Prima pagină » Știri » Klaus Iohannis, despre acordul UE-Turcia în privința imigranților: „Nu vor fi cote suplimentare pentru România”

Klaus Iohannis, despre acordul UE-Turcia în privința imigranților: „Nu vor fi cote suplimentare pentru România”

18 mart. 2016, 20:16, Știri
Klaus Iohannis, despre acordul UE-Turcia în privința imigranților: „Nu vor fi cote suplimentare pentru România
Relocarea imigranților din Turcia în Uniunea Europeană se va face conform sistemului aprobat anul trecut, ceea ce înseamnă că acordul nu va determina cote suplimentare pentru România, a spus președintele Klaus Iohannis la finalul Consiliului European de primăvară. Șeful statului a mai spus că țara noastră susține implementarea rapidă a planului, cu mențiunea că este necesară o monitorizare atentă a rutelor alternative de migrație.

Klaus Iohannis a declarat vineri seara, la Bruxelles, că speră ca acordul UE-Turcia va conduce la reducerea semnificativă sau chiar la stoparea fluxurilor de migranți ilegali care pătrund în Uniunea Europeană dinspre Turcia, adăugând că nu impune obligații suplimentare României.

„Am agreat o declarație UE-Turcia, care cuprinde angajamentele reciproce privind gestionarea migrației. Salut înțelegerea la care am ajuns și sper ca aceasta va conduce la reducerea semnificativă sau chiar la stoparea fluxurilor de migranți ilegali care pătrund în Uniunea Europeană dinspre Turcia”, a declarat președintele, după reuniunea UE-Turcia.

România a susținut în cadrul reuniunii necesitatea unei abordări cuprinzătoare și coerente a Uniunii Europene în gestionarea provocărilor generate de migrație și ajungerea la un acord cu privire la propunerile prezentate de către Turcia, cu condiția ca măsurile agreate să fie pe deplin compatibile cu legislația europeană și cu legislația internațională, a spus președintele.

„S-a agreat asupra returnării în Turcia a noilor migranți ilegali care ajung în Grecia, în insulele grecești din Turcia. Returnarea poate avea loc doar cu respectarea cadrului juridic european și internațional. Cazurile de returnare urmând a fi analizate individual, deci nu poate fi vorba de expulzări colective. Doresc să subliniez că acest mecanism are un caracter excepțional și temporar”, a declarat Iohannis.

În cadrul reuniunii s-a stabilit ca pentru fiecare migrant intrat ilegal și returnat în Turcia, UE să ia un refugiat din Turcia, în cadrul schemelor deja stabilite anul trecut.

„Vreau să subliniez că deciziile de astăzi nu introduc cote noi, nu introduc cote suplimentare pentru România. Această relocare din Turcia în UE se face în cadrul cotelor care au fost aprobate în anul trecut deja. Am convenit că odată ce vor fi stopate trecerile ilegale dinspre Turcia spre UE sau se va reduce semnificativ numărul acestora, ar putea fi activată schema de admisie umanitară voluntară la care statele membre pot contribui pe baze voluntare”, a declarat Iohannis.

Uniunea Europeană s-a angajat să accelereze procesul de utilizare a celor trei miliarde de euro alocate pentru facilitatea pentru refugiații din Turcia, iar după ce aceste fonduri vor fi complet utilizate și în scopul în care au fost ele prevăzute, se vor mobiliza fonduri suplimentare pentru această facilitate de până la trei miliarde de euro până la finele anului 2018.

„De asemenea, Turcia s-a angajat să ia toate măsurile necesare pentru a preîntâmpina crearea de noi rute ilegale de migrație înspre Europa venind din Turcia. În acest context am subliniat necesitatea monitorizării atente a eventualelor rute alternative de migrație în scopul contracarării acestora în situația în care ruta din regiunea Balcanilor de Vest este, cum știm, practic blocată”, a mai spus președintele.

Președintele a mai spus că s-a agreat și accelerarea procesului de liberalizare a vizelor pentru cetățenii turci și că s-a deschis un nou capitol de aderare a Turciei la UE.

„Referitor la procesul de liberalizare a regimului de vize pentru cetățenii turci, s-a agreat accelerarea procesului, însă cu respectarea tuturor condiționalităților în scopul finalizării procesului până la sfârșitul lunii iunie a anului curent. În ceea ce privește negocierile de aderare cu Turcia, s-a decis deschiderea unui nou capitol de negociere, anume capitolul 33, chestiuni bugetare”, a declarat Iohannis.

Citește și