Judecătorii confirmă redeschiderea cercetărilor penale în cazul „țigancă împuțită”. Traian Băsescu a folosit apelativul în 2007
This browser does not support the video element.
Judecătorii au confirmat redeschiderea urmăririi penale pentru furt, furt calificat și insultă pe numele lui Traian Băsescu, cu privire la faptul că fostul șef al statului a folosit, în 2007, apelativul „țigancă împuțită” la adresa unei jurnaliste și i-a luat acesteia telefonul mobil.
Judecătoria Sectorului 1 a constatat, luni, că ordonanța emisă de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PICCJ) de redeschidere a urmăririi penale este legală și temeinică.
Decizia magistraților este definitivă, motiv pentru care procurorii PICCJ pot relua cercetările în acest caz.
Luna aceasta, aceeași instanță a dispus redeschiderea urmăririi penale și în dosarul „Casa din Mihăileanu”, anchetă ce vizează modul în care fostul șef al statului a obținut, în perioada în care era primar, casa din strada Mihăileanu din Capitală, Traian Băsescu urmând să fie cercetat pentru abuz în serviciu, uz de fals și fals în declarații,
Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării a decis, în 23 mai 2007, să-l sancționeze pe președintele Traian Băsescu cu avertisment, stabilind, cu unanimitate de voturi, că utilizarea expresiei „țigancă împuțită” de către fostul șef al statului la adresa jurnalistei Andreea Pană de la Antena 1 este o discriminare.
Fostul președinte a contestat atunci decizia CNCD la Curtea de Apel București (CAB), însă, în noiembrie 2007, instanța a respins contestația ca neîntemeiată. Ulterior, Traian Băsescu a atacat cu recurs hotărârea la instanța supremă.
Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a admis, în 15 mai 2008, recursul lui Băsescu, considerând însă că sintagma cu care s-a adresat fostul șef al statului unui reporter TV este discriminatorie.
Magistrații instanței supreme au mai dispus anularea totală a punctelor trei (parțial) și patru din hotărârea CNCD, din textul cărora reieșea că gestul fostului președinte ar fi fost o contravenție. Totuși, ICCJ a stabilit că sintagma „țigancă împuțită” este discriminatorie. Hotărârea instanței supreme a fost irevocabilă.
În 2007, fostul președinte i-a luat cu forța telefonul mobil jurnalistei Andreea Pană, care îl filma în timp ce acesta se afla la cumpărături într-un hypermaket. El s-a adresat ziaristei cu apelativul „păsărică”.
După ce șeful statului s-a urcat în autoturismul personal, telefonul l-a înregistrat pe Băsescu în timp ce o numea pe jurnalistă „țigancă împuțită”. Înregistrarea respectivă a fost ștearsă. Ulterior, aparatul a fost restituit, iar angajații postului TV au reușit să recupereze înregistrarea afirmațiilor șefului statului, care a fost făcută publică.
Tot Parchetul ICCJ a dispus, în 11 martie, începerea urmăririi penale pe numele lui Traian Băsescu, în dosarul în care Gabriela Firea îl acuză pe fostul președinte de șantaj.
Scandalul Băsescu – Firea a început după ce fostul președinte, referindu-se la senatorul PSD, a spus că și acum poate spune că aceasta este „o bună jurnalistă, dar este catastrofală ca jurist”. „Mai bine ar sta în banca ei și s-ar ocupa ce se întâmplă pe moșia soțului ei, unde e primar. Că s-ar putea să nu îl mai găsească într-o zi acasă, dacă nu e atentă. Înțeleg că în parohia lui se întâmplă destule lucruri rele”, a spus Băsescu.
Fostul șef al statului a mai spus că senatorul PSD Gabriela Firea este „o șantajistă de profesie”. „Nu e un atac la o femeie, e un atac la o șantajistă care pretinde să fie respectatată ca senator al României, după ce a făcut bine școala turnătorului Felix”, preciza Băsescu.
Traian Băsescu a mai spus că îi recomandă premierului Victor Ponta să nu o ia pe „senatoarea șantajistă” Gabriela Firea ca purtător de cuvânt la alegeri pentru coaliție, pentru că aceasta poartă ghinion bărbatului despre care spune că vrea să îl protejeze. Băsescu a ținut totodată să amintească prestația Gabrielei Firea din campania pentru prezidențiale a lui Mugur Isărescu.
Gabriela Firea a reacționat în 14 aprilie 2014, afirmând că așteaptă cu interes reacțiile instituțiilor și ale ambasadelor statelor democratice față de acest „act flagrant de intimidare a unui senator”.
Ulterior, senatorul PSD a depus, în 16 aprilie 2014, la Parchetul instanței supreme, o plângere pe numele lui Traian Băsescu, pentru amenințare și șantaj.