Prima pagină » Știri » Judecătorii CSM au decis: Acțiunea disciplinară pe numele șefei ÎCCJ, Cristina Tarcea, anulată

Judecătorii CSM au decis: Acțiunea disciplinară pe numele șefei ÎCCJ, Cristina Tarcea, anulată

Judecătorii CSM au decis: Acțiunea disciplinară pe numele șefei ÎCCJ, Cristina Tarcea, anulată
Secția pentru judecători a CSM a anulat acțiunea disciplinară formulată de Inspecția Judiciară față de șefa ÎCCJ, Cristina Tarcea, deoarece petentul care a depus sesizarea la Inspecție nu avea calitatea procesuală pentru un astfel de demers.

„Admite excepția nulității absolute a acțiunii disciplinare motivată de lipsa capacității procesuale de folosință a petentei care a formulat sesizarea. Constată nulitatea absolută a acțiunii disciplinare exercitate de Inspecția Judiciară împotriva pârâtei judecător Cristina Tarcea – președintele ÎCCJ”, se arată în minuta Secției pentru judecători. Decizia poate fi atacată.

Concret, membrii Secției pentru judecători au constatat că persoana care a depus sesizarea nu avea calitatea procesuală. Potrivit unor surse apropiate cercetării disciplinare, pastorul Chris Terheș (a candidat pentru europarlamentare din partea PSD) a depus sesizarea, în numele organizației Romanian Community Coalition.

De asemenea, Secția pentru judecători a CSM a constatat că Inspecția Judiciară a aplicat principiul repartizării aleatorii a sesizării pe numele Cristinei Tarcea.

Inspecția Judiciară a anunțat, în decembrie 2018, că a exercitat acțiunea disciplinară față de judecătorul Cristina Tarcea, pentru că a refuzat nejustificat îndeplinirea unei îndatoriri de serviciu și pentru nerespectarea dispozițiilor privind distribuirea aleatorie a cauzelor.

Astfel, inspectorii judiciari au reținut că președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție a refuzat nejustificat să îndeplinească îndatoririle de serviciu cu privire la constituirea completurilor de 5 și de 2 judecători prevăzute la art. 31 alin. (1) lit. b) și art. 32 din Legea nr. 304/2004, modificată și completată prin Legea nr. 207/2018.

Inspecția Judiciară arată că, prin refuzul de a implementa dispozițiile legale, 40 de cauze de competența completurilor de 5 judecători și 11 cauze de competența completurilor de 2 judecători nu au fost repartizate aleatoriu unor completuri în compunerea prevăzută de legea în vigoare la data înregistrării lor.

Citește și