Prima pagină » Știri » Klaus Iohannis, către primarii din țară: Risipa banilor publici trebuie stopată definitiv

Klaus Iohannis, către primarii din țară: Risipa banilor publici trebuie stopată definitiv

Klaus Iohannis, către primarii din țară: Risipa banilor publici trebuie stopată definitiv
Klaus Iohannis la ACOR

Prezent la Adunarea Generală a Asociației Comunelor din România, președintele Klaus Iohannis a tras un semnal de alarmă că risipa banilor publici trebuie stopată pentru totdeauna și a subliniat că este nevoie de o eficientizare a administrației publice, care trebuie să fie în slujba cetătățenilor, indiferent dacă trăiesc în mediul urban sau rural.

Șeful statului a criticat politicile aplicate în ultimii ani, care au blocat dezvoltarea comunităților locale.

„Bugete construite nerealist, ignorarea unor reguli elementare privind finanțele publice, subfinanțarea cronică a necesarului de investiții, fonduri alocate după bunul plac al puternicilor zilei, toate aceste practici au blocat pur și simplu dezvoltarea comunităților. Acea perioadă, marcată de incompetență și diletantism, s-a încheiat, în sfârșit”, a declarat președintele, care a apreciat demersurile actualului guvern de creștere a alocărilor pentru dezvoltarea rurală.

„PNDL trebuie regândit, nicidecum desființat”

Șeful statului a subliniat că este nevoie de o regândire a Programului Național de Dezvoltare Locală (PNDL). „Banii investiți eficient înseamnă întotdeauna dezvoltare, însă nu trebuie să trecem cu vederea neajunsurile acestui program. Tocmai de aceea, spun răspicat: acest program trebuie regândit, nicidecum desființat. Nu cred că este nimeni în această sală care dorește să mai asistăm la acordarea banilor pe criterii politice sau la decontarea unor lucrări fictive sau prost realizate. Risipa banilor publici trebuie stopată definitiv, iar acest lucru se poate realiza printr-o abordare coerentă și responsabilă”, a declarat Klaus Iohannis.

„Nu trebuie să mai vedem parcuri excesiv pavoazate și costisitoare, amenajate în mijlocul câmpului sau la marginea satului, în condițiile în care localitățile respective nu sunt racordate la rețeaua de apă și nici la rețeaua de canalizare. Cu alte cuvinte, nu ne mai permitem să avem subdezvoltare și risipă”, a afirmat șeful statului. Klaus Iohannis a indicat, în acest context, că accesarea fondurilor europene trebuie să constituie o prioritate pentru fiecare administrație din România.

Planuri pentru ca școala românească de la sat să ajungă și ea în secolul XXI

Șeful statului s-a referit și educație, domeniu „marcat de numeroase discuncționalități”.

„Depopularea satelor, abandonul școlar, accesul la educația timpurie, lipsa spațiilor de învățământ sigure reprezintă mari îngrijorări. Pentru a găsi soluțiile adecvate acestor probleme grave, unele chiar critice, este necesară o abordare integrată, pe termen lung, care să implice atât autoritățile centrale, cât și pe cele de la nivel local. Cu alte cuvinte, să nu mai „peticim”, ci să creăm programe concrete, gestionate riguros și, mai ales, predictibil, prin care școala românească de la sat să ajungă și ea în secolul XXI”, a declarat Klaus Iohannis.

„Fiecare român trebuie să aibă acces la servicii de calitate, indiferent unde locuiește”

Transparența, integritatea, profesionalismul, corectitudinea și meritocrația trebuie să guverneze administrația locală pentru ca serviciile acordate cetățenilor să fie de cea mai bună calitate, a transmis șeful statului.

„Satul român are un potential urias de dezvoltare, nu o spunem doar noi, ci și cetățenii străini. Nu ne lipsesc ideile sau forța. Ne trebuie un plan pentru ca potețialul rural să fie pus în valoare mai eficient”, le-a spus Klaus Iohannis primarilor de comune din țară.

Potrivit șefului statului, planul trebuie să aibp drept obiectiv prioritare stoparea practicilor care perpetuează inegalitățile dintre mediul rural și urban.

„Fiecare român, indiferent de locul în care trăiește, trebuie să aibă acces la servicii de calitate și să aibă în administrația locală un partener onest”, a conchis șeful statului.

Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul ... vezi toate articolele

Citește și