Judecătorul Stan Mustață, sfătuit de un complice „să-i facă vânt” dosarului lui Dan Voiculescu: „Păi asta-i fac!”
Procurorii anticorupție l-au trimis în judecată pe magistratul Stan Mustață, de la Curtea de Apel București, pe care îl acuză că a cerut și primit bani pentru soluționarea favorabilă a mai multor dosare penale.
Anchetatorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au înregistrări ambientale în care Stan Mustață și complicii acestuia – Ion Boraciu, cel despre care judecătorul spunea că îi este „prieten vechi”, Florian Alexandru, un apropiat al clanului „Cămătarii” și grefiera Mariana Curea – discută despre dosarul lui Dan Voiculescu privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare, pe care magistratul îl judeca.
„În continuare, Boraciu Ion i-a solicitat detalii inculpatului Mustață Stan despre dosarul penal privind pe inculpatul Voiculescu Dan: «…și de aia m-am… îi faci amânare… cerere, nu?», «Cine-i număru” unu acolo, tu sau… ? », iar judecătorul l-a lămurit că el conducea completul de judecată («Eu. Mă dau…[neinteligibil]…»). De asemenea, Boraciu Ion și-a manifestat disponibilitatea de a obține o soluție favorabilă în respectiva cauză penală («Și bă, în caz de ceva…», «Că e loc.»), Mustață Stan confirmând imediat că a înțeles corect «oferta sa»: «Da, da, da. Da»”, se arată în rechizitoriul trimis Curții de Apel București, care va judeca dosarul de corupție al lui Stan Mustață.
Ulterior, după plecarea judecătorului Stan Mustață și a grefierei Mariana Curea, Boraciu i-a spus lui Florian Alexandru că este nemulțumire de obligațiile pe care le avea față de magistrat: „Eu i-am plătit lui mașinile… Eu i-am dat bani împrumut, eu atâta îți spun … Da” mă ține de fraier pentru el… gloaba bătrână, vezi că e și escroc, acuma tu l-ai observat?”.
Într-un alt moment, notează procurorii, pe fondul unei emisiuni televizate, Ion Boraciu și-a exprimat nemulțumirea cu privire la modul în care a fost soluționat „dosarul transferelor” și, împreună cu Stan Mustață, au făcut o paralelă între situația unuia dintre condamnații din dosar și cea în care se aflau ei: „Cum îs cei pe aici, s-a dus la o masă…”, iar Mustață Stan a confirmat: „Cum stăm noi la o masă”.
Procurorii au mai arătat că Ion Boraciu i-a sugerat judecătorului Mustață Stan să „scape” de dosarul penal al lui Dan Voiculescu: „Tu nu poți să-i faci la dosarul ăla vânt, să nu-l mai ai?”, magistratul spunând: „Păi asta-i fac!”. Acest aspect a fost comentat și de grefierul Curea Mariana: „Se abține și, dacă i-o admite, a scăpat”, au precizat procurorii.
„Motivul determinant al solicitării inculpatului Boraciu Ion se regăsește în dorința de a proteja interesele grupării criminale din care făceau parte, membrii grupului devenind vulnerabili în eventualitatea în care judecătorul ar fi fost obiectul atenției publice, prin judecarea unui dosar penal de interes public”, au mai scris procurorii în actul de sesizare a instanței.
Judecătorul Stan Mustață, de la Curtea de Apel București, a fost trimis în judecată pentru luare de mită și trafic de influență, alături de el fiind deferită justiției și grefiera Mariana Curea, de la aceeași instanță, ambii în stare de arest preventiv.
În același dosar vor fi judecați și Ion Boraciu, Florian Alexandru și Ciprian Moraru. Prin intermediul primilor doi, Mustață ar fi cerut bani de la unii inculpați și condamnați, în schimbul unor pronunțări favorabile acestora. Cel de-al treilea bărbat a fost trimis în judecată pentru că ar fi dat bani pentru a obține o sentință favorabilă.
Dialogurile purtate între membrii grupului din care făcea parte judecătorul Stan Mustață arată obișnuința acestora de a percepe tarife pentru soluții favorabile în dosare, au mai arătat procurorii DNA.
Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a decis, în 8 mai, să îl suspende din magistratură pe judecătorul Stan Mustață.
Stan Mustață și grefiera Mariana Curea, de la Curtea de Apel București, au fost arestați preventiv în 30 aprilie, printr-o decizie luată de aceeași instanță. Măsura a fost menținută, în 8 mai, de instanța supremă.
Judecătorul de la CAB care a dispus arestarea preventivă a arătat, în motivare, că faptele de corupție ale lui Mustață sunt „cu mult anterioare momentului în care a fost începută ancheta” și că probele adunate de anchetatori dovedesc acuzațiile aduse.
Surse judiciare au declarat, pentru MEDIAFAX, că la nivelul fostului Parchet Național Anticorupție se știa încă din 2005 că judecătorul Stan Mustață cerea între 5.000 și 7.000 de euro de la persoane vizate în dosarele penale pe care le judeca, iar în 2008 o colegă a magistratului s-a plâns de atitudinea lui.
Conform acelorași surse, o contestație în anulare formulată de Mihai Stoica, o cerere de reducere a pedepsei și una de eliberare din arest se numără printre dosarele în legătură cu care judecătorul Stan Mustață ar fi cerut mită de la inculpați și condamnați, în schimbul unor soluții favorabile acestora.