Prima pagină » Știri » Judecătorul Stan Mustață, arestat și judecat pentru fapte de corupție, cere pensionarea

Judecătorul Stan Mustață, arestat și judecat pentru fapte de corupție, cere pensionarea

Judecătorul Stan Mustață, arestat și judecat pentru fapte de corupție, cere pensionarea
Judecătorul Stan Mustață, de la Curtea de Apel București, arestat și judecat după ce ar fi cerut și primit bani pentru soluționarea favorabilă a mai multor dosare penale, a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii să îi admită pensionarea, au declarat miercuri, pentru MEDIAFAX, surse din CSM.

Potrivit sursei citate, cererea de pensionare a fost înaintată Consiliului Superior al Magistraturii în 12 mai, de către Curtea de Apel București.

Solicitarea judecătorul Stan Mustață, suspendat din funcție, nu se află pe ordinea de zi a Plenului CSM, cererea urmând să fie luată în discuție, cel mai probabil, după suplimentarea acesteia.

Magistratul Stan Mustață, de la Curtea de Apel București, a fost trimis în judecată pentru luare de mită și trafic de influență, alături de el fiind deferită justiției și grefiera Mariana Curea, de la aceeași instanță, ambii în stare de arest preventiv.

În același dosar vor fi judecați și Ion Boraciu, cel despre care judecătorul Stan Mustață spunea că îi este „prieten vechi”, Florian Alexandru, un apropiat al clanului „Cămătarii” și Ciprian Moraru. Prin intermediul primilor doi, Mustață ar fi cerut bani de la unii inculpați și condamnați, în schimbul unor pronunțări favorabile acestora. Cel de-al treilea bărbat a fost trimis în judecată pentru că ar fi dat bani pentru a obține o sentință favorabilă.

Dialogurile purtate între membrii grupului din care făcea parte judecătorul Stan Mustață arată obișnuința acestora de a percepe tarife pentru soluții favorabile în dosare, au mai arătat procurorii DNA.

Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a decis, în 8 mai, să îl suspende din magistratură pe judecătorul Stan Mustață.

Stan Mustață și grefiera Mariana Curea, de la Curtea de Apel București, au fost arestați preventiv în 30 aprilie, printr-o decizie luată de aceeași instanță. Măsura a fost menținută, în 8 mai, de instanța supremă.

Judecătorul de la CAB care a dispus arestarea preventivă a arătat, în motivare, că faptele de corupție ale lui Mustață sunt „cu mult anterioare momentului în care a fost începută ancheta” și că probele adunate de anchetatori dovedesc acuzațiile aduse.

Surse judiciare au declarat, pentru MEDIAFAX, că la nivelul fostului Parchet Național Anticorupție se știa încă din 2005 că judecătorul Stan Mustață cerea între 5.000 și 7.000 de euro de la persoane vizate în dosarele penale pe care le judeca, iar în 2008 o colegă a magistratului s-a plâns de atitudinea lui.

Conform acelorași surse, o contestație în anulare formulată de Mihai Stoica, o cerere de reducere a pedepsei și una de eliberare din arest se numără printre dosarele în legătură cu care judecătorul Stan Mustață ar fi cerut mită de la inculpați și condamnați, în schimbul unor soluții favorabile acestora.