Prezent miercuri la Ploiești, unde a asistat la ședința de bilanț a Curții de Apel, judecătorul Horațius Dumbravă, fost președinte al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), a afirmat că, în opinia sa, nu este normal ca cei care au probleme de natură penală „să arunce în aer” instituțiile din România.
„Nu e normal să aruncăm în aer toate instituțiile din România pentru că cineva are o problemă de natură penală. Trebuie să și-o rezolve în fața organelor judiciare, să așteptăm rezultatul acestor organe judiciare. Justiția nu se face la televizor, ci în primul rând în fața organelor judiciare”, a spus Horațius Dumbravă.
Întrebat dacă se referă la deputatul Elena Udrea atunci când face astfel de afirmații, Dumbravă a spus că se referă „în special la doamna Elena Udrea, pentru că de acolo a pornit toată discuția”.
De asemenea, referindu-se la Elena Udrea, Horațius Dumbravă a adăugat: „Eu sper să-și dovedească nevinovăția, sau, mă rog, să nu se confirme vinovăția aparentă pe care o aduc procurorii”.
Horațius Dumbravă a mai spus că rolul DNA și al SRI „a fost recunoscut atât de Comisia Europeană, cât și de NATO”.
Întrebat dacă reprezentanții sistemului judiciar simt presiune în urma afirmațiilor făcute de unii politicieni în legătură cu activitatea lor, Dumbravă a răspuns că oamenii din sistem nu mai resimt această presiune, dar că justiția trebuie „să stea deoparte de orice acuzații nefondate”.
„Sistemul de justiție s-a maturizat. Nu mai simte fiecare procuror sau judecător acest tip de presiune. În schimb, există această neîncredere în conceptul de justiție în momentul în care se aruncă astfel de acuzații. Noi trebuie să păstrăm o justiție independentă și la nivelul aparenței. De aici vine și această nevoie de a spune că justiția ar trebui să stea deoparte de orice astfel de acuzații, nefondate, fără a fi în spate elemente concrete. Dacă există elemente concrete, metoda normală și firească este cea a unui denunț făcut la organele judiciare sau să fie sesizat Consiliul Superior al Magistraturii sau alte organe în drept și aceste organe în drept să verifice toate afirmațiile care se fac”, a adăugat Horațius Dumbravă.