abuziv, prin încălcarea grosolană și arogantă a legii, într-un mod de-a dreptul stalinist, acțiuni abuzive făcute în numele unei instituții publice și în baza unei puteri publice cu care au fost investiți”.

„Înregistrarea confirmă că acești procurori DNA construiesc cazuri împotriva unor judecători cu scopul fățiș declarat de a-i înlătura din dosare pe cei incomozi și de a-i da exemple pentru a > în colegii lor. Genul acesta de interferență și influențare a justiției este cea mai perfidă și diabolică formă de corupție, deoarece compromite fiecare act de justiție, stârnind neîncredere și îndoială atât în activitatea tuturor procurorilor, cât și a tuturor judecătorilor. Într-un sistem în care abuzul a fost nu doar tolerat, ci și acoperit ori decorat, în care mulți dintre cei care au știut au tăcut, este aproape imposibil pentru cetățean să mai distingă între onestitate și adevăr, pe de-o parte, și abuz, complicitate ori lașitate, pe de alta parte, cu consecința compromiterii întregului sistem de justiție”, se mai arată în postare.

Cum funcționa mecanismul procurorilor DNA

Florica Roman a explicat mecanismul procurorilor DNA Oradea care, în situația unor judecători liberi și incomozi, care le luau la citit cu atenție dosarele, „le făceau dosare penale pentru a-i scoate din complete pe motiv de >”.

„Având dosar penal la DNA, judecătorul de penal care judeca alte cauze de la DNA era forțat să se abțină sau era recuzat. În felul acesta procurorii DNA > judecătorii care le intrau în cauze, asigurându-se că în dosarele lor intră judecători pe care-i considerau că le erau favorabili. Altor judecători > de la Tribunalul Bihor și Curtea de Apel Oradea le făceau dosare penale pentru a-i da de exemplu colegilor cu scopul de > și > pe ceilalți judecători, în care să >. Intenția premeditată a acestor procurori DNA era terorizarea judecătorilor prin dosare penale cu scopul explicit declarat de a-i influența pe toți judecătorii care, de frică, să dea doar soluții favorabile DNA”, a precizat magistratul.

Judecătorul a subliniat că, după ce ascultă înregistrarea, orice român ajuns în judecată înțelege acum că, daca are noroc și ajunge în fața unor judecători curajoși, care ignoră și înfruntă presiunile și exemplele date de DNA, are parte de o judecată corectă.

„Altfel, dacă are ghinion să ajungă să fie la complete > de procurorii DNA, fie la complete de judecători fricoși, conformiști, care se vor autocenzura și vor merge cu valul, atunci Dumnezeu cu mila. O astfel de justiție este monstruoasă și înfricoșătoare!”, a mai susținut judecătorul de la Curtea de Apel Oradea.

Roman a menționat că înregistrarea confirmă că DNA, cu „sprijinul” constant clamat al SRI, „a dorit, prin astfel de metode represive totalitare, să controleze complet justiția, punând presiune pe judecători, dându-i pe unii exemple pentru a le induce celorlalți autocenzura și a-i determina să pronunțe doar hotărârile convenabile DNA și SRI”.

„Înregistrarile confirmă că procurorii DNA știau că ofițerii SRI făceau acte de cercetare penală, care erau luate cu copy-paste de polițiștii judiciari și puse în dosarele penale, de unde erau apoi certificate de procurori și date judecătorilor, care le luau cu copy-paste și le puneau în hotărâri. Oamenii ajungeau, astfel, ca, în fapt, să fie anchetați, judecați și condamnați de ofițerul SRI care făcea primul act, pentru ca niciun act alt organ judiciar nu mai cenzura ceea ce scria SRI-ul. Acesta era >, cum spunea, râzând, un procuror de la masă”, a mai subliniat Florica Roman.

Aceasta a precizat că înregistrarea demonstrează, odată în plus, cât de rupți de realitatea din România, de ipocriți, de rea credință și aroganți sunt oficialii de la Bruxelles care, după ce vorbesc de 10 ani despre independența justiției, „vor să impună autorităților române să suspende punerea în aplicare a legilor justiției și să desființeze secția nou înființată, care iată, a început imediat cercetarea și urmărirea in rem în acest caz, fapt fără precedent”.

„Acțiunile acestor procurori de intimidare a judecătorilor nu sunt și nu au fost izolate sau accidentale, atât discuția lor, cât și dosarele pe care le-au făcut atât anterior, cât și ulterior acestei discuții demonstrând organizare, plănuire și premeditare. (…) Într-un stat care se pretinde democratic, absolut fiecare abuz reclamat trebuie să fie verificat la sânge, iar dacă reclamația e găsită ca fiind temeinică, cei vinovați trebuie să fie sancționați. În caz contrar, pasivitatea organelor de verificare și control doar va incita la noi abuzuri, încurajând perpetuarea acestora, cu efectele care se văd azi”, a mai arătat Florica Roman.

Judecătorul orădean a adăugat că o justitie abuzivă, necorectată și nesancționată se autocompromite, sfidează dreptatea și, în final, „sugrumă statul de drept și calcă în picioare oameni”.

„Este ceea ce vedem azi în România, după ani de zile de pretinsă > dusă după model stalinist, cu încălcarea tuturor rigorilor legii”, a scris în postare magistratul.

Judecătorul a fost cercetat „exact cu astfel de metode staliniste”

Florica Roman a explicat că înregistrarea confirmă susținerile din ieșirile publice pe care le-a avut începând cu anul 2014 când, împreună cu alți trei judecători de la Curtea de Apel Oradea și de la Tribunalul Bihor, a fost cercetată penal „exact cu astfel de metode staliniste”.

„Am fost trimiși în judecată, suspendați din funcție aproape 2 ani, dosarul fiind restituit la DNA, ca în final, în anul 2017, dosarul să fie clasat chiar de către DNA și Parchetul General pentru că faptele nu au existat. Pe parcursul anchetei, în perioada 2012-2014, fiind noi înșine vătămați de acțiunile abuzive ale procurorilor DNA Oradea, am făcut solicitări repetate la DNA Central de preluare a dosarului ori cereri de recuzare, reclamând comportamentul abuziv și revanșard al procurorilor, cereri care ne-au fost respinse fără nici o motivare ori analiză pe fond a celor precizate în cereri”, a mai spus Roman.

Aceasta s-a dus personal, în anul 2014, la sediul DNA București și a cerut audiență la fostul procuror-șef DNA, Laura Codruta Kovesi, pentru a-i spune despre situația de la DNA Oradea și despre abuzurile care au loc aici, sub patronajul procurorului Ciprian Man.

„Aceasta nu m-a primit în audiență, iar cei de la DNA Central mi-au spus să fac cerere scrisă, lucru pe care l-am făcut, însă după 2 zile am primit acasă răspuns că mi s-a respins cererea de audiență. DNA Central a admis cererea noastră de preluare a dosarului de la Oradea abia în luna mai 2016 și doar după ce ÎCCJ a restituit dosarul la DNA pentru refacerea urmăririi penale ca urmare a constatării unor grave vicii de procedură și încălcări ale drepturilor noastre procesuale de către procurorii DNA Oradea. Cu toate că în dosarul penal în care, în 2014, am fost 4 judecători trimiși în judecată, iar ulterior a fost restituit la parchet în 2016, instanțele de judecată au constatat definitiv încălcări foarte grave ale legii – de la încălcarea secretului deliberării și a dreptului la apărare, până la trimiterea în judecată pentru fapte care nici macar nu erau descrise, absolut nici un procuror DNA Oradea nu a fost tras la răspundere”, a mai spus Florica Roman.

Magistratul a mai precizat că procurorii DNA și-au continuat nestingheriți activitatea de represiune, „călcând în picioare toate prevederile legale privind independența justiției, în disprețul total al dreptului cetățenilor la o justiție independentă, înfăptuită de judecători liberi de orice presiuni și influențe”.

„Procurori pensionari din zona Bihorului spun că până și procuratura comunistă din anii 70-80 era mai profesionistă, fiind cu mult mai mult respect față de lege și mai umană decât ce au demonstrat că sunt capabili procurorii de la DNA Oradea în ultimii ani. Cu toate că numeroase abuzuri au fost reclamate autorităților centrale competente de foarte multe persoane vătămate de acțiunile acestor procurori DNA din Oradea, absolut nici o autoritate nu a făcut nimic de ani de zile pentru a verifica temeinic în ce măsura plângerile sunt fondate și a dispune măsuri în consecință. Toate verificările și controalele Inspecției Judiciare la DNA Oradea au fost de formă, iar cererile făcute structurii centrale a DNA de cei anchetați, fie de preluare a dosarelor, fie de recuzare a unor procurori, au fost respinse de pe scaun, fără nici o motivare, de către procurorii șefi de la DNA Central. Toate aceste persoane cu funcții de conducere, cu precădere din DNA Central, inclusiv Laura Codruța Kovesi, au avut toate oportunitățile și mijloacele legale la dispoziție pentru a stopa abuzurile de la DNA Oradea încă din faza incipientă, pentru a nu se ajunge la situația catastrofală de azi”, a conchis judecătorul.

Ca judecător la Curtea de Apel Oradea care, împreună cu alți trei colegi, a suferit vătămări directe ca urmare a practicilor procurorilor DNA Oradea, precum și ale șefilor lor, care le-au tolerat abuzurile, Florica Roman a anunțat că se va folosi de toate pârghiile legale astfel încât „acești torționari” să fie deferiți justiției.

Avocatul Răzvan Doseanu a publicat o înregistrare audio a unei ședințe a DNA Oradea din ianuarie 2018, despre care spune că nu știe dacă e autentică. În înregistrare se vorbește de urmărirea penală a unor judecători ca să intre „frica în ei”. Avocatul susține, pe site-ul casei de avocatură pe care o reprezintă, că a primit înregistrarea anonim și dă numele celor care ar fi participat la ședința DNA Oradea, spunând că le recunoaște vocile personal. Astfel, el îi nominalizează pe procurorii Man Ciprian, Muntean Adrian, Ardelean Ciprian, Pantea Cosmin și Rus Lucian, de la DNA Oradea.

Reacția judecătorilor CSM

„Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a luat act, cu maximă îngrijorare, de conținutul înregistrărilor recent apărute în spațiul public care relevă, la Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Oradea, un mod de lucru având ca finalitate deturnarea scopului justiției. În acest sens, Secția identifică potențiale practici de intimidare, de presiune asupra judecătorilor prin ticluirea de dosare, inclusiv prin investigarea relațiilor personale ori profesionale dintre aceștia în vederea obținerii unor soluții favorabile în cauzele instrumentate de respectiva unitate de parchet”, arată membrii Secției pentru judecători a CSM, printr-un comunicat de presă.

 

Judecătorii CSM cer Inspecției Judiciare și Secției pentru anchetarea magistraților să efectueaze „cu maximă operativitate, cercetările care se impun, absolut necesare pentru protejarea efectivă a independenței judecătorilor și pentru garantarea respectării drepturilor cetățenilor la o justiție dreaptă”.

Foto: Judecător Florica Roman/ Facebook