Kiss FM și Radio Guerrilla, amendate de CNA cu câte 10.000 de lei
Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a decis, marți, să amendeze Kiss FM și Radio Guerrilla cu câte 10.000 de lei, pentru emisiunea „Cronica cârcotașilor”, respectiv „Războiul sfârșitului de săptămână”, în care a fost încălcată legislația audiovizualului privind protecția minorilor.
CNA a analizat, în ședința de marți, emisiunile matinale difuzate de mai multe posturi de radio, în perioada 1 mai – 30 iunie.
Potrivit CNA, în ediția din 15 mai a emisiunii „Cronica cârcotașilor”, de la Kiss FM, a fost folosit un limbaj cu tentă sexuală, nepotrivit pentru ora de difuzare.
Astfel, președintele CNA, Laura Georgescu, a propus amendarea postului Kiss FM cu suma de 10.000 de lei. Propunerea a fost adoptată cu șapte voturi „pentru” (Florin Gabrea, Lorand Turos, Monica Gubernat, Laura Georgescu, Cristina Trepcea, Răsvan Popescu și Radu Călin Cristea) și unul „împotrivă” (Christian Mititelu).
Decizia a fost luată în baza articolului 19, litera i din Codul de reglementare a conținutului audiovizualului, potrivit căruia „Responsabilitatea clasificării programelor revine radiodifuzorilor și furnizorilor de servicii media la cerere, în conformitate cu următoarele criterii: i) prezentarea femeii în ipostaze degradante”, și a articolului 39, alineatul 2 din Legea audiovizualului, conform căruia ” Difuzarea în serviciile de televiziune și de radiodifuziune a programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare, prin codare sau ca efect al altor sisteme de acces condiționat, se asigură faptul că minorii din zona de transmisie, în situații normale, nu pot auzi sau vedea emisiunile respective”.
Tot în ședința de marți, CNA a analizat și emisiunea „Războiul sfârșitului săptămânii”, difuzată la Radio Guerrilla în 22 iunie. Potrivit CNA, și în această emisiune a fost folosit un limbaj cu tentă sexuală.
Astfel, membrul CNA Lorand Turos a a propus amendarea Radio Guerrilla cu 10.000 de lei. Decizia de sancționare a fost aplicată cu unanimitate de voturi, în baza articolului 19, litera i din Codul de reglementare a conținutului audiovizualului și a articolului 39, alineatul 2 din Legea audiovizualului.
Pe de altă parte, CNA a decis în ședința de marți și somarea publică a postului Radio Zu, pentru emisiunea „Morning Zu” din 12 iunie, în care realizatorul Daniel Morar a făcut o glumă referitoare la Oana Roman.
În acest caz, președintele CNA, Laura Georgescu, a propus somarea Radio Zu, sancțiunea fiind aplicată cu șapte voturi „pentru” (Florin Gabrea, Lorand Turos, Monica Gubernat, Laura Georgescu, Cristina Trepcea, Răsvan Popescu și Radu Călin Cristea) și unul „împotrivă” (Christian Mititelu).
Decizia a fost luată în baza articolului 34, alineatul 1 din Codul de reglementare a conținutului audiovizualului, potrivit căruia „Orice persoană are dreptul la propria imagine”, și a articolului 19, litera i din Codul, potrivit căruia „Responsabilitatea clasificării programelor revine radiodifuzorilor și furnizorilor de servicii media la cerere, în conformitate cu următoarele criterii: prezentarea femeii în ipostaze degradante”.