Kelemen Hunor, despre situația din Valea Uzului: Dacă cineva s-a simțit jignit, îmi cer scuze
„Noi am avut între 5 și 6%, în funcție de mobilizare suntem de ani de zile. Nu am avut intenția niciodată să jignesc pe nimeni și dacă cineva s-a simțit jignit îmi cer scuze. Eu am vorbit de instituțiile statului care trebuiau să intervină și nu să lase aceste imagini în lume”, a afirmat Kelemen Hunor, marți seară, la Digi 24.
Acesta a adăugat că este necesar să existe o discuție onestă cu privire la relațiile româno-maghiare.
„Poate la un moment dat discutăm sincer despre relațiile româno-maghiare. Depinde de unde te uiți. Dinspre majoritate se spune că nu sunt probleme. E corect că UMF nu respectă legea de 10 ani. Eu asta încerc să fac în politică – să rezolv. Când nu pot să rezolv ce să fac? Mai cuat și parteneri internaționali. E vorba de statul de drept. Statul de drept înseamnă mai multe aspecte. De aceea noi când am rupt relația cu coaliția din această cauză s-a întâmplat. (…) Noi am spus că dacă se inaugurează o construcție ilegală atunci se poate găsi o soluție corectă mult mai greu. Un lucru inaugurat cu preoți e mult mai greu să restabiliți ordinea”, a completat președintele UDMR.
Kelemen Hunor a mai spus că în nu UDMR a împins în campanie problema din Valea Uzului, pentru că Uniunea a semnalat situația încă din luna aprilie.
„Nu ne servește deloc (scandalul – n.r.). În momentul în care acolo s-a făcut o ilegalitate noi am semnalat încă din aprilie și am cerut rezolvarea de la Guvern. Am primit un răspuns că e ilegală construirea. Nu noi am construit ilegal acolo. Nu noi am intrat în cimitir, nu noi am profanat morminte. Deci să spui că UDMR e deplasat. Am vorbit cu Tăriceanu, Dragnea, doamna Dăncilă, ministrul de Interne, atunci în aprilie, după aia cu colegii mei. Am făcut public. Am spus că am trimis scrisoare. Am făcut public fiecare pas, înainte de campania electorală. Am ajuns la punctul în care am suspendat protocolul de colaborare parlamentară”, a explicat Kelemen.
„Soluția propusă de noi era restabiliți ordinea. Cine să intervină acolo, primarii, biserica? Dacă vreți să cinstiți memoria eroilor români se poate extinde cimitirul, se poate deschide o nouă parcelă. Se pot face lucruri extrem de corecte, legale, respectând acordurile bilaterale. Nu noi am împins în campanie acest lucru. Trebuie să cerem o bere și alune să ne uităm la televizor și să neuităm la ce se întâmplă? Cu premierul am vorbit de patru, cinci ori, am vorbit cu ministerul de Interne inclusiv înainte de intervenția jandarmilor”, a completat liderul UDMR.
În data de 6 iunie, de Ziua Eroilor, câteva sute de persoane au forțat intrarea în cimitirul internațional din Valea Uzului, după ce administrația locală a interzis accesul. Alte câteva sute de oameni, etnici maghiari, au format un lanț uman în fața cimitirului.
Ulterior, mai mulți cetățeni români aflați în preajma Cimitirului Eroilor din Valea Uzului pentru a sărbători Ziua Eroilor au rupt cordonul de jandarmi și au pătruns în cimitir, potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului de Jandarmi Județean Bacău, Alexandra Dănculea.
Jandarmeria a transmis apoi referitor la incidentele petrecute la Cimitirul Valea Uzului, că nu au existat violențe între participanți sau între participanți și forțele de ordine, precizând însă ca jandarmii vor verifica dacă au fost distruse cruci.