Judecătorul care chema copiii de grădiniță în instanță, pentru audieri, a fost pedepsit

Publicat: 28 03. 2017, 20:48

Judecătorul Alexandru Bogdan Arhip a fost cercetat de Inspecția Judiciară a CSM, care a stabilit că acesta a comis două abateri disciplinare în dosarul „Micul Regat”, cunoscut și drept „Grădinița Groazei”, acțiunea fiind înaintată Secției pentru judecători în materie disciplinară a Consiliului, pentru a decide cu privire la răspunderea magistratului în cauză.

Consiliul Superior al Magistraturii a admis, marți, în parte, acțiunea disciplinară exercitată de Inspecția Judiciară împotriva magistratului constănțean și a decis să-i aplice acestuia sancțiunea disciplinară constând în „suspendarea din funcție pe o perioadă de trei luni” pentru săvârșirea abaterii disciplinare prevăzute de articolul 99, litera C din Legea 3003/2004, respectiv „atitudini nedemne în timpul exercitării atribuțiilor de serviciu față de colegi, celălalt personal al instanței sau al parchetului în care funcționează, inspectori judiciari, avocați, experți, martori, justițiabili ori reprezentanții altor instituții”.

Decizia CSM nu este definitivă, având drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare la Completul de 5 judecători al Înaltei Curți de Casație și Justiție.

De altfel, judecătorul Alexandru Bogdan Arhip a fost recuzat, la sfârșitul anului trecut, la solicitarea avocaților care reprezintă familiile copiilor în dosar, nemulțumiți de faptul că acesta insistă ca minorii să fie audiați în ședință, dosarul „Micul Regat”, aflat pe rolul Judecătoriei Constanța, fiind trimis către un alt judecător. A fost cea de-a treia cerere de recuzare depusă împotriva judecătorului Alexandru Bogdan Arhip de către avocații care reprezintă familiile copiilor.

Șase angajate ale grădiniței private „Micul Regat” din Constanța sunt acuzate că îi băteau pe copii și îi amenințau, existând imagini în care se poate vedea cum copiii sunt pălmuiți sau târâți. De asemenea, potrivit unuia dintre avocați, copiii primeau vin pentru a dormi la prânz, iar când se trezeau li se dădea cafea.

„Grădinița era prevăzută cu un sistem de supraveghere care în mod normal era pornit în fiecare zi până la orele prânzului. În perioada normală de filmare totul era în regulă, dar în două zile, la sfârșitul anului trecut, sistemul a fost uitat pornit după ora 12.00, iar în acel timp au fost filmate imaginile care au apărut în presă. (…) Imaginile erau accesibile, conform contractului. Părinții aveau dreptul să vadă imaginile, iar în contract se stipula faptul că se filmează până la ora 12.00. Părinții puteau să intre on-line să vadă imaginile. Și au ajuns în posesia imaginilor absolut întâmplător. Sunt 60 de copii la acea grădiniță și un singur părinte a văzut întâmplător aceste imagini”, declara, în iunie 2014, avocatul Ștefan Roman.