În urma ședinței CSAT de joi, președintele Klaus Iohannis a anunțat că au fost discutate patru mari teme, cea mai importantă fiind problema migrației și poziția României față de cotele obligatorii de refugiați, susținute de Comisia Europeană și ratificate astăzi de Parlamentul European.
„S-a discutat modul în care România se va prezenta la Consiliul extraordinar JAI (justiție și afaceri interne) de săptămâna viitoare, s-a explicat membrilor CSAT care este poziția României. Ministrul de Interne va avea un mandat foarte asemănător cu cel de săptămâna aceasta – România este solidară cu celellate state mebre UE, dar nu putem să consideărm cotele obligatorii o soluție la problema migrației. Cu acest mandat se va merge la Consiliul JAI”, a spus Iohannis.
Parlamentul European a ratificat joi propunerea Comisiei Europene pentru cotele obligatorii suplimentare de refugiați, în speță relocarea suplimentară a 120.000 de imigranți între statele UE, României urmând să îi revină în plus față de cei 1.785 refugiați alocați deja, încă 4.566 de persoane.
„Este posibil ca printr-o procedură UE să ne oblige să primim mai mulți refugiați decât am oferit noi locuri. Este un scenariu pe care nu ni-l dorim, care nu cred că ajută la rezolvarea problemei refugiaților, dar care teoretic este posibil. Dacă se întâmplă așa ceva, este clar că trebuie să întreprindem ceva, în speță s-a vehiculat ideea, nu s-a hotărât încă nimic, de a folosi fonduri europene pentru extinderea facilităților de primire a refugiaților sau, in extremis, pentru construirea altor centre de primire pentru refugiați”, a explicat Klaus Iohannis.
În ședința CSAT s-a mai discutat despre modul în care se implemetează Strategia Națională de Apărare a Țării, fiind aprobate o serie de documente printre care Planul de implementare sau Carta Albă a Apărării.
O altă temă a fost Orientul Mijlociu și evoluțiile din Siria și din Iran. „Mai multe materiale au fost prezentate în acest complex, pentru a permite o informare corectă a membrilor CSAT”, a spus Iohannis.
S-a mai discutat despre prezența românească în cadrul NATO și despre participarea României la trupele de menținere a păcii sub egida ONU. „Toată lumea a fost de acord să participăm așa cum se cuvine la forțele de intervenție ale NATO. Un punct aparte – participarea la forțele de menținere a păcii sub egida ONU, va trebui să avem o contribuție mai mare decât acum”, a spus Iohannis.