Președintele Klaus Iohannis susține miercuri o conferință de presă, după participarea, în sistem de videoconferință, la o discuție cu membrii Consiliului European.
„În intervenția pe care am avut-o am subliniat că fraudarea alegerilor prezidențiale, reprimarea violentă a protestelor, precum și tratamentele inumane la care au fost supuși cetățenii, nu pot fi lăsate fără un răspuns din partea UE. Am solicitat încetarea imediată a violențelor împotriva protestatarilor pașnici, precum și eliberarea persoanelor deținute ilegal.
Totodată am arătat că este necesară demararea unor investigații a tuturor abuzurilor raportate în urma cărora cei vinovați să fie trași la răspundere. Trebuie luate măsuri suplimentare din partea Uniunii Europene, inclusiv adoptarea de sancțiuni împotriva celor vinovați de violențele împotriva cetățenilor pașnici și de fraudarea alegerilor.
Este extrem de importantă inițierea unui dialog real și de substanță, între autoritățile din Belarus, Opoziție, societatea civilă și reprezentanți ai protestatarilor. Aceasta este singura soluție pentru reducerea tensiunilor și realizarea unei tranziții pașnice.
Am sublinit că trebuie că analizăm în profunzime relațiile din Uniunea Europeană și Belarus pentru a identifica cele mai bune măsuri. Trebuie susținute aspirațiile cetățenilor din Belarus pentru democrație și libertate, în acord cu angajamentul pentru independență și suveranitatea țării.”, a declarat Klaus Iohannis.
„De asemenea, am abordat subiectul situației din Mali. Avem, noi, românii, avem acolo un efectiv de 120 de militari români și aș vrea să transmit că aceștia sunt în siguranță în acest moment, în ciuda tensiunilor din zonă creată de lovitura de stat. Noi urmărim evoluția evenimentelor cu mare atenție și suntem pregătiți să acționăm în consecință, dacă va fi cazul”, a mai precizat președintele țării.
Cum ar reacționa Uniunea Europeană dacă Rusia ar intra cu trupele în Belarus
„Nu considerăm că acest scenariu este unul care se va întâmpla. E foarte clar că situația din Belarus este îngrijorătoare pentru toată lumea, dar singurele soluții sunt cele diplomatice și cele care se găsesc prin discuții calme și aplicate. Toată lumea a declarat că este inadmisibilă o intervenie din exterior și nu ne așteptăm la o astfel de intervenție din nicio parte”, a punctat acesta.
Știre inițială
Conferința de presă a președintelui este programată miercuri, la ora 18:00, la Palatul Cotroceni, a anunțat Administrația Prezidențială.
Discuțiile dintre șefului statului și membrii Consiliului European, în sistem videoconferință, au început la ora 13:00.
Discuțiile vin după ce, la reuniunea extraordinară a Consiliului European, care a avut loc în format fizic la Bruxelles, pe tema negocierii bugetului multianual al Uniunii Europene pentru perioada 2021-2027 și Planului european pentru relansare economică, președintele a anunțat acordul la care s-a ajuns, prin care României i-a fost alocată suma de 80 de miliarde de euro.
„Este o sumă foarte mare și cu acești bani, dragi români, vom fi în situația nu doar de a relansa economia României, vom fi în situația de a reconstrui România, deci să intervenim și în economie, și în marile sisteme publice. Este o veste foarte, foarte bună”, spunea atunci, într-o declarație de presă, șeful statului.
În timpul declarațiilor de presă de marți după amiaza, după o ședință de lucru cu premierul, vicepremierul și patru miniștri, la Palatul Cotroceni, Klaus Iohannis a declarat că aceștia sunt implicați în elaborarea Planului național de redresare și reziliență, „planul pe care îl pregătim pentru a atrage fondurile europene negociate acum câteva săptămâni necesare pentru redresarea economiei”.
„Guvernul lucrează în prezent la identificarea proiectelor care vor fi incluse în acest program și, foarte important, este în dialog permanent cu Comisia Europeană pentru ca toate proiectele propuse în în final să fie eligibile, adică să poată fi finanțate din aceste fonduri”, a declarat marți seara șeful statului.