Justiția elenă a refuzat extrădarea omului de afaceri Dragoș Săvulescu în România
Justiția din Grecia s-a opus extrădării omului de afaceri Dragoș Săvulescu în România, se arată într-o declarație a apărării sale remisă presei.
Curtea de Apel a Mării Egee din Syros i-a dat dreptate omului de afaceri român, stabilind că România nu are puterea de a forța extrădarea sa din Grecia și a ordonat retragerea imediată a mandatului de arestare din România.
Săvulescu era în vacanță când a fost arestat
Omul de afaceri se afla în vacanță, pe insula Mykonos, alături de iubita sa, modelul Angela Martini, în momentul în care a fost prins de autoritățile elene.
La părăsirea instanței din Syros, Dragoș Săvulescu a declarat că în ultimele săptămâni a trecut „prin iad”.
„Chiar dacă în ultimele săptămâni am trecut prin iad, arestarea mea din Mykonos a dovedit încă o dată ca autoritățile române au ignorat abuziv legislația italiană și europeană prin menținerea unui mandat de arestare în situația în care din punct de vedere legal nu aveau autoritatea de a face acest lucru. Sunt recunoscător instanței din Grecia pentru corecta aplicare a legii și mulțumesc avocatului meu – domnul Michalis Dimitrakopoulos pentru calitatea excepțională a muncii sale. Revenit acasă la Milano, sunt hotărât să expun public marele abuz facut în cazul meu ca și în multe alte cazuri din România.”
Condamnat definitiv la închisoare cu executare
În februarie 2019, Magistrații Curții de Apel București au emis mandatul de executare a pedepsei închisorii, dar omul de afaceri nu a fost găsit de către polițiști pentru punerea în aplicare a mandatului european de arestare și urmărire internațională. Astfel, pe site-ul Poliției Române, la capitolul „Persoane Urmărite”, apărea Dragoș Emil Săvulescu, condamnat la cinci ani și șase luni de închisoare pentru complicitate la săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu în formă continuată.
Omul de afaceri a fugit din țară înainte ca instanţa să îl condamne definitiv şi s-a stabilit în Italia, unde Curtea de Apel din Napoli a respins cererea României de extrădare. Mai mult, judecătorii italieni i-au transformat cei cinci ani şi jumătate de închisoare cu executare în doi ani şi cinci luni, dar cu suspendare pe teritoriul Italiei.