Judecătorii îi permit unui profesor la „Politehnică” condamnat pentru luare de MITĂ să se întoarcă la catedră ca să NU aibă de suferit studenții

Judecătorii îi permit unui profesor la „Politehnică” condamnat pentru luare de MITĂ să se întoarcă la catedră ca să NU aibă de suferit studenții
Publicat: 08/02/2024, 13:37
Actualizat: 08/02/2024, 14:25

Judecătorii i-au permis lui Cristian Florian Dincă, profesor la Universitatea „Politehnica”, din Bucureşti, condamnat definitiv de Curtea de Apel la trei ani de închisoare cu suspendare pentru luare de mită, să se întoarcă la catedră. Argumentul instanței: să nu sufere studenții!

Dincă a fost judecat și condamnat pentru că a primit mită de la două angajate implicate în proiecte finanţate din fonduri nerambursabile derulate în cadrul unităţii de învăţământ.

„Un derapaj izolat”

Deşi procurorii DNA au demonstrat că profesorul a luat mită pe o perioadă de trei ani, judecătorii l-au iertat de închisoare, susţinând că a fost vorba doar de un „derapaj izolat”.

Mai mult, deşi la instanţa de fond (Tribunalul Bucureşti), Cristian Florian Dincă primise, pe lângă condamnarea cu suspendare, şi o pedeapsă complementară, respectiv interdicţia de a mai exercita funcţia de profesor universitar pe o perioadă de patru ani, Curtea de Apel Bucureşti a înlăturat această sancţiune.

În timpul procesului, Cristian Florian Dincă a susţinut că el nu a luat mită în calitate de profesor universitar, ci doar ca şef de proiecte de cercetare ştiinţifică, astfel încât nu se impune să-i fie interzisă exercitarea funcţiei de profesor.

Tot el i-a anunţat pe magistraţi că a demisionat din funcţiile de director al Departamentului de Producere şi Utilizare a Energiei din cadrul Facultăţii de Energetică, de membru în cadrul Consiliului Profesoral al Facultăţii de Energetică şi de membru al Senatului Universităţii Politehnica din Bucureşti.

Cum au analizat dosarul judecătorii

Judecătorii au apreciat că Cristian Florian Dincă trebuie să rămână la catedră, pentru a nu fi afectaţi studenţii săi.

„Sub acest aspect, Curtea reţine că, în ceea ce priveşte aplicarea pedepsei complementare şi accesorii prevăzute de art.66 alin.1 lit.g) din Codul penal, aceasta este disproporţionată, prin raportare la gravitatea faptelor comise, la persoana inculpatului, dar şi în considerarea faptului că inculpatul este un profesor universitar cu o pregătire de excepţie şi o experienţă profesională vastă, pedeapsa ca atare urmând să se răsfrângă şi asupra studenţilor acestuia, iar Curtea nu apreciază ca fiind necesară într-o societate democratică.

Aceasta cu atât mai mult cu cât, aşa cum a arătat şi inculpatul, infracţiunile pentru care s-a dispus în mod judicios condamnarea inculpatului au fost săvârşite nu în legătură directă cu activitatea sa didactică, principala atribuţie şi raţiune a desfăşurării activităţii unui profesor universitar, ci cu ocazia desfăşurării unor proiecte adiacente, chiar dacă sub tutelă universitară.

Curtea apreciază că nu se impune interzicerea exercitării profesiei de profesor universitar, nici în sistemul de stat şi nici în sistemul privat”, se arată în motivarea deciziei instanţei.

Cristian Florian Dincă, mituit cu peste 30.000 de euro

Cristian Florian Dincă a fost acuzat de DNA că, în perioada august 2020-februarie 2023, a primit în mod repetat de la două angajate suma totală de 161.370 lei, în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intrau în îndatoririle sale de serviciu ca responsabil în cadrul proiectelor finanţate din fonduri nerambursabile „Asociat-474 PED/2020”, „Hybrid Solvent”, „In-No-Plastic”, „Dezvoltarea de solvent”, „Cap soft”, derulate în cadrul Universităţii Politehnica.

Banii respectivi reprezentau aproximativ jumătate din indemnizaţia pe care cele două angajate ar fi primit-o în proiectele respective.

Pe 2 martie 2023, Cristian Florian Dincă a fost prins de procurori în timp ce primea de la una dintre cele două angajate suma de 6.000 de lei, reprezentând tranşa aferentă salariului primit de aceasta în luna februarie 2023.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Greșeala incredibilă” pe care a făcut-o echipajul superiahtului lui Mike Lynch. „A fost o serie...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Fostul vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova i-a cerut lui Ion Țiriac să îi premieze și...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
FOTO Povestea lui Oleksandr Budko, soldatul căruia i-au fost amputate picioarele, dar care a devenit...
Acestor pensionari români li se va mări pensia cu 1.000 de lei, după recalcularea de...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
Afacerea deschisă de Vlad în Capitală: a început cu un spaţiu mic, iar după 6...
Descoperire șocantă la autopsia lui Filip, băiețelul mort la bazin
Tu ai văzut-o? Melania a dispărut misterios în timpul unei vacanțe în Turcia. Ce spune...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Taxiurile fără şofer le iau pâinea de la gură taxiurilor clasice: apelare facilă şi preţuri...
Cel mai RAPID ÎNCĂRCĂTOR din lume! Încarcă ORICE TELEFON în mai puțin de...
Șoferii vor conduce însoțiți, deși au obținut permis auto. Se schimbă Codul Rutier în România
Secretele averii lui Alexandru Arșinel. Cum au fost împărțiți banii
VIDEO | Momentul frapant când o femeie sare gardul la zoo ca să mângâie un...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Anamaria Prodan, depre cât de mult îi seamănă copiii. Ce anume îi spunea mama ei...
Ghinion după ghinion pentru Lino Golden! Artistul, implicat într-un nou accident: ”Cum am început eu...
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
Aplicația Google Essentials, lansată pentru utilizatorii de Windows