Prima pagină » Știri » Județul în care activitatea din spitale ar putea fi paralizată complet

Județul în care activitatea din spitale ar putea fi paralizată complet

Județul în care activitatea din spitale ar putea fi paralizată complet
Detalii în articol

Managerul Spitalului Județean de Urgență Slatina, Elena Vișan, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că se vor mai face gărzi doar în această săptămână, după ce majoritatea largă a doctorilor a refuzat semnarea contractelor pentru gărzi.

„Marea majoritate a medicilor din Spitalul Slatina nu a semnat aceste contracte. Primul lucru pe care l-am făcut a fost să informăm Direcția de Sănătate Publică, care, mai departe, va înștiința Ministerul Sănătății. În această săptămână suntem acoperiți cu gărzile, medicii având obligativitatea realizării a 20 de ore de gardă pe lună, conform contractului de muncă. De săptămâna viitoare ar fi o mare problemă. Dar eu cred și sper că Ministerul Sănătății va face ceva în acest sens. Problema poate fi rezolvată numai la nivel de minister”, a declarat Elena Vișan.

Aceeași situație este întâlnită și în celelalte unități sanitare din județ.

Managerul Spitalului Orășenesc Balș, Ștefan Stănculescu, și-a exprimat speranța că, în cele din urmă, medicii vor semna aceste contracte pentru a nu crea haos în spital.

„Nu se poate să nu facem gărzi, ce ar însemna, să facem patru-cinci zile gărzi și apoi să închidem spitalul?! De acord, toți vrem salarii cât mai mari, dar la noi gărzile au fost plătite cu cât au cerut ei, gărzile de sâmbătă și duminică sunt plătite 100% de șase ani, cele din timpul săptămânii, unde puteam da un spor de la 25 la 75%, noi am dat 50%, deci nu maxim, dar nici 25. Nici în gărzi nu este ușor să stai 24 de ore, este stresant sa nici nu fii plătit bine. Trebuie să facem cumva astfel încât să nu punem în pericol viața oamenilor care ne trec pragul”, a declarat Stănculescu, pentru MEDIAFAX.

Reprezentantul Camerei Federative a Medicilor Olt, chirurgul Cătălin Dudu, anunța încă de la începutul săptămânii că majoritatea medicilor afiliați sindicatului nu vor semna contractul. Nemulțumirea este legată de nivelul salarial la care se va raporta acest nou contract.

„Nu voi semna acest contract, decât dacă voi fi plătit la nivelul anului 2016, nu 2009. La salariul din 2009, înseamnă că pe mine mă va plăti raportat la un salariu de 19 milioane lei vechi, iar cel din 2016 înseamnă 36 de milioane. Luni, am avut o ședință cu medici afiliați Camerei Federative a Medicilor Olt și, din 41 cât au fost prezenți, 35 au spus că nu vor semna. În aceste condiții, în afara orelor de gardă obligatorii din contractul de muncă, adică 20, nu vom mai face gărzi”, a declarat Cătălin Dudu.

Joia trecută, ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, anunța că un nou ordin de ministru privind plata gărzilor și orelor suplimentare va fi pus în dezbatere publică până la sfârșitul săptămânii, iar garda obligatorie va avea spor de noapte.

Potrivit unui sondaj realizat de Federația „Solidaritatea Sanitară”, 87% dintre medicii refuză să facă gărzile suplimentare dacă nu le sunt acordate toate drepturile. Sondajul, realizat pe un eșantion de 1.000 de medici, a avut ca principal obiectiv estimarea numărului de medici care refuză semnarea contractelor individuale de muncă (CIM) cu timp parțial pentru gărzile suplimentare dacă nu le sunt acordate toate drepturile, așa cum au fost solicitate în mod public.

Federația „Solidaritatea Sanitară” a cerut ca în cadrul contractelor individuale de muncă cu timp parțial pentru efectuarea gărzilor suplimentare să fie menționate dreptul la un spor cuprins între 25% și 75% (25% este minim obligatoriu); dreptul la toate sporurile pentru condițiile de muncă aplicabile la locul de desfășurare a gărzilor și la sporul de noapte; dreptul la concediul de odihnă pentru CIM – urile aferente gărzilor suplimentare; dreptul de a nu lucra continuu mai mult de 24 de ore; dreptul de a avea liber după gardă cel puțin 24 de ore.

Citește și