Prima pagină » Știri » Klaus Iohannis, discurs pentru românii din SUA: „România merge bine şi economia creşte, deși suntem într-o situație complicată din cauza războiului Rusiei în Ucraina”

Klaus Iohannis, discurs pentru românii din SUA: „România merge bine şi economia creşte, deși suntem într-o situație complicată din cauza războiului Rusiei în Ucraina”

Klaus Iohannis, discurs pentru românii din SUA: „România merge bine şi economia creşte, deși suntem într-o situație complicată din cauza războiului Rusiei în Ucraina”

Președintele Klaus Iohannis s-a întâlnit, joi, cu membri ai comunității românești de pe Coasta de Veste a Statelor Unite ale Americii, context în care a spus că România este într-o situație complicată din cauza războiului din Ucraina, dar a asigurat că România merge bine și economia este în creștere.

Iohannis a mai precizat și că a vorbit despre Parteneriatul Strategic cu SUA și a apreciat că ”Comunitatea românească din Statele Unite ale Americii este o punte extraordinar de importantă între România și Statele Unite ale Americii”

“România este într-o situaţie, pe de o parte, extrem de complicată, din motive legate de războiul dus de Rusia împotriva Ucrainei, pe de altă parte, cred că este bine să se ştie că românii şi Guvernul României nu stau degeaba, se implică, muncesc şi în mod, pentru mulţi, surprinzător, pentru mine, natural, România merge bine şi economia românească creşte. Este o veste foarte, foarte pozitivă. În ce priveşte crizele cu care ne confruntăm în România, cred că suntem într-o situaţie în care nu am fost demult, este criză, peste criză, peste criză şi totuşi ne descurcăm.”, le-a transmis Iohannis românilor din SUA.

„Am reușit să contribuim la ceva ce în ultima vreme este în prag de a deveni o criză și anume exportul de cereale din Ucraina care, în bună parte, trece prin România și aici am făcut mari eforturi și vreau să subliniez acest lucru fiindcă se fac foarte multe întâlniri, foarte multe summituri dedicate acestei teme – exportul cerealelor din Ucraina pentru a preveni o criză alimentară. E bine să știți că până acum 60% din cerealele ucrainene au fost exportate prin România și în continuare facem eforturi pentru a crește acest aport. Criza energetică este, din păcate, o realitate și pentru România. Criza energetică nu înseamnă doar că energia a devenit mai scumpă – a devenit și mai greu de obținut. Este, pe de altă parte, îmbucurător că împreună cu Guvernul am reușit să menținem prețurile la un nivel rezonabil și, în același timp, putem să garantăm românilor din țară că la iarnă nu vor trebui să stea nici în frig, nici în întuneric, cu toate că situația este complicată”, a spus Iohannis, la San Francisco, într-o alocuțiune susținută după participarea sa la Adunarea Generală a ONU de la New York.”, a mai precizat acesta.

De asemenea, Klaus Iohannis a susținut că intenția sa a fost cea de a le descrie cetățenilor români din SUA, situația din România în acest moment.

“Am vrut să vă descriu aceste lucruri, pentru ca să înţelegeţi că avem o situaţie care, pe de o parte, este plină de dificultăţi, pe de altă parte, este plină de oportunităţi şi doar ingeniozitatea şi inventivitatea şi dărnicia românilor face ca în toate aceste crize să avem, totuşi, surprinzător, o creştere economică şi, în mod nesurprinzător, această inovativitate, ingeniozitate şi hărnicie face ca şi dumneavoastră să o duceţi bine aici”, a adăugat președintele.

Iohannis, despre Parteneriatul Strategic cu SUA

Şeful statului a arătat că România a primit aproape 2 milioane şi jumătate de refugiaţi ucraineni şi a contribuit la exportul de cereale din Ucraina.

“Până acum, 60% din cerealele ucrainene au fost exportate prin România şi în continuare facem eforturi pentru a creşte acest aport”, a declarat Iohannis. Putem să garantăm românilor din ţară că la iarnă nu vor trebui să stea nici în frig, nici în întuneric, cu toate că situaţia este complicată”, a mai spus preşedintele Iohannis.

De asemenea, Iohannis a vorbit şi despre Parteneriatul Strategic cu SUA, care anul acesta aniversează un sfert de secol de la lansare.

“Dacă vrem să vedem ce s-a întâmplat în Parteneriatul Strategic dintre România şi SUA în 25 de ani, putem să vedem, sigur, în primul rând, zona de securitate. Şi la momentul acesta când vorbim, foarte mulţi militari americani, cu dotări dintre cele mai moderne, se află în bazele din România. Pe de altă parte, şi datorită sprijinului american, România este în NATO. Este cea mai puternică garanţie de securitate de care a beneficiat România vreodată, dar nu este singura zonă. Zona economică din Parteneriatul Strategic s-a dezvoltat foarte mult în ultima vreme. Sunt foarte multe firme din Statele Unite care activează în România. Sunt încă, din păcate, foarte puţine firme româneşti care activează în Statele Unite, dar poate aici mai e loc de dezvoltare”, a afirmat președintele Iohannis.

Președintele României a apreciat faptul că românii stabiliţi în Statele Unite reprezintă o punte extraordinară de importantă între România şi SUA.

Totodată, la eveniment au luat parte aproximativ 300 de persoane, fiind invitaţi reprezentanţi ai comunităţii româneşti de pe Coasta de Vest a SUA, precum şi consulii generali şi cei onorifici ai României în SUA, potrivit Bussinesmagazin.ro.

Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată de poezie și scriere, a câștigat concursuri ... vezi toate articolele

Citește și