Klaus Iohannis a afirmat, luni că abandonul şcolar, depopularea satelor şi lipsa unor şcoli adecvate sunt probleme critice în România, iar rezolvarea acestora necesită o abordare integrată şi pe termen lung. Şeful statului a precizat că autorităţile locale trebuie să se implice pentru a oferi soluţii.
Un alt subiect extrem de important la care vreau să fac referire este educaţia, un domeniu fundamental pentru viitorul României, care este, însă, marcat de numeroase disfuncţionalităţi. Investiţia în educaţie înseamnă investiţia în viitor, iar copiii din mediul rural trebuie să beneficieze de aceleaşi condiţii ca şi cei care învaţă în marile oraşe. Unul dintre obiectivele asumate prin proiectul „România Educată” este reducerea discrepanţelor dintre şcolile din medii diverse, ceea ce presupune, evident, finanţarea adecvată a şcolilor din mediul rural şi politici de atragere a cadrelor didactice”, a declarat Klaus Iohannis, luni, transmite Mediafax.
Preşedintele României a adăugat că, atunci când vine vorba de educaţie, nu mai trebuie „să peticim”, ci să creăm programe concrete care să facă din învăţământul românesc unul adecvat secolului 21.
„Depopularea satelor, abandonul şcolar, accesul la educaţia timpurie, lipsa spaţiilor de învăţământ sigure reprezintă mari îngrijorări. Pentru a găsi soluţiile adecvate acestor probleme grave, unele chiar critice, este necesară o abordare integrată, pe termen lung, care să implice atât autorităţile centrale, cât şi pe cele de la nivel local. Cu alte cuvinte, să nu mai „peticim”, ci să creăm programe concrete, gestionate riguros şi, mai ales, predictibil, prin care şcoala românească de la sat să ajungă şi ea în secolul XXI”, a conchis Iohannis.