Curtea Constituțională a decis că hotărârea Parlamentului privind desemnarea membrilor noului Consiliul de Administrație al TVR, din care au fost excluși reprezentanții PDL, este neconstituțională.
În consecință, actualul Consiliu de Administrație al TVR va trebui refăcut.
Prin hotărârea respectivă, grupul PDL din Parlament a fost exclus de la nominalizările membrilor în CA al TVR, deși potrivit legii de organizare și funcționare a televiziunii pubice avea dreptul să facă propuneri.
Liderul deputaților PDL, Mircea Toader, declara în iunie că, potrivit algoritmului calculat la numărul de parlamentari, PDL ar fi trebuit să primească în noul CA al SRTV aproape trei locuri, mai precis 2,87, UDMR un loc, UNPR ar fi primit de la PDL un loc, PSD trei locuri, iar PNL două locuri.
În 25 iunie, majoritatea liderilor de grupuri parlamentare au stabilit că în CA al SRTV vor fi câte trei reprezentanți de la PSD și PNL și câte unul de la UDMR și UNPR.
Consiliul de Administrație al TVR cuprinde 13 persoane, desemnate prin votul majorității deputaților și senatorilor. Președintele Consiliului de Administrație este numit de către Parlament, pe o perioadă de 4 ani.
Conform Legii 41/1994, listele de candidați se înaintează Birourilor Permanente ale celor două Camere. Astfel, grupurile parlamentare din cele două Camere înaintează propuneri pentru opt locuri, președintele României pentru un loc, Guvernul pentru un loc, personalul de specialitate desemnează, prin vot secret, candidați pentru două locuri, grupurile parlamentare ale minorităților naționale, pentru un loc.
Valentin Nicolau și Sorin Burtea au fost aleși reprezentanți ai salariaților Televiziunii Române în Consiliul de Administrație, în urma scrutinului desfășurat în 21 iunie, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX de reprezentanții TVR.
Pe de altă parte, Mihai Rădulescu și Ioana Popescu au fost desemnați membri supleanți ai lui Valentin Nicolau și Sorin Burtea în CA al TVR, conform rezultatelor alegerilor.
Televiziunea Română a organizat alegeri interne pentru desemnarea reprezentanților salariaților în Consiliul de Administrație în urma hotărârii Comitetul Director din 14 iunie. Decizia a fost luată ca urmare a respingerii de către Parlament a Raportului de activitate și a contului de execuție bugetară ale TVR pe 2011 și demiterea Consiliului de Administrație, în frunte cu Alexandru Lăzescu, președintele-director general al Televiziunii Române.