Cât a stat printre cei aprope 1.000 de manifestanți adunați în Piața Univeristății, atmosfera a fost marcată de scurte schimburi de replici, mare parte dintre oamenii care au dialogat cu Iohannis acuzând corupția, hoția, nevoia de a avea un Parlament curat, revizuirea constituției, în timp ce alții i-au reproșat că nu i-a invitat la consultările de la Cotroceni, iar unii i-au strigat „Demisia, Demisia!”.
„M-ați chemat, am venit”, le-a spus Iohannis protestatarilor din imediata sa apropiere, când a apărut în piață, la ora 20.00, purtând o jachetă cafenie și o șapcă neagră pe cap. Sute de oameni s-au îmbulzit să ajungă la președinte, angajații SPP permițând din când în când accesul câte unui cetățean, pe care șeful statului îl invita la dialog.
El s-a apropiat mai întâi de o femeie mai în vârstă și a întrebat-o „Vreți să vorbiți cu mine?”, dându-și jos șapca.
„Îmi pare bine că ați venit. Doresc foarte mult să faceți și aici ce-ați făcut la Sibiu”, i-a spus femeia.
Ei și-au continuat dialogul, președintele spunându-i: „Până la urmă fără politicieni nu cred că se poate”, iar femeia răspunzând: „Corect, este singura soluție, dar ar trebui găsite niște criterii de performanță după care să fie aleși în Parlament, în funcții publice, peste tot”.
„Domnule președinte, vreți anticipate? Noi nu vrem anticipate, pentru că în Parlament vor ajunge aceleași partide”, i-a spus un alt protestatar.
„Eu nu înclin acum foarte mult spre anticipate. Nu rezolvă problema”, a spus Iohannis.
Un tânăr l-a întrebat dacă are o strategie și după ce a primit un răspuns afirmativ de la președinte a insistat: „Vă rog să mă credeți că trebuie acțiune. Trebuie să fie un alt fel de politică. Am înțeles că vreți să o faceți altfel decât până acum. Dar vrem să treceți de la pasivitate la acțiune”.
Printre protestatrii care s-au putut apropia de el, a fost și o femeie cu o șapcă roșie pe cap care spunea că în ultimii 26 de ani au fost date în România multe legi „împotriva românilor”, care ar trebui să fie „lovite de nulitate” și înlocuite cu legi care să apere drepturile oamenilor. „Și-ar trebui să începem în primul și primul rând de la Constituție. Constituția nu ajută România, nu ajută societatea civilă. Sunt legi care pur și simplu ne-au umilit, ne-au jecmănit”, a continuat femeia, care la final i-a spus zâmbind lui Iohannis „Vă mulțumesc mult, domnule președinte”.
Tot ea l-a întrebat insistent, când a reușit să se mai apropie de el, când va avea loc o altă întâlnire cu societatea civilă, Iohannis răspunzând: „O să mai facem”.
Un alt protestatar i-a spus lui Iohannis că trebuie modificat pragul electoral la următoarele alegeri, fie că sunt peste șase luni sau un an, pentru că „vocile din piață trebuie auzite, fie că sunt de stânga sau de dreapta” și trebuie să aibă reprezentare politică.
Un altul, care s-a recomandat drept reprezentant al diasporei, i-a reproșat președintelui că nu i-a răspuns la o petiție, pentru crearea unui departament de reintegrare a românilor care se întorc de la muncă și studii, pe care a depus-o din prima zi de lucru a șefului statului. „Nu v-ați deranjat să spuneți nici da, nici ba”, i-a spus nemulțumit bărbatul.
„Ăla se creează. Avem consilier proaspăt”, i-a răspuns Iohannis, însă bărbatul a insistat că președintele trebuia să dea o rezoluție în 45 de zile.
În acest timp, agitația în rândul celor care nu reușeau să ajungă la președinte era din ce în ce mai mare.
Mulți își exprimau totuși bucuria față de prezența șefului statului în piață, în timp ce alții huiduiau, fluierau și strigau „Rușine”, „Demisia”, „Hoții” și „Nu vă vrem”.
„Nu mai vorbi așa, e președintele nostru”, l-a admonestat la un moment dat un protestatar pe un altul, cel din urmă strigând: „Păi da, să fie al nostru, al tuturor, nu numai cu PDL”.
Din mulțimea care n-a reușit să ajungă la președinte sau să-l audă, se mai auzeau scandări precum „Corupția ucide”, „Vrem 300, nu 600” sau „Vrem dreptate, nu anticipate”.
Iohannis a petrecut 23 de minute în mijlocul protestatarilor, cu unii a vorbit direct, altora le-a răspuns la ce îi strigau, iar la final a salutat mulțimea și a plecat, în timp ce cei care nu îl auziseră deloc se agitau să-i dea o portavoce.