Justițiar pe Facebook, consilierul USR Guilhelm Moulin semnează în fals documentele de la serviciu
Pe pagina sa de Facebook, consilierul local de la Sectorul 4 – Guilhelm Moulin – pozează într-un veritabil apărător al dreptății și al corectitudinii. Însă, în realitate, francezul a îmbrățișat și năravurile dâmbovițene de când locuiește în Capitală. Guilhelm Moulin lipsește de la cele mai multe dintre ședințele Comisiei nr. 6 pentru comerţ şi protecţia consumatorului a Consiliului Local al Sectorului 4, dar semnează în fals că a participat pentru a încasa indemnizația întreagă de consilier local.
Clotilde Armand nu este singurul francez consilier local USR din București. Corespondentul ei (sau tiz, dacă vreți să-i spuneți așa) este Guilhem Moulin, consilier în Consiliul Local (CL) al Sectorului 4. Moulin este membru al Comisiei nr 6 pentru comerţ şi protecţia consumatorului, din cadrul CL Sector 4, calitate în care trebuie să participe la ședințe, acolo unde se analizează proiectele de hotărâri ale Consiliului Local sau se decide asupra altor probleme trimise spre avizare. Consilierul USR obișnuiește să lipsească de la aceste ședințe, iar uneori să mai semneze și în fals că a participat.
Asta pentru a putea încasa indemnizația întreagă. Ce-i drept, nu e o sumă mare, dar chiar și așa probabil că Guilhem Moulin nu vrea să o piardă.
Procesul-verbal al ședinței îl dă de gol pe consilierul USR
Așa s-a întâmplat, spre exemplu, la o ședință de consiliu desfășurată înainte de declanșarea pandemia de coronavirus, ședință în care s-a discutat un proiect de hotărâre al CL Sector 4 privind modul de organizare și desfășurare a licitațiilor publice pentru închirierea spațiilor comerciale libere din piețele și complexele agroalimentare aflate în administrarea Sectorului 4.
Din cei cinci membri ai comisiei, singurul care a lipsit a fost Guilhem Moulin, după cum este consemnat în procesul-verbal al ședinței.
Ulterior, pe avizul comisiei pe proiectul analizat, a apărut și semnătura consilierului Guilhem Moulin, ca și cum ar fi fost prezent la ședință. Unii ar putea să spună că e truc, alții că ar fi o infracțiune. La ședința Consiliului Local care a urmat în aceeași zi, Guilhem Moulin a criticat proiectul primăriei de reabilitare a unor străzi din sector neasfaltate și fără utilități, proiect de care consilierul USR ar fi trebuit să aibă cunoștință dacă nu ar fi lipsit de la ședințe.
Luat la întrebări de primarul Daniel Băluță, Guilhem Moulin a dat din colț în colț. Întrebat dacă este adevărat că a lipsit la ultimele patru ședințe ale comisiei din care face parte și dacă a acumulat peste 50 de absențe, Moulin a refuzat să răspundă. În tot acest timp, francezul conațional al lui Clotilde Armand se uita cu disperare spre colega sa de partid, Mihaela Murgoci, care a încercat să-i ia apărarea, dar nu a reușit să fie convingătoare: „Nu are nicio legătură cu proiectul acesta… Ce relevanță are?”, scrie cetățeanul.net.
Cum s-a apărat francezul: „Am întârziat destul de mult. Am ajuns după sfârșitul ședinței”
Dat fiind că din înregistrarea video a ședinței Consiliului Local nu reieșea dacă Moulin confirmă sau infirmă fapta, reporterii Cetățeanul l-au contactat telefonic. Deși e francez sadea, Guilhem Moulin demonstrează că este familiarizat cu subtilitățile limbii române și le folosește ca atare. Astfel, între „am întârziat puțin” și „am ajuns după ședință” nu este nicio diferență, consideră alesul local.
„Subiectul în sine este foarte discutabil. Eu am procedat ca de obicei… La ședința respectivă, din păcate, am întârziat. E adevărat, destul mai mult. Am ajuns după sfârșitul ședinței. Apoi, am semnat avizul pentru ședința respectivă”, ne-a mărturisit compatriotul lui Clotilde Armand.
Potrivit legii, ședințele de consiliu local au caracter public
„Of-ul” său era înregistrarea video a ședinței Consiliului Local, ședință care are caracter public. Consilierul USR era interesat să știe doar cum a ajuns filmulețul la în posesia noastră. După cum spuneam, ședința este publică, dar Guilhem Moulin a pretins că filmarea avea nevoie de acordul său, amenințând cu judecata în cazul publicării clipului.
„De unde aveți acest video, pentru că a fost filmat de un angajat al primăriei, iar eu nu mi-am dat acordul. (…) Înseamnă că video respectiv nu trebuia să ajungă la dumneavoastră. (…) Dacă acest video va fi publicat, eu vă dau în judecată”, a amenințat consilierul USR Guilhem Moulin.
Însă, reamintim că – potrivit legii – ședințele de consiliu local au caracter public, iar românii au tot dreptul să fie informați despre „activitatea” aleșilor. Altfel, Guilhem Moulin ar putea spune că este ilegală orice înregistrare video făcută în Parlamentul României.