Prima pagină » Știri » Kelemen Hunor, despre relațiile sociale româno-maghiare: Echilibrul conviețuirii poate deveni fragil din cauza prejudecăților

Kelemen Hunor, despre relațiile sociale româno-maghiare: Echilibrul conviețuirii poate deveni fragil din cauza prejudecăților

Kelemen Hunor, despre relațiile sociale româno-maghiare: Echilibrul conviețuirii poate deveni fragil din cauza prejudecăților
Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a atras atenția asupra echilibrului conviețuirii româno-maghiare care poate deveni fragil foarte rapid, din cauza unor prejudecăți care nu au fost abordate cu sinceritate.

Kelemen Hunor a declarat, vineri, la Cluj-Napoca, la o dezbatere despre conviețuirea româno-maghiară, că prejudecățile trebuie demontate iar, astfel, se poate crește nivelul de încredere între indivizi și comunități.

„Este un echilibru în conviețuirea româno-maghiară care poate deveni fragil foarte rapid, cum s-a întâmplat în 1990 la Târgu Mureș și în acest an la Valea Uzului, fiindcă sunt prejudecăți, sunt probleme care nu au fost discutate și abordate sincer. Există o neîncredere, lipsa de încredere este palpabilă, dacă nu există încredere între indivizi, între grupuri, dacă nu există încredere între stat și cetățean, nu există nici cooperare, iar fără cooperare nu ai succes. Prejudecățile trebuie demontate iar, astfel, putem crește nivelul de încredere între indivizi și comunități. Respect statul ca cetățean, dar întreb statul mă respectă, are încredere în mine? Sau mă pune pe mine, ca maghiar, în permanență să dau declarații de loialitate? Or nu accept așa ceva. M-am născut în această țară, am plătit taxe și contribui la dezvoltarea societății și nu pot accepta când loialitatea îmi este pusă permanent sub semnul îndrenbării. Aceste chestiuni ar trebuie să dispară și atunci și cooperarea va fi mai bună”, a spus Kelemen.

Acesta a susținut că, pentru a crește nivelul de încredere, trebuie demolate prejudecățile în cazul românilor și maghiarilor.

Kelemen Hunor a participat, vineri, la o dezbatere despre conviețuirea româno-maghiară și contribuția majorității la viața minorității din Transilvania, împreună cu prorectorul UBB, Daniel David, pastorul unitarian Rácz Norbert și jurnalistul Sabin Gherman.

 

Citește și