KLAUS IOHANNIS, despre marile festivaluri din România: „Probabil nu vor avea loc”
Președintele Klaus Iohannis a anunțat, marți, în prima conferință de presă susținută de la debutul epidemiei de coronavirus, că data de 15 mai, atunci când se va încheia starea de urgență, „nu înseamnă o revenire bruscă la normalitate”. Șeful statului a amintit și de marile festivaluri din România, despre care organizatorii au anunțat că nu au fost amânate sau anulate.
„Marile festivaluri probabil nu vor avea loc în acest an. Nu putem să riscăm să avem un număr mare de persoane adunate într-un loc. Sunt mulți care își doresc, de exemplu, să se reia competițiile sportive. Dacă se vor relua există o probabilitate mare să se reia fără spectatori. Lucrurile în niciun caz nu vor intra, din păcate, repede în normalitate. Măsurile pe care le vom lua, de reducere a restricțiilor, vor fi graduale, nu se întâmplă totul dintr-o dată. În 15 mai va fi ceva, de la 1 iunie, dacă totul merge bine, încă ceva. (…) Întotdeauna vom fi cu ochii pe statistică. Dacă duppă o măsură crește numărul de bolnavi, măsura se ia înapoi, nu avem ce face. Trebuie să fim foarte atenți. E nevoie de atenție, de echilibru, de o abordare responsabilă”, a spus șeful statului.
În cadrul conferinței, Iohannis a mai spus că la data de 15 mai, odată cu încheierea stării de urgență, nu vom reveni la o normalitate, pentru că vor fi menținute mai multe restricții.
„În realitate, experții ne spun că nici nu știm când vom reveni la o viața normală. Vor ramâne foarte multe restricții în vigoare. Nu vom putea să ne întâlnim în grupuri mai mari de trei. Nu vom putea să plecăm din localitate fără un motiv foarte serios. Nu vom putea merge la restaurante și mall-uri”, a mai spus președintele României.
Șeful statului a subliniat că, în această epidemie, România a obținut „rezultate notabile”.
„Românii au dovedit maturitate, simț civic. (…) Nu am atins maximul în România și o relaxare prematură ar fi fundamental greșită”, a mai spus Klaus Iohannis.
Klaus Iohannis a prezentat și un grafic, la începutul conferinței de presă, pentru a face comparație între numărul de infecții din România și celelate state.
Astfel, conform datelor statistice, 5.000 de spanioli, dintr-un milion, sunt pozitivi la COVID-19, în timp ce, în România, raportul este de 600 de infectați la un milion de locuitori.