Întrebat, joi, de corespondentul MEDIAFAX cum comentează faptul că de la Ministerul Educației Naționale s-au tăiat două miliarde de lei la rectificarea bugetară, Kelemen Hunor a spus că ori nu a fost bine gândit bugetul MEN, ori nu a fost execuția bugetară așa cum ar fi trebuit să fie.
„Sigur, când vedem că de la Educație se iau două miliarde de lei, eu pun întrebarea ce au făcut cei de la minister, care au gestionat bugetul, fiindcă nu poți cheltui această sumă într-o lună, sunt de acord cu asta. Cred că nu a fost bine gândit bugetul sau nu a fost execuția bugetară așa cum ar fi trebuit să fie la nivelul MEN. Anul trecut am crescut bugetul acestui minister, dar nu ne-am gândit că nu vor reuși să cheltuie banii până la sfârșitul anului. Nu este un semnal bun, înseamnă că există un blocaj undeva la nivelul MEN sau în întreg sistemul administrației centrale. Este absolut normal ca ministrul Educației să facă o radiografie a situației, să vadă de ce nu s-au cheltuit banii, unde a fost blocajul, din ce cauză, fiindcă dacă în 2019 nu au reușit să cheltuie o sumă uriașă de bani, care era în buget, și nu se descoperă motivele, cauzele, și se va repeta această situație și în 2020 și în 2021, atunci nu ai făcut nimic. Trebuie văzut, eu nu am răspunsul la această întrebare, probabil că ministrul va oferi un răspuns”, a spus Kelemen
Potrivit acestuia, cei de la MEN știau că dispun de bani încă de la începutul anului și știau, de asemenea, că există un necesar uriaș pentru investiții și cheltuieli materiale.
„Cu toate acestea nu s-a făcut nimic. Aceasta este întrebarea cea mai mare: ce s-a întâmplat, de nu au fost cheltuiți banii, nu că se retrag două miliarde”, a subliniat președintele UDMR.
În ceea ce privește rectificarea bugetară, Kelemen Hunor a spus că aceasta este necesară, chiar dacă se face pe ultima sută de metri.
„Intrăm în decembrie și, după 15 decembrie, Trezoreria închide porțile și nu se mai poate lucra, de aceea cred că este bine că se face rectificarea în această săptămână. Vor urma și niște HG de aplicare, cât mai repede, mai ales pentru autoritățile locale și instituțiile care au nevoie de bani. În ceea ce privește deficitul, vor trebui aduse clarificări la ședința de Guvern pentru a ști pe ce calcule s-a ajuns la 4,3%, dar, oricum vom depăși 3,5%, ceea ce nu este bine. Au lucrat, însă, cu ce au găsit în cămară și înțelege toată lumea, inclusiv CE, că acest Guvern, care a preluat guvernarea în urmă cu o lună, nu are cum să aducă modificări substanțiale în ultimele două luni din an”, a explicat președintele UDMR.
Întrebat, în continuare, despre bugetul pe anul vitor, Kelemen a afirmat a avut o întâlnire cu premierul Ludovic Orban de la care a înțeles că dorește să ajungă la mijlocul lunii decembrie cu proiectul de buget în Parlament.
„Vrea să vină cu proiectul în 15-16 decembrie, să începem dezbaterile și, dacă se poate, să și finalizăm până la sfârșitul anului. Aceasta este intenția și mi se pare normal, pentru că este bine să intri în anul următor cu bugetul votat”, a conchis liderul UDMR.
Executivul va adopta, joi, rectificarea bugetară, a anunțat ministrul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, Ion Ștefan. Pentru anul în curs deficitul bugetar e estimat la 4,3% din PIB, potrivit proiectului publicat pe site-ul Ministerului de Finanțe.