Președintele României, Klaus Iohannis, a vorbit miercuri seară, în cadrul unei conferințe de presă, despre desfășurarea alegerilor locale pe 27 septembrie și dacă se impune amânarea lor, în contextul creșterii alarmante a numărului de infectări cu coronavirus.
Șeful statului s-a declarat convins că dacă pandemia de Covid-19 nu se agravează și se iau măsuri stricte se pot organiza alegerile locale la 27 septembrie, pentru că „nu e mai complicat să mergi să votezi decât să mergi la supermarket să cumperi pâine”.
Totuși, Klaus Iohannis a precizat că situația va fi evaluată în continuare și că la jumătatea lunii august se va decide dacă se va menține data de 27 septembrie sau va fi reluată discuția.
Întrebat dacă, în opinia sa, alegerile din 27 septembrie ar trebui amânate, Iohannis a spus că este o discuţie legitimă, dar trebuie să fie despărţită discuţia politicianistă de cea pe fapte.
„Este o discuție legitimă dacă să organizăm sau să nu organizăm alegerile în 27 septembrie. Însă vreau să despărțim discuția politicianistă de discuția pe fapte. Organizația Mondială a Sănătății a făcut multe afirmații și mai multe anunțuri, iar unul dintre anunțurile care pe mine mă îngrijorează foarte mult este că această pandemie nu are mai multe valuri, ci are un singur val mare, având în vedere că virusul nu are o ciclicitate în funcție de anotimp sau de temperatură. Avem două chestiuni de care trebuie să ținem cont. Este nevoie de alegeri pentru a reda legitimitatea autorităților locale. Pe de altă parte, suntem în mijlocul unei pandemii care poate se atenuează, poate nu se atenuează. Ce obținem dacă amânăm acum alegerile? În loc să le ținem la sfârșit de septembrie, intrăm poate în noiembrie, decembrie, poate ianuarie, când peste pandemia de COVID-19 poate se suprapune și gripa, poate se suprapune și o iarnă grea și ne trezim că în loc să facem lucrurile mai bine, le facem mai prost”, a spus Iohannis.
Președintele a afirmat că dacă se vor lua măsuri stricte, nu este deloc complicat ca o persoană să meargă la vot.
„Personal, sunt convins că dacă pandemia nu se agravează și se iau măsuri foarte stricte și specifice, se pot organiza alegerile. Dacă vorbesc despre alegeri, vreau să fiu foarte clar: actul de votare se poate organiza în condiții bune. Nu este mai complicat să mergi să votezi decât să mergi la supermarket să cumperi pâine. Se pot institui măsuri de distanțare, de igienă, asta se poate. Ceea ce va fi mai complicat de organizat este campania electorală, care în cazul în care pandemia nu cedează sau se agravează va fi o campanie care se va desfășura în acondiții atipice, După părerea mea, până la mijlocul lunii august vom cunoaște toate aceste lucruri se vor cunoaște și atunci se va lua o decizie”, a mai spus Iohannis, citat de Mediafax.
Președintele a mai anunțua că joi, 30 iulie, va avea o întâlnire cu ministrul de Interne, Marcel Vela, și șeful (Departamentului pentru Situații de Urgență) DSU, Raed Srafat, pentru o analiză la zi a situației legată de COVID-19.
„Este, după părerea mea, un moment critic, iar măsurile de protejare de populației în condițiile în care România a atins aproae 1.200 de cazuri la zi sunt extrem de importante acum. Situația este extrem de gravă și trebuie să fim conștineți de necesitatea imperativă a ținerii sub control a epidemiei”, potrivit președintelui.
Cu aproximativ două luni înainte de data stabilită pentru organizarea alegerilor locale, în contextul creșterii galopante a numărului de noi cazuri de infecție cu noul coronavirus, premierul spune că nu ia încă în calcul o amânare a scrutinului.
Întrebat de jurnaliști dacă crede că alegerile locale se pot desfășura în siguranță, în contextul unui nou număr-record de noi infecții cu SARS-COV-2, sau dacă va cere Parlamentului să amâne această dată, premierul Ludovic Orban a declarat că deocamdată nu are această intenție.
Vicepremierul Raluca Turcan este de părere că organizarea alegerilor locale ar trebui să reprezinte o prioritate în momentul de față, iar datele și precedentele ne arată că scrutinul se poate desfășura.
Totuși, în situația în care criza coronavirusului se va agrava, Turcan dă asigurări că guvernul nu se va crampona de „organizarea unor alegeri care sunt necesare punând în pericol sănătatea publică”.
Vicepremierul Raluca Turcan spune că organizarea alegerilor poate fi realizată în condiții optime.
„Organizarea în sine a alegerilor poate fi făcută în condiţii de sănătate publică optime. Adică toate birourile de secţii de votare să aibă o dispersare a membrilor secţiilor de votare corespunzătoare, să se dezinfecteze instrumentele cu care se votează şi practic oamenii să se ducă în procesul electoral fără a fi supuşi niciunui pericol. Ce reprezintă însă o îngrijorare şi pentru noi şi pentru specialişti este pregătirea alegerilor, modul în care partidele îşi vor face campanie pentru că nu toţi înţeleg că trebuie să se readapteze şi că pot să folosească mult mai mult comunicarea online, că pot să folosească platformele sociale”, a afirmat Turcan la Digi 24.