Judecătorul Marius Tudose este noul președinte al CSM, procurorul Bogdan Gabor – vicepreședinte
Marius Badea Tudose, reprezentantul magistraților de la judecătorii în Consiliul Superior al Magistraturii, a fost ales cu majoritate de voturi, fiind preferat de mai mulți membri ai CSM decât contracandidatul Alexandru Șerban.
Marius Tudose Badea / Foto: luju.ro
Procurorul Bogdan Gabor este noul vicepreședinte al CSM, el fiind singurul candidat pentru această funcție. Bogdan Gabor a candidat și în 2014 pentru funcția de vicepreședinte al CSM, atunci fiind ales contracandidatul său, Gheorghe Muscalu.
Înainte de alegerea noii conduceri a Consiliului Superior al Magistraturii, judecătorul Adrian Bordea, care și-a încheiat mandatul la șefia CSM, a prezentat raportul de activitate al instituției. Ședința a fost prezidată de președintele Klaus Iohannis, care a participat doar la prezentarea raportului de activitate al CSM.
Judecătorul Marius Tudose își propune, conform proiectului de management, continuarea procesului demarat în 2011, de raționalizare a instanțelor și parchetelor prin „redesenarea hărții administrative judiciare”, pentru a crește eficiența și calitatea actului de justiție.
„Este necesară consolidarea atitudinii pro-active a CSM și a instituțiilor sistemului judiciar român în dialogul cu instituțiile europene, prin prezentarea progreselor reale, semnificative, raportate la cele patru benchmark-uri. Componenta de cooperare trebuie să se afirme ca proritară, lăsând în plan secund aspectele de verificare”, conform proiectului managerial al judecătorului.
Marius Tudose (42 ani) este membru în CSM din 2011. El a intrat în magistratură în 1995 și a fost judecător la Judecătoria Slatina, Judecătoria Sectorului 4 și Judecătoria Sectorului 3. În cadrul acestei ultime instanțe a ocupat funcția de vicepreședinte, între 1 octombrie 2000 și 1 noiembrie 2001, și pe cea de președinte, din 1 noiembrie 2001 până în 6 ianuarie 2011.
CITEȘTE AICI PROIECTUL MANAGERIAL
Procurorul Bogdan Gabor a arătat, în proiectul de management, că Ministerul Justiției ar trebui sesizat cu privire la necesitatea modificării pachetului de legi ale justiției.
O altă prioritate asumată de procuror este „reanalizarea și redimensionarea, împreună cu Ministerul Public, a schemelor de personal din cadrul parchetelor, în sensul reducerii numărului de posturi de la unele parchete și alocarea acestor posturi finanțate către unitățile mari de parchet”. Magistratul propune și simplificarea bibliografiei în cadrul procedurilor de organizare a concursurilor de ocupare a funcțiilor de conducere din cadrul instanțelor și parchetelor.
Bogdan Gabor (39 de ani) și-a început cariera de magistrat în 1999, în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Baia Mare. Între 2003 și 2006, Gabor a deținut funcția de procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Maramureș, ulterior devenind prim-procuror adjunct al acestei instanțe. Din 2007 pana în 2010, Gabor a fost procuror al Direcției Naționale Anticorupție Cluj. Apoi, până în 2012, a fost procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Maramureș, iar din ianuarie 2012 a devenit membru al CSM.
Potrivit articolului 133 din Constituție, președintele Consiliului Superior al Magistraturii este ales pentru un mandat de un an, care nu poate fi reînnoit.
CSM a fost condus în 2014 de judecătorul Adrian Bordea, în calitate de președinte, și de procurorul Gheorghe Muscalu, drept vicepreședinte.