La nouă luni după ce anunțase că renunță definitiv la presă pentru a se implica în politică, Moise Guran revine, totuși, la radio.
Moise Guran va avea o nouă emisiune, numită „Rock&Talk”, după cum a anunțat Vlad Pietreanu în ediția de joi a emisiunii „Deșteptarea”.
De altfel, Guran a și intrat în direct la „Deșteptarea” pentru a vorbi despre noua sa emisiune.
„Este o emisiune muzicală, putem să-i spunem așa, este o emisiune cu muzică în proporție de 90 și ceva la sută. Nu știu dacă este chiar un editorial, ci mai degrabă o modalitate de a vorbi despre lucruri… Încerc să fiu mai degrabă insprațional decât editorial. N-o să dau foarte multe detalii, ideea este de a susține, cu muzică rock (…) idei, mai degrabă, decât dezbateri. Este o emisiune cu muzică și vorbe, cum îi spune și numele”, a spus Guran.
El a adăugat că noua emisiune este o provocare pentru el.
„Marea provocare a acestei emisiuni este să aducă cel puțin jumătate din conținut muzică rock foarte nouă, cea mai mare parte a pieselor nu s-au auzit nici pe alte stații. Asta a fost provocarea pentru mine, sa învăț o nouă meserie, nu știu cum se cheamă exact, music scouter, în care faci cercetare muzicală și cauți muzică nouă. Sigur, emisiunea este una de nișă și este posibil ca ascultătorii Europa FM să găsească muzica difuzată mai greu de ascultat sau prea dură, nu știu. O să vedem dacă lucrurile stau așa sau nu, e un rock de toate felurile și chiar ieșit puțin din limitele rock-ului clasic, în sensul în care ceea ce contează cu adevărat este felul în care muzica susține ideile.
Tema emisiunii din această seară este ura și modul în care evenimentele din ultima perioadă ne-au influențat nu atât viața, cât comportamentul nostru individual. Temerile, anxietatea și provocările legate de libertatea individuală cu care trebuie să trăim de șase luni”, a mai spus Moise Guran.
Pe 15 ianuarie, după ce a participat la o ședință a USR, Moise Guran a anunțat că se retrage definitiv din presă pentru a urma o carieră politică.
„Vă anunț că am luat decizia să renunț definitiv la cariera și la rolul meu de jurnalist român pentru a-mi asuma un rol politic în această țară”, spunea el la acea vreme.
Ulterior, Guran a făcut parte din echipa executivă de coordonare a campaniilor electorale pentru alianța USR-PLUS. La acea vreme, Moise Guran a declarat că nu s-a înscris în USR și că își dorește ca USR și PLUS să formeze un singur partid.
El a explicat că decizia de a renunța la presă a fost una dificilă.
„Cele mai grele decizii din cariera unui jurnalist sunt cele în care etica intră în conflict cu deontologia. Etica se referă la binele general al societății, iar deontologia se referă la regulile meseriei. Teoretic, regulile meseriei de jurnalist nu pot intra în conflict cu interesul general al societății, tocmai pentru că ele, regulile respective, sunt gândite pentru a sluji societatea. Și totuși, în practică, lucrurile sunt întotdeauna mai complicate.
Vă dau un exemplu: unui jurnalist îi este interzis să cheme lumea în stradă, la orice fel de proteste, și în special la cele politice, dar ce ar trebui să facă un jurnalist atunci când guvernul amenință prin actele sale însăși existența democrației?
Alt exemplu: unui jurnalist nu îi este interzis să devină om politic, dar, dacă tot mai mulți jurnaliști devin oameni politici, atunci credibilitatea generală a breslei scade și rolul presei de câine al democrației este afectat”, spunea la acea vreme Moise Guran.
Emisiunea „Rock&Talk” va fi difuzată în fiecare seară de joi, de la ora 21:00 la Europa FM și pe europafm.ro, în cadrul unui podcast săptămânal.