Carnea de mici congelată în care s-a depistat salmonella era depozitată la Kaufland Ploiești, reprezentanții lanțului de hipermarket-uri precizând pentru MEDIAFAX că este vorba de un singur produs, cu carne de pasăre, care se vinde foarte puțin în comparație cu alte produse de carne de mici.
„În urmă verificărilor interne din punct de vedere al siguranței calității efectuate în mod periodic de Kaufland la Centrul Logistic din Ploiești, s-a constatat, la un singur articol de la un singur furnizor, o suspiciune de infestare cu salmonella. Este vorba de un produs congelat, mici congelați Delicia cu carne de pasăre – 1 kilogram, cu termen de valabilitate 23.10.2013”, spun reprezentanții companiei, într-un răspuns la solicitarea MEDIAFAX.
Aceștia mai precizează că este vorba despre un articol cu rulaj nesemnificativ în comparație cu celelalte produse de carne de mici, ce are totodată o cotă medie de 0,12 la sută pe zi, din vânzarea totală de produse congelate per magazin.
Reprezentanții Kaufland mai atrag atenția că nu a fost găsită salmonella în carne de mici proaspătă și că articolele congelate care conțin carne de pasăre sunt predispuse la infestare cu salmonella.
„Micii care nu conțin carne de pasăre sunt siguri pentru consum”, se arată în încheiere.
Potrivit unui comunicat de luni seară al Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), carnea de mici infestată cu salmonella a fost depistată în urma unui control din 30 mai, când au fost prelevate de la un depozit de produse congelate cinci probe din carne preparată pentru mici, produsă de o unitate de procesare a cărnii din Neamț.
În urma analizelor efectuate în laboratorul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Prahova, în 7 iunie, s-a depistat prezența Salmonella spp. în probele analizate, iar imediat a fost declanșată alerta prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente și Furaje (SRAFF).
Din primele date ale anchetei a rezultat că depozitul de produse congelate a recepționat, în data de 29 aprilie 2013, cantitatea de 840 de kilograme de carne preparată de mici. Din această cantitate, până la data de 7 iunie a fost livrată, în 23 de județe, o cantitate de 635 de kilograme.
Celelalte 205 kilograme de produs, care se aflau în stoc, au fost reținute în depozitele din județul Prahova.
De asemenea, DSVSA Prahova a notificat direcțiile sanitare din județele în care a fost distribuit produsul respectiv, care au declanșat, la rândul lor, procedura de reținere oficială.
Conform procedurilor, tulpina de salmonella izolată din probele de carne de mici a fost expediată către Institutul de Igienă și Sănătate Publică din București, pentru tipizare. Analizele pentru tipizarea Salmonella spp durează între șapte și 10 zile.
Marți, reprezentanții DSVSA Suceava au anunțat că o cantitate de 25 de kilograme de carne de mici a fost pusă sub sechestru, aceasta fiind depistată în două din cele trei magazine Kaufland din județ, în urma alertei privind lotul de carne de mici infestată cu salmonella.