Judecătorii din tribunale l-au ales membru CSM pe Norel Popescu, „consultantul” pe probleme de integritate al lui Adrian Duicu
Norel Popescu, judecătorul care apare în dosarul traficului de influență exercitat de rețeaua Duicu, a devenit membru în Consiliul Superior al Magistraturii ales de colegii săi judecători. Mai exact, la începutul lunii ianuarie, CSM a demarat procedurile pentru alegerea unui nou membru în Consiliu. Potrivit legislației, fiecare membru este ales prin votul colegilor săi magistrați. În cazul de față, alegerile au fost deschise pentru că fostul judecător Adrian Neacșu, ales în CSM ca reprezentant al judecătorilor care activează în cadrul tribunalelor din România, a fost trimis în judecată de DNA pentru fals și uz de fals. El a vacantat locul din CSM, astfel că s-a organizat o nouă rundă de alegeri.
Pe 5 mai, judecătorii au votat un nou membru al CSM, însă scrutinul a fost reluat la Tribunalul București astăzi. Astfel că Norel Popescu a căștigat alegerile cu un avans de 12 voturi. În cursa pentru ocuparea acestei poziții s-au înscris patru judecători: Dragoș Constantin Popoiag, Natalia Roman, Norel Popescu și Danci Dorin.
Cine este noul membru CSM
Norel Popescu are 44 de ani și a intrat în magistratură în 1993. Din 2012, conduce Tribunalul Mehedinți.
Este și vicepreședinte al Asociației Magistraților din România care, la fel ca UNJR, a contestat în 2013 alegerea Oanei Hăineală în fruntea CSM și a militat pentru eliminarea din Consiliu a judecătorilor Danileț și Ghica. Norel Popescu este și membru interimar al CSM, fiind cel care a ocupat locul judecătorului Toni Neacșu după ce el a plecat din magistratură.
Inspecția Judiciară de pe lângă Consiliul Superior al Magistraturii a decis să-l verifice pe judecătorul Norel Popescu, membru CSM și fost președinte al Tribunalului Mehedinți. Verificările inspecției vin după ce procurorii DNA au dezvăluit că magistratul îi oferea consultanță juridică lui Adrian Duicu, șeful Consiliului Județean Mehedinți acuzat că opera o rețea extinsă de corupție. În timp ce ANI îl acuza de conflict de interese, Duicu a primit consultanță juridică de la Norel Popescu, care era și președintele Tribunalui Mehedinți.
Potrivit procurorilor, Adrian Duicu căuta modalități prin care să scape de dosarul său de la ANI. Procurorii spun că acesta a cerut și opinia juridică a unui actual membru al Consiliului Superior al Magistraturii. Este vorba de Norel Popescu, președinte al Tribunalului Mehedinți în 2013, când sunt comise faptele lui Duicu.
În motivarea Curții de Apel București, judecătorul Matei George spune următoarele: „În timp ce dosarul său era pe rolul Curții de Apel Craiova, inculpatul Duicu a cerut o consultație juridică judecătorului Norel Popescu, președinte al Tribunalului Mehedinți la acea dată și actual membru CSM.
Norel Popescu a declarat că relațiile sale cu Adrian Duicu au fost profesionale.
Candidatura la CSM și oferta electorală
În oferta electorală a judecătorului Norel Popescu, un capitol generos se referă la salarizarea magistraților. Judecătorul susține că bugetul sistemului judiciar nu ar trebui să mai fie manageriat de politicieni, ci direct de sistem. În plus, militează pentru creșteri salariale pentru judecători și eliminarea discrepanțelor în ceea ce privește cuantumul sporurilor salariale.
În ultima declarație de avere Norel Popescu a declarat că deține două autovehiculle, un credit luat de la Primăria Drobeta Turnu Severin în valoare de 19.735 euro accesat în 2013 și scadent în 2038. Judecătorul a mai declarat și 37.000 euro și că câștigat 108.000 lei din venituri salariale.