Klaus Iohannis, de Ziua NATO: „România a devenit un pilon de stabilitate regional”

Klaus Iohannis, de Ziua NATO: „România a devenit un pilon de stabilitate regional
Publicat: 01/04/2018, 10:45

„Ziua NATO reprezintă, pentru România, un moment special, cu o dublă semnificație: aniversăm 69 de ani de la semnarea, la 4 aprilie 1949, a Tratatului de la Washington, actul de înființare a Alianței Nord-Atlantice și, totodată, 14 ani de la aderarea, în martie 2004, la cea mai puternică Alianță politico-militară din istorie. Vocația pro-occidentală a țării noastre a primit, la acel moment, o confirmare fără echivoc. România a devenit oficial membru cu drepturi depline în cadrul familiei de națiuni care își ghidează prezentul și construiesc viitorul pe baza valorilor libertății, democrației și statului de drept, precum și a intereselor de securitate și apărare comune”, se arată în mesajul președintelui Klaus Iohannis.

Potrivit șefului statului, NATO a dovedit, de-a lungul timpului, că are capacitatea de a se adapta și de a evolua, caracteristici esențiale pentru o organizație care acum se confruntă cu amenințări multiple, aflate într-o continuă dinamică.

„Ca reacție la schimbările mediului de securitate internațional, în anul 2014, la Summitul NATO din Țara Galilor, au fost decise măsuri de întărire a capacității operaționale a Alianței. Doi ani mai târziu, la Summitul NATO de la Varșovia, s-a conturat necesitatea de a continua adaptarea Alianței, efortul central fiind constituit de consolidarea posturii de descurajare și apărare. S-a decis atunci proiectarea unei prezențe înaintate a NATO pe Flancul Estic, concentrată în România și regiunea Mării Negre, pe dimensiunea sudică a flancului, respectiv în Polonia și țările baltice, pe dimensiunea nordică. România a fost și este în continuare parte activă a acestor demersuri, ca aliat responsabil și de încredere”, a adăugat Iohannis.

El a reamintit că România a înființat Brigada Multinațională Sud-Est de la Craiova, structură NATO care și-a dovedit deja eficiența în exerciții multinaționale de amploare anul trecut, și participă cu militari în Polonia, în cadrul grupului de luptă condus de Statele Unite ale Americii.

„Țara noastră a devenit un pilon de stabilitate regional, iar pentru a ne consolida acest statut este nevoie ca procesul de adaptare permanentă să continue. Suntem și rămânem angajați alături de aliații noștri în teatrele de operații, cum este cel din Afganistan, precum și în structurile de comandă și în centrele de pregătire ale Alianței, iar contribuțiile noastre sunt foarte apreciate. România va continua să își respecte angajamentele privind alocarea celor 2% din PIB sectorului apărării și dezvoltarea de capabilități, precum și contribuția națională la misiuni, operații și activități, conform dezideratului aliat de împărțire echitabilă a responsabilităților („Burden sharing”). Aceste angajamente și eforturi sunt în interesul direct al României, care este astfel mai bine apărată, dar reprezintă și o contribuție valoroasă la întărirea relației transatlantice”, a punctat șeful statului.

Potrivit președintelui Iohannis, Summitul NATO, care se va desfășura anul acesta la Bruxelles, va fi un nou reper important în procesul de adaptare a Alianței la provocările și amenințările actuale de securitate.

„După progresele înregistrate în implementarea măsurilor agreate la Varșovia pentru Flancul Estic, următorul pas firesc îl constituie asigurarea coerenței măsurilor aliate pe acest Flanc, de la Marea Baltică la Marea Neagră, în cadrul posturii de descurajare și apărare a NATO. Cu acest prilej, România va susține cu tărie sporirea, în continuare, a rolului NATO în combaterea terorismului, dar și dezvoltarea cooperării între NATO și Uniunea Europeană, în deplină complementaritate. Conjugarea efortului celor două organizații în domenii de interes comun va conduce fără îndoială la creșterea securității europene și euroatlantice. Ca parte a celei mai puternice și eficiente Alianțe de apărare colectivă din istorie, România are în NATO, de un deceniu și jumătate, cea mai solidă garanție de securitate a sa. La mulți ani, NATO! La mulți ani, România!”, a conchis Klaus Iohannis.

Începând din 2005, „Ziua NATO” se marchează în România anual în prima duminică a lunii aprilie, pe baza unei decizii legislative. La alegerea acestei date s-a ținut seama de apropierea de data oficială a aderării României la Alianța Nord-Atlantică (29 martie 2004) și de data arborării oficiale a drapelului român la sediul NATO de la Bruxelles (2 aprilie 2004).

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Viktor Orban le spune opozanților să se mute în România. „Când vă întoarceți, putem vorbi”....
Aris Eram a lăsat-o în urmă pe câştigătoarea de la America Express. Mezinul Andreei Esca...
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai...
Unde se termină viața și unde începe moartea. Ce a descoperit un medic care a...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
În urmă cu 50 de ani, două surori au ieșit la o pizza și nu...
Apartament cu două camere scos la vânzare cu 340.000 euro în Cluj. Ironii pe rețelele...
Bianca Drăguşanu şi Gabi Bădălău, mai fericiţi ca niciodată alături de copii. La ceas de...
Planta care te scapă rapid de durere. Crește în grădină și are proprietăți similare opiului
Alegeri SUA 2024 LIVE TEXT. Donald Trump vs. Kamala Harris, o confruntare istorică ce va...
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
Data la care se deschide târgul de Crăciun din Piața Constituției 2024. Ce surprize au...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
2024: La ce viteză se ia permisul în afara localității?
Document: ce dimensiuni trebuie să aibă o groapă comună la ruşi
A fost găsită ARCA lui NOE? Indiciul găsit pe o monedă din secolul III
Mama lui Cristian Cioacă spune adevărul după 17 ani. Unde se află Elodia
Nativii care vor trăi șocul amoros al vieții. Vor fi înșelați în noiembrie
Ce a putut să facă un român pe scara blocului, chiar la ușa liftului. Ceilalți...
Cine sunt cele patru victime decedate în accidentul de pe DN15. Cele două familii erau...
Gabriela Cristea, reacție dură pe rețelele de socializare. “Voi știți cât muncesc eu sau cât...
Momentul în care Chris Martin a căzut printr-o gaură din scenă a fost surprins video...
BANCUL ZILEI. Bulişor: – Mami, de ce îți pui atâta fard pe față?
Motivul pentru care autoritățile suedeze anulează proiectele eoliene din Marea Baltică