Klaus Iohannis: Corlățean, „artizanul catastrofei de la alegerile din 2014″, nu va fi vicepremier / Președintele anunță consultări cu partidele, referitoare la referendum

Publicat: 30 05. 2019, 18:18

„Am primit propuneri pentru miniștri. Celelalte le discutăm cu altă ocazie. Imaginați-vă că PSD mi l-a propus pe dl Corlățean – artizanul catastrofei de la alegerile din 2014. Nu-i suficient că PSD și-a bătut joc de români în 2014, că și-a bătut joc de români în 2019, îndrăznește să mi-l propună pe artizantul catastrofei de la alegerile din 2014. Mi se pare o alegere total nepotrivită și pot să vă spun că propunerea va fi clar respinsă. Titus Corlățean nu va fi ministru la nimic”, a declarat președintele Klaus Iohannis.

Titus Corlățean a fost ministru de Externe în cabinetul Ponta, în anul 2014, atunci când românii din Diaspora au stat la rând pentru a vota în cadrul alegerilor prezidențiale.

Titus Corlățean a fost propus, de către premierul Viorica Dăncilă, pentru a ocupa funcția de vicepremier.

Iohannis cheamă partidele pentru consultări

Președintele Klaus Iohannis a declarat că va chema partidele săptămâna viitoare marți și miercuri la consultări, la Cotroceni, pentru a putea transpune în legislație ceea ce au votat românii la referendumul pe justiție din 26 mai.

„6,5 mil de români au răspuns cu DA la cele două întrebări de la referendum. Acum suntem în momentul în care trebuie să decidem cum să punem în practică ce a decis poporul. pentru a găsi cele mai bune proceduri, am decis să convoc partidele la consultări pe această temă. Ce a decis poporul trebuie pus în practică, în Constituție. Se face în Parlament, în prima fază”, a declarat Klaus Iohannis.

Acesta a mai spus că a trimis invitațiile către partidele parlamentare pentru zilele de marți și miercuri.

Ulterior, pe site-ul președinției au fost anunțate orele pentru consultări. Cel puțin pentru prima zi, președinția a lansat invitațiile în funcție de rezultatele de la alegerile europarlamentare.

Programul consultărilor va fi următorul:

Marți, 4 iunie 2019

Ora 12:00 – Partidul Național Liberal (PNL);
Ora 13:00 – Partidul Social Democrat (PSD);
Ora 14:00 – Uniunea Salvați România (USR);
Ora 15:00 – Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR);

Miercuri, 5 iunie 2019

Ora 11:00 – Partidul Mișcarea Populară (PMP);
Ora 12:00 – Partidul Alianța Liberalilor și Democraților (ALDE);
Ora 13:00 – Grupul parlamentar Pro Europa;
Ora 14:00 – Grupul parlamentar al minorităților naționale.

Fiecare delegație poate fi formată din maximum 5 persoane.

Potrivit datelor BEC, la referendumul pe teme de justiție, din 7.229.939 de participanți, 5.864.980 de răspunsuri au fost favorabile întrebării referitoare la interzicerea amnistiei și grațierii pentru infracțiuni de corupție.

De asemenea, la întrebarea privind interzicerea adoptării OUG în domeniul infracțiunilor, pedepselor și al organizării judiciare, 5.745740 de răspunsuri au fost favorabile.

Iohannis: Cred că Opoziția scrie ultimele fraze la monțiunea de cenzură

Președintele Klaus Iohannis a declarat joi că este oportună depunerea unei moțiuni de cenzură. „Cred că Opoziția deja scrie la ultimele fraze din moțiunea de cenzură”, a mai spus el, iar „asperitățile” dintre PNL și USR vor dispărea pe parcurs.

„Foarte clar că este oportună (o moțiune de cenzură – n.r.). Cum să nu fie oportună? După ce PSD a pierdut alegerile europarlamentare cred că Opoziția deja scrie la ultimele fraze din moțiunea de cenzură. Cel puțin aș face eu așa”, a declarat Klaus Iohannis.

El a mai spus că „aceste asperități vor dispărea pe parcurs”.

Președintele PNL, Ludovic Orban, le-a reproșat miercuri liderilor USR-PLUS anunțurile făcute cu privire la o eventuală intrare la guvernare și o candidatură proprie la alegerile prezidențiale, apreciind că sunt calcule politice pentru a nu se eroda la guvernare.

La rândul său, liderul USR, Dan Barna, a criticat, joi, la Adevărul Live, PNL subliniind că „Alianța USR-PLUS s-a născut tocmai pentru că românii s-au săturat de această ciupeală oportunistă pe care o promovează Orban”.

Foto: Hepta