Klaus Iohannis a promulgat legea privind majorarea salariilor în sistemul public. Despre ce categorii de bugetari este vorba
Președintele Klaus Iohannis a semnat decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea și completarea Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. Mai exact pentru bugetarii care gestionează programele operaționale aferente perioadei de programare 2021-2027 și PNRR.
Prin promulgarea Legii pentru modificarea și completarea Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice se va acorda, începând cu luna august, a unei pătrimi din diferenţa dintre salariul de bază prevăzut de Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările şi completările ulterioare, pentru anul 2022 şi cel din luna decembrie 2021.
Guvernul a aprobat luni, 19 decembrie, actul normativ. Potrivit unui comunicat al Executivului, majorarea are loc în vederea realizării investițiilor cuprinse în PNRR și pentru a asigura un aparat de lucru suficient de adecvat care să asigure îndeplinirea celor 507 jaloane până la data de 31 august 2026. Este vorba despre personalul care îndeplinește atribuții privind gestionarea asistenței financiare nerambursabile europene, prevăzute de regulamentele europene și memorandumurile de finanțare aplicabile sau aferente elaborării, gestionării, negocierii și implementării PNRR.
„Majorarea se acordă numai pe perioada cât persoana își desfășoară activitatea în condițiile OUG nr. 152/2022 pentru modificarea și completarea Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. Această măsură este necesară pentru stimularea personalului care gestionează programele operaționale aferente perioade de programare 2021-2027, cât și PNRR, în vederea realizării investițiilor cuprinse în PNRR, și pentru a asigura un aparat de lucru suficient de adecvat care să asigure îndeplinirea celor 507 jaloane până la data de 31 august 2026”, se arată în comunicatul transmis de Guvern.
Măsura este motivată prin faptul că actuala criză generată de pandemia de COVID-19 a determinat la nivel naţional luarea unor măsuri de natură sanitară şi economică care au generat dezechilibre la nivelul indicatorilor macroeconomici, iar în lipsa unor măsuri concrete şi rapide „s-ar vulnerabiliza şi mai mult categoriile de persoane vizate de prezenta ordonanţă de urgenţă, prin diminuarea puterii de cumpărare, cu impact semnificativ asupra standardelor de viaţă ale populaţiei şi prin amplificarea riscului de sărăcire extremă”.