Judecătorul Stan Mustață, acuzat de luare de mită, se plângea de prețul mărțișoarelor: ”N-a fost niciodată așa de scump”
Stan Mustață, acuzat că a primit mită pentru a da soluții favorabile în dosare pe care le judeca, a fost condamnat, în 24 aprilie, la zece ani și opt luni de închisoare.
În cadrul motivării deciziei de condamnare, judecătorul precizează că Stan Mustață se plângea de problemele provocate de cumpărarea mărțișoarelor de 1 martie.
„În continuare, inculpatul Mustață Stan a adus în discuție dificultățile financiare cu care se confrunta din cauza obligațiilor generate de ziua de 1 martie: ‘șaptezeci și cinci de mărțișoare, mânca-ți-aș gura ta!’, ‘Păi, sunt douăzeci și cinci de grefiere’, ‘N-a fost până acum așa scump. Cel mai ieftin mărțișor cinci lei?’, ‘Înainte dădeam zece milioane, când eram șef! Zece milioane dădeam, că trebuia să dau și la șefe pe sus. Și acuma dau și la șefe pe sus. Pe cuvânt dacă te mint!’ „, se arată în documentul citat.
Magistratul care l-a condamnat pe Mustață menționează că, deși împlinise vârsta de pensionare, acesta a solicitat să rămână în activitate. „Motivul pentru care Mustață Stan nu se pensionase era acela de a continua să se folosească de funcția sa pentru a comite infracțiuni de corupție și astfel de a obține venituri suplimentare ilicite”, conform sursei menționate
„‎La stabilirea pedepsei, instanța va avea în vedere și faptul că inculpatul săvârșea infracțiunile de corupție pentru că a-și suplimenta veniturile obținute de la locul de muncă întrucât pretențiile soției, a fiului și a amantei erau mari. (…) La stabilirea pedepsei, instanța va avea în vedere și faptul că inculpatul săvârșea infracțiunile de corupție pentru că a-și suplimenta veniturile obținute de la locul de muncă întrucât pretențiile soției, a fiului și a amantei erau mari și trebuiau satisfăcute”, potrivit sursei citate.
În motivarea sentinței, magistratul care l-a condamnat precizează că Stan Mustață a fost deranjat și de anumite sentințe judecătorești date de colegii de la CAB.
„Inculpații Curea Mariana, Mustață Stan și Alexandru Florian. Cu această ocazie, Mustață Stan și-a exprimat opinia cu privire la condamnările din ‘dosarul fotbaliștilor’, în sensul că pedepsele au fost dure, cu atât mai mult cu cât au achitat prejudiciul din dosar: ‘Bă! Eu ție ce ți-am spus bă, că e demență! N.! Ce ți-am spus eu ție, mă, că e demență! Și cu P. Au plătit banii, bă, dacă au plătit banii, dă-i mă cu suspendare dă-l în …[înjură]… de om! Hai, mă, ce dracu, e și el o valoare, mă!’ „, conform documentului precizat.
Judecătorul suspendat Stan Mustață, acuzat că a primit mită pentru a da soluții favorabile în dosare pe care le judeca,a fost condamnat, în 24 aprilie, de CAB, la zece ani și opt luni de închisoare, în cazul grefierei Mariana Curea, complicea magistratului, fiind aplicată o pedeapsă de patru ani și patru luni de închisoare.
Magistrații Curții de Apel București au dispus ca din pedeapsa de zece ani și opt luni, aplicată lui Stan Mustață, să fie scăzută perioada în care acesta a fost reținut și arestat preventiv sau la domiciliu, respectiv între 20 aprilie 2014 și 10 martie.
În același dosar au fost judecați și Ion Boraciu, Florian Alexandru și Ciprian Moraru. Prin intermediul primilor doi, Mustață ar fi cerut bani de la unii inculpați și condamnați, în schimbul unor pronunțări favorabile acestora. Cel de-al treilea bărbat a fost trimis în judecată pentru că ar fi dat bani pentru a obține o sentință favorabilă.
În urma analizării probelor de la dosar, judecătorii i-au condamnat pe Boraciu la nouă ani de închisoare, pe Alexandru la șase ani și patru luni, iar pe Moraru la doi ani.
Decizia CAB nu a fost definitivă și a fost contestată la instanța supremă.
Stan Mustață, judecător suspendat al Curții de Apel București, este acuzat de luare de mită și trafic de influență.
Pe parcursul procesului, Stan Mustață le-a spus judecătorilor de la Curtea de Apel București că este „băutor de vin” și că, dacă nu ar fi consumat alcool, ar fi conștientizat „pericolul” și nu ar mai fi ajuns în boxa acuzaților.
Mustață a susținut în fața instanței că dosarul său a fost „fabricat artificial”, pornind de la bănuiala că el ar fi încercat să tergiverseze dosarul ICA.
„A spus-o și procurorul șef al DNA. Din comportamentul meu nu rezultă așa ceva. Boraciu (intermediar al mitei, potrivit anchetatorilor – n.r.) a zis că aș tergiversa dosarul, nu eu. Nu l-am sprijinit pe Voiculescu, nu l-am favorizat. Nu am fost nici pro, nici împotriva lui”, afirma Mustață.
Surse judiciare declarau, pentru MEDIAFAX, că la nivelul fostului Parchet Național Anticorupție se știa încă din 2005 că judecătorul Stan Mustață cerea între 5.000 și 7.000 de euro de la persoane vizate în dosarele penale pe care le judeca, iar în 2008 o colegă a magistratului s-a plâns de atitudinea lui.
Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a decis, în 8 mai 2014, să îl suspende din magistratură pe judecătorul Stan Mustață.