Președintele PNL Harghita, Stelu Platon, a declarat, în noaptea de duminică spre luni, că alegerile au fost câștigate în județ de Klaus Iohannis, care a obținut 104.115 voturi din cele exprimate – 79,58%, iar Victor Ponta 26.702 – 20,42%, după centralizarea voturilor din cele 290 de secții de votare.
În schimb, în Sibiu,Iohannis a obținut 79,47% din voturile exprimate.
La rândul său, președintele PNL Miercurea Ciuc, Marius Țepeluș, a afirmat că Victor Ponta a câștigat alegerile prezidențiale într-o singură localitate din Harghita, în comuna Bilbor, unde l-a devansat pe Iohannis cu 13 voturi, scorul fiind de 437 la 424 în favoarea candidatului Alianței PSD-UNPR-PC.
„În schimb, în Miercurea Ciuc și nu numai, Klaus Iohannis a obținut o victorie zdrobitoare, adunând de aproximativ șapte ori mai multe voturi decât Victor Ponta la fiecare secție de votare”, a precizat Țepeluș.
Șeful liberalilor din Harghita a subliniat că niciun cadidat la președinție, nici măcar Kelemen Hunor, nu a obținut vreodată un rezultat mai bun decât Klaus Iohannis.
„Cred că niciun candidat, niciodată – mă refer aici la candidatul UDMR la prezidențiale în cazul județului nostru – nu a obținut un asemenea scor. Există tentația să credem că aceste voturi sunt exclusiv ale comunității maghiare, dar nu este așa, în zona de nord a județului (cu populație majoritar românească – n.r.), la Toplița, Iohannis a câștigat cu 65%. Acest rezultat este depășit doar de diaspora am înțeles, cu 81 la sută”, a declarat președintele PNL, Stelu Platon.
În opinia sa, acest rezultat se datorează „aroganței și minciunilor”, precum și încercărilor de „dezbinare” ale PSD, care „a căzut în capcana proprie”, în condițiile în care avea toate argumentele să câștige.
„Aroganța și minciuna la un moment dat se întorc împotriva celor care le folosesc drept mijloace de propagandă electorală și poate că ultimul dintre acestea a fost mizeria pe care a anunțat-o ministrul de Externe (Teodor Meleșcanu – n.r.), acest domn reconvertit în nu știu ce atitudine politică, care declara că votul în străinătate decurge normal, în condițiile în care erau cozi uriașe care au ajuns să fie dispersate cu gaze lacrimogene la Torino și la Paris, uitându-se că acești români, aproape patru milioane, au părinți, frați, copii, rude, prieteni în România, sunt cetățeni ai României și vroiau să își exprima votul democratic”, a explicat Platon.
Prezența la vot la cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale în județul Harghita a fost de 47,82%, cea mai mică din țară, dar cu peste zece procente mai mare decât în 2009, când s-au prezentat la urne 36,13% dintre persoanele cu drept de vot.