După trei ani de procese şi dispute în instanţă, Cristi Minculescu va cânta, din nou, sub titulatura IRIS, după ce – miercuri – a ajuns la o înțelegere cu toboșarul trupei, Nelu Dumitrescu. Astfel, vor exista două formaţii cu acelaşi nume. Una, formată din Cristi Minculescu, Valter şi Boro, şi o alta, a toboşarului Nelu Dumitrescu.
Înainte, cântau împreună piese precum „Trenul fără naş„ sau „Floare de Iris”, iar acum are fiecare propria trupă, cu același nume.
„Cum să zic, n-avea cum să plece Iris din Iris. Pe noi, cât nu ne-am numit Iris, lumea oricum ne striga aşa la concert. Şi erau alături de noi cu o determinare extraordinară. Acum ne uităm doar înainte, începând de ieri, spre serbarea de 40 de ani, de la Sala Palatului, din octombrie”, a declarat Cristi Minculescu, la Observator TV.
La rândul său, Nelu Dumitescu a spune că s-a gândit cu ceva vreme în urmă la această soluţie, scrie Mediafax.
„M-am gândit la chestia asta în decursul timpului, de când a plecat de la Iris. Eu am decis după atâta timp că n-are niciun rost. Noi continuăm mai departe, facem muzică, asta contează. Că sunt două formaţii, asta e, noi vom compune mai departe”, a spus el.
Vestea a fost dată pe pagina de Facebook a lui Cristi Minculescu, alături de un mesaj emoționant pentru fani.
„Suntem extrem de bucuroși să vă aducem o veste pe care atât noi, Cristi, Valter și Boro, cât și voi, toți cei care ne-ați susținut în această perioadă, o așteptam cu emoție și entuziasm: IRIS s-a întors acasă! Mulțumim din suflet tuturor celor care ne-ați fost alături și ați crezut în noi, ați fost deopotrivă puterea și inspirația noastră! Mulțumim echipei minunate care ne-a condus spre acest moment deosebit, în mod special echipei de avocați”
În 2017, după ce a plecat din trupa în care s-a făcut cunoscut și pe care a părăsit-o de trei ori ori, solistul îl cheamă la rândul său, la tribunal, pe liderul trupei susținând că acesta -Nelu Dumitrescu- și-a însușit fără acceptul lor numele de Iris.
Minculescu a considerat că e îndreptățit să preia marca de Iris, argumentând că a fost autorul multor succese și a reprezentat timp de trei decenii imaginea formației, scrie Libertatea.
Titulatura aparținea, însă, liderului grupului, Nelu Dumitrescu, cel ce a înființat formația în urmă cu 41 de ani și înscris marca IRIS la Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci (OSIM), încă din anul 2005.
Cristi Minculescu, care s-a alăturat trupei „Iris” în 1980, a plecat prima dată la „Voltaj”, apoi la „Totuși”, iar apoi a făcut formația „Lotus”. Însă, de fiecare dată s-a reîntors și a fost reprimit la „Iris”.
În 2018, lui Cristi Minculescu i s-a interzis, de către instanța de judecată, să mai folosească în concerte numele IRIS, până când nu se va da o decizie definitivă în dosarul privind folosirea acestei mărci.
Una formată din Nelu Dumitrescu (tobe, membru fondator al trupei), Nuțu Olteanu (chitară, membru fondator al trupei), Relu Marin (claviaturi), Costi Sandu (voce), Alin Moise (chitară), George Costinescu (chitară bass) şi Cristi Dumitrescu (tobe).
Cealaltă trupă IRIS este formată din Cristian Minculescu (voce), Valter Popa (chitară) și Doru Borobeică (bas).
Conform unui comunicat de presă, citat de stirileprotv.ro, Minculescu, Popa și Borobeică nu mai aveau voie să folosească numele IRIS „până când, în dosarul de anulare a mărcii, se va decide că înregistrarea mărcii cu acelaşi nume a fost făcută în mod nedrept în nume propriu, individual, de fostul lor coleg de trupă și fondatorul trupei, toboşarul Nelu Dumitrescu”.
În anul 2013, Cristi Minculescu a părăsit România și s-a stabilit în Germania, dar nu a renunțat niciodată la muzică.
Artistul susținea, la acea vreme, că plecarea sa e definitivă. În plus, după ce a renunțat la trupa Iris, cântărețul a înființat o nouă trupă, pe care a numit-o „Lotus”.
„Lotus e o floare de apă. Trei culori: alb, galben, roșu, cu irizări uneori. Sper să țină cât mai mult”, declara artistul.
Cristi Minculescu spunea, atunci, despre noii colegi din trupă că „sunt foarte buni instrumentiști, sunt toți profesori de muzică”.
„Eu sunt singurul român. Ar fi trebui să ne numim Europa, dar ne-au luat-o suedezii aceia înainte. Asta pentru că fata este portugheză naturalizată, basistul e ucrainean naturalizat și bateristul e italian naturalizat. Singurul german-german este chitaristul”, povestea Cristi Minculescu în cadrul unei emisiunii de la postul de radio Rock FM.