Iohannis: Am decis împreună că și spațiul cosmic va face parte din preocupările NATO
Klaus Iohannis a anunțat că și spațiul cosmic va face parte din preocupările NATO. Șeful statului a explicat că asta presupune evaluarea felului în care poate fi folosit spațiul cosmic de posibilii adversați și cum pot aliații să contracareze așa ceva.
„Câteva chestiuni punctuale aș mai sublinia. Una poate surprinzătoare, poate nu, dar am decis împreună că și spațiul cosmic va face parte din preocupările NATO pentru securitatea aliaților. Este, evident, o nouă parte pentru NATO”, a declarat Klaus Iohannis, joi, la Palatul Cotroceni.
Șeful statului a explicat și ce prevede o astfel de preocupare la nivelul NATO.
„Acest lucru prevede să se înceapă, la nivel de NATO, o evaluare a ce și cum poate fi folosit spațiul cosmic de posibilii noștri adversari și cum putem noi să contracarăm și în ce măsură trebuie să ne pregătim pentru așa ceva”, a conchis Iohannis.
Klaus Iohannis a anunțat că a discutat foarte mult cu ministrul Mediului despre situația defrișărilor ilegale de păduri, datele fiind „de speriat”. Șeful statului a explicat că Garda de Mediu ar trebui repusă în funcțiune iar ministrul ar trebui să propună măsuri în beneficiul bugetului.
Klaus Iohannis a afirmat, referitor la Summitul NATO de la Londra, că reprezentanții statelor membre au înțeles că este nevoie de o mai mare contribuție în domeniul apărării. Șeful statului consideră că limita de 2% va fi atinsă de cât mai mulți aliați.
„Am avut discuții la întâlnirea propriu-zisă despre temele care s-au vehiculat și în spațiul public, despre împărțirea corectă a obligațiilor, despre viitorul NATO și despre câteva probleme mai concrete. Foarte pe scurt voi menționa aceste chestiuni. În primul rând, așa-numitul burden sharing, deci împărțirea sarcinilor, toată lumea a înțeles între timp și a acceptat că trebuie să plătească mai mult pentru apărare. Deci acea limită de 2% va fi atinsă de tot mai mulți aliați. Acest aspect a fost repede clarificat și nu a dus, contrar așteptărilor din spațiul public, la niciun fel de controverse”, a declarat Klaus Iohannis, joi, la Palatul Cotroceni.
Șeful statului a afirmat că dejunul oferit de Donald Trump pentru șefii de state care alocă 2% din PIB pentru apărare poate fi interpretat ca un semnal pentru statele care nu și-au luat acest angajament, însă dejunul este organizat în semn de apreciere pentru țările care alocă această sumă.
Klaus Iohannis a declarat că numirile procurorilor de rang înalt nu sunt rezultatul unui „troc politic”, deoarece acestea ajung să fie semnate de președinte. Șeful statului a precizat că Ministerul Justiției nu încalcă prevederile MCV, recomandările Mecanismului fiind de clarificare a procedurii.
„Vă garantez eu că (nimirea procurorilor de rang înalt – n.r.) nu vor fi rezultatul unui troc politic fiindcă până la urmă ajung la mine. Nu încalcă nimeni prevederile MCV. MCV nu dictează legislația națională, vine cu recomandări și aceste lucruri trebuie transpuse de către decidenți în legislație sau în metodologie. Ceea ce s-a solicitat în MCV este îmbunătățirea procedurii. Asta nu înseamnă că trebuie schimbată obligatoriu legea. Ceea ce au vrut să ne transmită, știu acest lucru că am cercetat puțin mai în profunzime, se dorește o mai bună transparentizare și o mai bună clarificare a procedurii. În legislație veche și nouă, numirea procurorilor de rang înalt se tratează foarte sumar. Ministrul propune, CSM avizează, președintele semnează”, a afirmat Klaus Iohannis, joi, la Palatul Cotroceni.
Șeful statului a subliniat că s-a asigurat ca în timpul mandatului său să nu fie numiri politice în cele mai importante Parchete din România.
Klaus Iohannis a catalogat ca „traseism” plecarea unor parlamentari de la PSD la PNL. Șeful statului a adăugat că nu a fost implicat în această situație, însă ar trebui întrebați despre subiect cei implicați în astfel de mutări, cei care le-au acceptat
„Tot traseism se numește. Mai mult nu pot să vă spun eu, pentru că nu am fost deloc implicat deloc în această chestiune.V-aș rugat să puneți întrebarea la cei care au făcut mutarea și cei care au acceptat-o”, a declarat Klaus Iohannis, joi, la Cotroceni, întrebat despre afilierea la PNL a parlamentarilor Elena Hărătău și Mihăiță Găină.
Elena Hărătău, unul dintre deputații PSD care a votat învestirea Guvernului Orban, a anunțat, miercuri, conducerea Camerei Deputațillor, că, începând de luni, a demisionat din grupul PSD și că va activa în grupul parlamentar al PNL.
Iohannis va promulga abrogarea recursului compensatoriu și eliminarea supraccizei la carburant
Șeful statului a mai precizat că România este foarte aproape de limita cerută de Uniunea Europeană, în ceea ce privește prețul carburanților.
„Deci, vorbim de o scădere destul de importantă eliminând supraacciza, iar o majorare până la limita cerută de UE este foarte foarte mică, deci suntem foarte aproape de acea limită, sunt convins că Guvernul va reglementa aceste chestiuni, nu văd pentru ce să nu promulg această legislație, dorită de toată lumea și găsită bună”, a conchis Iohannis.
Iohannis, despre afirmațiile lui Stănescu: PSD a convins-o pe Dăncilă să candideze la prezidențiale
Klaus Iohannis a afirmat, întrebat dacă a avut o discuție cu Viorica Dăncilă în care să o convingă să candideze la prezidențiale, că PSD a convins-o să fie prezidențiabilul partidului.
„Mi se pare foarte ciudată această abordare. Nu. PSD-ul a convins-o pe doamna Dăncilă să candideze și cred că mai bine întrebați de acolo de ce au făcut-o, fiindcă rezultatul este bine cunoscut”, a declarat Klaus Iohannis, întrebat cum comentează afirmațiile lui Paul Stănescu care a spus că Viorica Dăncilă a decis să candideze la prezidențiale după o discuție șeful statului.
Paul Stănescu a declarat, joi, într-o conferință de presă la Slatina, că „bătuse palma” cu Viorica Dăncilă să nu intre în cursa pentru Cotroceni, dar Viorica Dăncilă a încălcat înțelegerea după o întâlnire cu președintele Klaus Iohannis.
Iohannis: Nu se dorește lămurirea legilor justiției prin ordonanță de urgență
„Nu se dorește lămurirea Legilor justiției prin OUG. Am avut situații când ordonanțele de urgență s-au discutat chiar ani de zile după ce au produs efecte și acest lucru, după referendumul în domeniul justiției nu mai este posibil”, a afirmat Klaus Iohannis, joi, la Cotroceni.
Întrebat ce se va întâmpla cu punerea în aplicare a referendumului pe justiție și dacă nu a rămas suspendată aceadtă acțiune, șeful statului a spus că transpunerea referendumului în Constituție poate fi făcută de o nouă majoritate parlamentară, „decât cea toxică a PSD”.
„Nu a rămas suspendat, dar știm cu toții că nu putem schimba Constituția simplu. E foarte complicat. Eu cred că vom avea altă majoritate, decât cea toxică a PSD, și atunci cu siguranță aceste texte pot fi incluse în textul constituțional. E nearelist să credem că dacă eu am câștigat alegerile, raporturile de forțe în Parlament s-au schimbat. Nu s-au schimbat. Vor fi alegeri parlamentare și când vom avea o nouă majoritate parlamentară, putem să discutăm despre schimbarea Constituției”, a conchis Iohannis.
Iohannis: Am susținut că nu va fi mutată ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim
„Eu nu mi-am schimbat abordarea, dar pot să o repet. Fără îndoială e o temă foarte interesantă. Eu am susținut din capul locului că nu va fi mutată ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim. Nu mi-am schimbat deloc părerea”, a afirmat Klaus Iohannis, întrebat dacă e oportună mutarea ambasadei României la Ierusalim și dacă ia în calcul o astfel de acțiune, în contextul schimbării Guvernului.Șeful statului a adăugat că este bine ca un astfel de pas să fie făcut alături de alte state membre ale UE, iar situația nu este deloc clară între Israel și Palestina.
„E o decizie luată în UE să nu mutăm, ci atunci când condițiile vor fi îndeplinite membri UE să facă un pas împreună. Aceste condiții sunt destul de clare, statutul Ierusalimului trebuie clarificat între cei doi actori care au intrat de mulți ani pe discuție, e vorba de Israel și Palestina, care amândouă revendică și lucrurile nu sunt clare deloc. Deci nu discutăm în viitorul apropiat despre o mutare a ambasadei”, a conchis Iohannis.
Guvernul Dăncilă avea intenția ca ambasada României din Israel să fie mutată de la Tel Aviv la Ierusalim. Executivul a avut și un memorandum în acest sens și o analiză a instituțiilor care s-ar putea implica în acest demers.
Cu toate acestea, Klaus Iohannis nu a sprijin o asemenea acțiune.