JUDEȚUL care a scăpat de focarele de pestă porcină, la animalele domestice
Autorităţile din județul Dâmboviţa au anunţat că toate cele 70 de focare de pestă porcină africană, depistate în 31 de localităţi, au fost stinse. În toată această perioadă au fost sacrificaţi mii de porci.
„În prezent, la nivelul judeţului Dâmboviţa nu mai sunt active focare de pestă porcină africană la porcul domestic. În data de 21.05.2020, preşedintele Centrului Local de Combatere a Bolilor Dâmboviţa a semnat ultima decizie de stingere a focarului de pestă porcină africană din localitatea Mavrodin, oraşul Răcari. Măsura a fost luată având în vedere că nu au mai fost depistate animale bolnave, moarte sau cu semne clinice atribuite Pestei Porcine Africane (PPA-n.r.), iar rezultatul probelor serologice recoltate de la suine din zona amintită a fost unul negativ”, se arată într-un comunicat al Prefecturii Dâmboviţa, citat de Adevărul.
În judeţul Dâmboviţa au fost plătite despăgubiri pentru 79 de exploataţii din cele 83 afectate, în valoare de 9.397.660 de lei.
Situația pestei porcine la porcii mistreți, în județul Dâmbovița
De la prima semnalare a prezenţei virusului PPA în România, pe data de 31 iulie 2017 şi până în prezent, au fost diagnosticate 3.537 de cazuri la mistreţi.
În conformitate cu prevederile europene, cazurile la mistreţi se sting după cel puţin doi ani de la apariţia lor. În județul Dâmboviţa au fost găsiţi morţi 64 de mistreţi, iar 23 de mistreţi infectaţi au fost vânaţi.
„Nu se interzice creșterea porcului în gospodării”, secretar de stat. Oros, MADR: „Un fake news care trebuia să acopere cu totul altceva”. Pesta porcină africană, mai periculoasă decât Coronavirusul
Oficialitățile guvernamentale, cât și reprezentanții fermelor comerciale de porci spun că proiectul de ordin pentru aprobarea normei sanitare veterinare privind condiţiile de biosecuritate în exploataţiile de suine, aflat în dezbatere publică, completează Ordinul 538/2019 pentru stabilirea dimensiunilor și a tipurilor de exploatații de suine pe teritoriul României, nicidecum nu îngrădește dreptul românilor de a mai crește porcine în gospodăria populației (GP).
Proiectul de ordin al Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) și al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) stabilește reguli de biosecuritate, indiferent de dimensiunea exploatațiilor de creștere a suinelor, și ar rezolva astfel problemele de identificare și de transport cu care acestea se confruntă.