Klaus Iohannis: „Este necesară formarea grabnică a unui guvern stabil în Republica Moldova”
„Am luat notă de votul din Parlamentul Republicii Moldova, prin care a fost aprobată moțiunea de cenzură împotriva Guvernului. Republica Moldova traversează în prezent o perioadă dificilă pentru perspectiva agendei de reforme, pentru consolidarea parcursului european și, mai ales, pentru stabilitatea sa de ansamblu. Este esențial ca forțele politice să acționeze cu maturitate și responsabilitate, în conformitate cu așteptările cetățenilor, așa cum au fost exprimate la alegerile legislative din 30 noiembrie 2014”, se arată în mesajul lui Klaus Iohannis, potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale.
Președintele subliniază că parcursul european al Republicii Moldova trebuie să continue și că, la fel, trebuie continuate eforturile de reformă, de consolidare a instituțiilor statului de drept, de soluționare a problemelor socio-economice ale actualității.
„Din această perspectivă, este necesară formarea grabnică a unui guvern stabil și deplin angajat să acționeze cu energie în toate aceste direcții”, menționează președintele.
„România își reafirmă determinarea de a acorda Republicii Moldova întregul său sprijin în acest sens”, se mai arată în mesajul președintelui Iohannis.
Guvernul proeuropean din Republica Moldova, condus de premierul Valeriu Streleț, a fost demis joi printr-o moțiune de cenzură, care a fost votată de 65 de parlamentari, relatează site-ul Unimedia.info.
Moțiunea de cenzură la adresa Guvernului Valeriu Streleț, care era susținut în Parlament de Alianța pentru Integrare Europeană – formată din Partidul Liberal-Democrat (PLDM), Partidul Democrat (PD) și Partidul Liberal (PL) -, a fost depusă de Partidul Socialiștilor (PSRM) și de Partidul Comuniștilor (PCRM).
Potrivit paginii electronice a postului Europa Liberă, moțiunea de cenzură a fost votată de 65 de deputați de la PCRM, PSRM și PD, în timp ce 18 parlamentari au votat împotrivă.
Liderul PD, Marian Lupu, a declarat la încheierea dezbaterilor din Parlament că Partidul Democrat nu renunță la strategia proeuropeană și cere formarea, în cel mult o săptămână, a unei noi alianțe, majorități parlamentare și a unui nou Guvern. Lupu a precizat că PD nu va face alianțe de stânga.
Moțiunea de cenzură a fost depusă în contextul mișcărilor de contestare a Guvernului proeuropean condus de Valeriu Streleț și al arestării fostului premier Vlad Filat, acuzat de fraude bancare și luare de mită.
Platforma Demnitate și Adevăr și forțele politice ale opoziției de stânga și extremă-stânga organizează de câteva săptămâni proteste antiguvernamentale la Chișinău. Guvernul susținut de coaliția proeuropeană a respins apelurile de până acum privind demisia.
Potrivit legislației, în cel mult trei zile, Cabinetul de miniștri va trebui să-și dea demisia, iar șeful statului va desemna un nou prim-ministru, menționează Unimedia. Ulterior, într-un interval de 15 zile, premierul desemnat va prezenta Parlamentului propunerile pentru noul Cabinet. Dacă acesta va fi acceptat de deputați, noii miniștri vor putea depune jurământul.
În situația în care deputații vor respinge noul Cabinet și programul de guvernare, șeful statului poate dizolva Parlamentul și convoca alegeri parlamentare anticipate.
Guvernul condus de Valeriu Streleț a fost votat de Parlament la 30 iulie 2015, cu voturile a 52 de deputați PLDM, PD și PL.