Judecătoria Sectorului 4 crede că Jean Pădureanu poate fi reintegrat în societate

Judecătoria Sectorului 4 crede că Jean Pădureanu poate fi reintegrat în societate
Publicat: 21/05/2015, 18:27
Actualizat: 21/05/2015, 19:36

Judecătorul JS4 notează în motivare că Jean Pădureanu a executat o treime din pedeapsa de 1.218 zile iar în perioada detenției conduita sa a fost corespunzătoare.

„Potrivit caracterizării atașate la dosar, condamnatul a participat la programe educaționale și psihologice desfășurate la nivelul secției de deținere, astfel că se poate considera că acesta a făcut eforturi în sensul îndreptării comportamentului său. Din punct de vedere al conduitei, petentul nu a fost sancționat disciplinar pe perioada detenției și nu a prezentat probleme de adaptare sau relaționare. Instanța reține că, potrivit evaluării psihologice, petentul este cooperant, acceptă dialogul, are o dispoziție predominant apatică și prezintă deteriorare moderată a capacității de a învăța informații noi”, se arată în motivare.

Judecătorul mai notează că Pădureanu a dat dovezi de îndreptare prin participarea la activitățile socio-educative „chiar în condițiile în care starea sa de sănătate este una precară”.

Totodată, instanța constată că petentul condamnat nu este cunoscut cu antecedente penale.

În ceea ce privește neplata despăgubirilor civile invocată de comisia pentru individualizarea regimului de executare a pedepselor privative de libertate, instanța consideră că acesta nu este un motiv care prin el însuși să conducă la amânarea liberării condiționate a petentului. Îndeplinirea integrală a obligațiilor civile stabilite prin hotărârea de condamnare este una dintre condițiile pe care petentul condamnat trebuie să le îndeplinească potrivit Codului penal în vigoare pentru a fi liberat condiționat, însă nu și potrivit Codului penal din 1969, acesta din urmă fiind stabilit ca lege penală mai favorabilă pentru petent.

„În plus, în acest caz neîndeplinirea obligațiilor civile nu este o expresie a relei-credințe a condamnatului și nu poate echivala cu lipsa dovezilor temeinice de îndreptare, ci a fost determinată de lipsa resurselor financiare ale acestuia care să permită plata”, se spune în motivare.

Comisia pentru individualizarea regimului de executare a pedepselor a reclamat că Pădureanu nu a achitat cheltuieli de judecată în cuantum de 65.000 lei, despăgubiri în cuantum de 328.440 lei și accesoriile, ANAF începând executarea silită.

Avocatul său a depus la dosar copie după taloanele de pensie ale clientului său, care are o pensie de 2.448 de lei, impozitată cu 317 lei, iar din luna august 2014, ca urmare a măsurilor dispuse de ANAF, s-a înființat poprire pentru suma de 711 lei/lună. Mai mult, din luna octombrie 2014, suma reținută, poprirea – în cuantum de 1.061 de lei, la care se adaugă impozitul, ajunge la 1.400 – 1.500 de lei, de unde rezultă că pensia sa efectivă este de 1.000 de lei, notează instanța, arătând că Pădureanu nu are alte bunuri, singura locuință pe care o avea fiind sechestrată urmare a dispozițiilor instanței.

„Având în vedere considerentele expuse, instanța considera că petentul condamnat este pregătit ca în viitor să se încadreze într-o viață normală, părăsind câmpul infracțional. Instanța apreciază că există premisele ca timpul executat din pedeapsă să fi fost suficient pentru reeducarea petentului și pentru formarea unei atitudini corecte față de valorile sociale, față de ordinea de drept și față de regulile de conviețuire socială, scopul preventiv și educativ al pedepsei fiind atins, iar funcțiile de exemplaritate și eliminare temporară ale pedepsei fiind îndeplinite. Prin comportamentul avut pe parcursul executării pedepsei condamnatul a demonstrat că își însușește scopul preventiv și educativ al pedepsei așa încât să poată fi reintegrat în societate”, se mai spune în motivare.

Fostul președinte al Gloriei Bistrița Jean Pădureanu, condamnat la trei ani și patru luni de închisoare în dosarul Transferurilor, ar putea fi eliberat condiționat, după decizia din 1 mai a Judecătoriei Sectorului 4, care a fost însă contestată de procurorii DNA.

Contestația DNA se va judeca la Tribunalul București, care va da o decizie definitivă. Până atunci, Jean Pădureanu rămâne în închisoare.

Fostul președinte al clubului de fotbal Gloria Bistrița a fost condamnat definitiv, în 4 martie, la trei ani și patru luni de închisoare cu executare, pentru înșelăciune, evaziune fiscală și spălare de bani, în dosarul privind transferul unor jucători. Executarea pedepsei a început în ziua în care a fost condamnat și expiră la 3 iulie 2017. Pădureanu a fost încarcerat la Spitalul Penitenciar Jilava.

În 12 iunie 2014, Tribunalul Ilfov a respins cererea lui Jean Pădureanu de întrerupere, din motive medicale, a executării pedepsei, decizie confirmată de Curtea de Apel București (CAB) în 1 octombrie 2014.

Tribunalul a dispus, după ce a analizat expertiza medicală efectuată de Institutul Național de Medicină Legală, că nu este necesară întreruperea executării pedepsei lui Jean Pădureanu, întrucât bolile de care acesta suferă pot fi supravegheate și tratate și în rețeaua penitenciară.

Avocatul lui Jean Pădureanu declara în 12 iunie că decizia Tribunalului Ilfov, ca acesta să rămână încarcerat, nu este corectă, întrucât starea sa de sănătate se agravează pe zi ce trece, are pierderi de memorie și merge cu însoțitor.

Ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, a declarat în 23 septembrie că a primit o cerere de grațiere a pedepsei lui Jean Pădureanu, care este în curs de soluționare, precizând că probabil în una-două săptămâni va fi dat un răspuns.

Alături de Jean Pădureanu, au fost condamnați, în dosarul Transferurilor, George Copos, la trei ani și opt luni, Mihai Stoica, la trei ani și șase luni, Cristian Borcea și Ioan Becali, la câte șase ani și patru luni, Victor Becali, la patru ani și opt luni, Gheorghe Popescu, la trei ani, o lună și zece zile, Gheorghe Nețoiu, la trei ani și patru luni de închisoare, toți fiind încarcerați din 4 martie.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Medvedev îl amenință pe Trump să nu intervină în războiul din Ucraina, dacă va câștiga...
Vin ninsorile în București. Și chiar mai repede decât ne așteptam, potrivit meteorologilor EaseWeather
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru...
Negocieri secrete între Ucraina și Rusia, dezvăluite în presa Germană. La ce nu vrea să...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
"Undă de șoc" înaintea alegerilor prezidențiale din SUA. Răsturnare de situație într-un stat considerat "sigur"...
Escorte, păcănele, spiritism și… căței plimbați! Documente explozive în scandalul dintre Oana Zăvoranu și fostul...
Actrița Maria Dinulescu, transformată total! A părăsit România în pandemie și s-a apucat de afaceri...
Regele Felipe al Spaniei, împroşcat cu noroi şi huiduit în timpul vizitei sale în localităţile distruse...
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
Explozia de pe autostrada A7 i-a luat viața unui muncitor! Mesajul postat de Sorin Grindeanu,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Noul Volvo XC90 are prețuri oficiale în România. SUV-ul suedez bate competiția germană!
Alegeri prezidenţiale Republica Moldova 2024, turul al II-lea: Votul în Republica Moldova s-a încheiat /...
Minune a INGINERIEI! Cum a rezistat acest material atât de mult timp?
Cutremur în televiziune. Florin Călinescu a spus ADIO: Nu stau la negocieri
Tragedie cumplită în România. Jurnalista Rodica Sărmaș Furnea a murit într-un accident înfiorător
S-a costumat în Barbie, cu formele la vedere, și mulți au confundat-o cu Bianca Drăgușanu....
Se spală rufe azi, 2 noiembrie 2024, de Moșii de Toamnă? Iată ce spun preoții...
De ce refuză să își urmeze pasiunea băiatul Oanei Ioniță? Ce spune aceasta despre perioada...
EXCLUSIV! Renumitul fotograf Viorel Belinschi din Moldova, dezamagit de atitudinea lui Culita Sterp: ”A ales...
BANCUL ZILEI. Medicul către Bubulina: – Fiica ta are o nevroză. I-aş recomanda multă distracţie!
Miranda, luna lui Uranus, ar putea avea un ocean sub suprafața sa, indică un studiu