Jurnaliștii au „strict interzis” în Facultatea de Jurnalism. Cum explică decanul FJSC anunțul de mai jos
Decanul Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării (FJSC), Viorica Păuș, susține că anunțul conform căruia „este strict interzis accesul reprezentanților presei (ziare, TV, radio)” în sediul unității de învățământ a fost înțeles greșit și că jurnaliștii sunt primiți aici „cu cea mai mare plăcere”, atât timp cât își fac cunoscută prezența.
Păuș susține, totodată, că afișul ajuns luni viral pe internet este de fapt o notă către serviciul de pază al facultății și că este bazat pe Carta Universității din București din care face parte și FJSC, Cartă care „nu este o chestie conjuncturală, este ca o Constituție a universității”.
Descarcă aici Carta Universitară – Universitatea din București
„Este o decizie care precizează conform legii că accesul persoanelor străine într-o instituție publică, inclusiv al presei, trebuie anunțat”, a declarat pentru gândul decanul, adăugând că în perioada admiterii „este o afluență mare de lume” la facultatea pe care o conduce.
Sursă: Carta Universitară a Universității București – art. 7 pe care se bazează anunțul, potrivit spuselor decanului.
„Este un gest de curtoazie pe care eu îl practic”, a mai spus aceasta. Păuș ne-a mai explicat și că de fiecare dată când are un invitat anunță bodyguardul să îl primească și să îl însoțească până la biroul său.
Decanul facultății a spus că aceeași măsură se aplică și în cazul candidaților care se prezintă pentru înscrierea la examenul de admitere. „Erau la un moment dat trei, patru unchi și mătuși și bietul candidat nu mai avea loc la înscriere”, dă ca exemplu Păuș menționând totodată că facultatea pe care o conduce este una foarte căutată și că anual chiar și 10 -11 absolvenți de liceu se bat pentru un loc.
Potrivit spuselor decanului, studenții FJSC care sunt angajați în presă și au dorit să realizeze materiale legate de această facultate i-au cerut de fiecare dată acceptul. Ei nu au însă voie să filmeze fără a anunța acest lucru înainte.
FOTO: b365.ro
„Dacă este studentul nostru și găsește un subiect deosebit și filmează de capul lui are voie să facă acest lucru? Nu. Studentul în facultate vine în calitatea lui de student, nu de ziarist. Am avut studenți care au vrut să filmeze, dar de fiecare dată au avut politețea să mă anunțe”, a declarat Păuș.
În ceea ce privește cadrele didactice care predau la FJSC și sunt angajate ale unor instituții de presă, decanul spune că acestea „nu au făcut niciodată subiecte cu facultatea” și că nici atunci când apar la diferite emisiuni televizate nu se recomandă ca fiind profesori ai acestei instituții de învățământ.
În total, pe data de 15 iulie, erau înscriși la examenul de admitere al FJSC 181 candidați la specializarea „Jurnalism” și câte 71 de candidați la specializările „Comunicare și relații publice” și „Publicitate”. Alți doi candidați optaseră pentru cursurile de învățământ la distanță ale specializării „Jurnalism” și trei candidați pentru specializarea „Comunicare și relații publice ID”.